Sinds gisteren weten we dat het referendum over de Sleepnetwet door gaat. Op 6 april 2016 organiseerden GeenPeil en Jan Roos het Oekraïne referendum, waarin we mochten stemmen of we vóór of tegen de toelating van Oekraïne tot de Europese Unie waren. Nog geen derde van de Nederlandse kiezers nam überhaupt de moeite naar de stembus te gaan en een hokje in te vullen. Tweederde van de Nederlandse kiesgerechtigden bleef echter thuis. Maar omdat de kiesdrempel van 30% werd gehaald was het referendum geldig. De uitslag kennen we: de politiek heeft de uitslag vriendelijk naast zich neergelegd en is overgegaan tot de orde van de dag. Tegelijkertijd kostte deze dag de belastingbetaler EUR 7 miljoen.
De opkomst voor de Sleepnetwet zal hoger zijn, aangezien we die stem hoogstwaarschijnlijk tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 kunnen uitbrengen of we graag door de overheid afgeluisterd willen worden, of niet. De uitslag laat zich al raden: Niemand wil door de overheid worden afgeluisterd. Het voorstel zal in meerderheid worden verworpen. Tegelijkertijd laat zich ook hier al raden wat de politiek met de uitslag gaat doen: Juist, die leggen ze naast zich neer. Wederom miljoenen weggegooid belastinggeld.
Heeft een referendum dan eigenlijk wel zin? Nee, eigenlijk niet. Rechts Nederland gelooft heilig van wel, want ‘de bevolking stuurt een duidelijk signaal naar Den Haag’. Dat is natuurlijk lariekoek. Als je heilig gelooft in het sturen van signalen moet je met een Wigwam in de Mojave Woestijn gaan zitten. Een raadgevend referendum lost niets op. Het creëert alleen maar schijnzekerheid en maakt onduidelijkheden groter. Zo zweert organisator van het Oekraïne referendum Jan Roos erbij dat ‘het Nederlandse volk tegen het verdrag is’. Maar tweederde van de kiesgerechtigden heeft niet gestemd. 2,5 miljoen mensen kwamen opdraven en daarvan stemde 61% tegen. Dat zijn er 1.525.000 kiezers van de in totaal 12,8 miljoen kiesgerechtigden in Nederland. 1.525.00 tegenstemmers op een totaal van 12,8 miljoen is 11,9% en een beetje. Dus van elke 10 mensen is er 1 tegen. Dat is geen meerderheid maar een forse minderheid. Dus je kunt niet stellen dat ‘het Nederlandse volk’ tegen het Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne is. Dat is te simpel gesteld.
De Sleepnetwet is een ander verhaal. Dat is gewoon een Amerikaans feestje. De Amerikanen willen maar al te graag weten wie vóór of tégen hen is. Wie tégen de Amerikanen is, die is tegen de democratie (jawel) en dus kan dat een potentiële terrorist zijn. Niet voor niets droeg president Donald Trump recentelijk bedrijven als Google en Facebook op door te geven wie anti-Trump websites beheert en/of wie deze websites leuk vindt. Met de Sleepnetwet kunnen de Amerikanen via de AIVD en MIVD legaal doordringen tot achter iedere voordeur en analyseren of hier iemand woont, die tegen ze is. Zo kunnen ze makkelijker en sneller bepalen of iemand die reisplannen naar de Verenigde Staten heeft tot het land wordt toegelaten, of niet.
We kunnen wel een signaal aan de Amerikanen geven dat wij Nederlandse kiezers daarvan niet gediend zijn, maar dat weten ze daar aan de overkant van de oceaan heus wel. En het zal ze worst wezen, want het Amerikaanse belang stond en staat immers altijd voorop. De wet zal daarom op 1 januari 2018 gewoon in werking treden en echt niet worden ingetrokken als op 21 maart een meerderheid van de kiezers de wet afkeurt.
Een referendum over de Sleepnetwet heeft geen zin.
We leven in een bizarre, vluchtige wereld waarin ontwikkelingen elkaar in moordend tempo opvolgen. Opinie Paultje probeert het allemaal te snappen. Op dit weblog geeft hij deze gebeurtenissen een plaatsje. Hierbij zijn bankdirecteuren en VVD'ers zijn favoriete speeltje
Opinie Paultje als uw columnist? Zoekt u een eigenzinnige columnist met lef die geen blad voor de mond neemt en die de lezer echt prikkelt, uitdaagt en vooral laat nadenken? Neem dan contact op via Twitter @opiniepaultje
dinsdag 10 oktober 2017
Een referendum over de Sleepnetwet heeft geen zin
Labels:
aanval,
afluisteren,
Amerika,
analyse,
arrogant,
belachelijk,
conflict,
Donald Trump,
Europese Unie,
Jan Roos,
Oekraïne,
referendum,
spioneren,
verdragen
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten