Van alle aanbieders van gratis apps is bekend dat ze de informatie van de gebruiker doorspelen aan adverteerders, zodat die er advertenties op los kunnen laten. Om een zo goed profiel van de gebruiker te maken worden er zoveel mogelijk apps gratis aangeboden, zodat er zoveel mogelijk informatie over de gebruiker bekend is. Ze doen het allemaal want dat is hun businesscase. Het is hun verdienmodel. Maar Facebook sloeg daarin wel heel erg ver door, door de microfoon van de smartphone zó ver open te zetten dat de app werkelijk ieder gesprek van de gebruiker/eigenaar (m/v) van de smartphone opving en aan de thuisbasis doorgaf. Zo kon het dus, dat je een gesprek met iemand voerde waarna je een paar minuten later de Facebook app opende en een advertentie zag over precies dat onderwerp waar je zojuist een gesprek over had gevoerd.
Wie klaagde er ook alweer over het World Economic Forum (WEF), die iedereen via allerlei camerasystemen in de gaten wil gaan houden? Wie wilde er geen auto van Chinese makelij kopen, omdat alle opnames van de camera’s aan boord van het rijtuig wel eens door zouden kunnen worden gegeven aan de Chinese geheimedienst? Wie klaagde er over teveel bemoeienis van de elite?
Maar de tijden van onrust en digitale spionage zijn voorbij. Tenminste, voor de schrijver van dit stukje. De app is namelijk van de telefoon van de schrijver verwijderd. Van de Chromebook was het app al verwijderd (dat apparaat staat namelijk – in tegenstelling tot de smartphone – niet de hele dag aan dus zo gauw het apparaat wordt ingeschakeld worden alle Facebook meldingen bijgewerkt – iets wat wel tot vijf minuten (!) lang piepjes kan opleveren –) maar nu dus ook van de smartphone. Het account is er nog wel, maar de Facebook app is er niet meer. Nu is Facebook in mineur en komt niet verder dan reclames voor hondenbrokjes, terwijl deze gebruiker niet eens over een hond beschikt. Niet eens over een huisdier.
Dus: Weg die Facebook app! De schrijver van dit stukje bepaalt wel wanneer de Facebook app wordt geopend en wanneer er tussen tientallen advertenties, talloze groepsvoorstellen, meldingen van wildvreemden in groepen die je volgt, racistische drek, fascistische ideeën, vriendschapsvoorstellen van mensen die je niet kent en fragmenten uit speelfilms televisieseries die je ooit hebt bekeken misschien wellicht ook nog iets tussen zat wat een Facebook vriend op het sociale netwerk heeft geplaatst. Het is bijna zoeken naar een speld in een hooiberg maar ondanks dat keerde de schrijver van dit stukje terug een serene rust.
Facebook verwijderen geeft namelijk rust. En je spaart er levens mee.