Tenzij u de afgelopen dagen onder een steen heeft gelegen, c.q. op Mars heeft geleefd, zal het u niet zijn ontgaan: Nederland zit in een recessie. Officieus, want voor een officiële recessie moet de economie twee minstens kwartalen achtereen krimpen en dat is nog niet het geval. Officieel is er sprake van nog maar één kwartaal krimp; het derde kwartaal van 2011. In het vierde kwartaal van een jaar groeit de economie gewoontegetrouw, vanwege de bestedingen van consumenten tijdens de feestdagen. Kerstmis is immers verworden van een religieus feest onder Christenen, tot een Amerikaans vreetfestijn. Het Centraal Planbureau voorspelt voor 2012 een krimp in de economie en dus is er nú al sprake van een recessie. Alsof we het met z’n allen lekker vinden, dat die recessie er dan eindelijk is. Tijdens het vorige kabinet, het kabinet Balkenende MCMXVII, was officieel ook nog geen sprake van een recessie, omdat er slechts één kwartaal sprake was van krimp. Maar het Centraal Bureau voor de Statistiek (weer een andere rekenmeester) gaf een rekenfout toe en corrigeerde het voorgaande kwartaal ook, waardoor de groei in dat kwartaal ineens een krimp werd, zodat er officieel sprake was van een recessie.
Blijkbaar vinden we het met z’n allen heerlijk, om in doemscenario’s te denken en te roepen dat het recessie is. Alsof onze maatschappij het eeuwige negatieve zelfbeeld na streeft, zodat we met z’n allen weer kunnen gaan klagen. Want doemdenken en klagen horen nou eenmaal bij de Nederlander als staken bij Fransen en degelijkheid bij Duitsers; het zit in de genen. Het woord recessie roept in velen van ons een bepaalde vorm van blijdschap op; alsof het rampscenario past als een op maat gemaakte jas. Lang hebben we gestreefd naar het moment, dat het eindelijk zo ver was. Deskundigen, zoals hoogleraren, professoren, economisch journalisten, ministers en analytici, verdrongen zich de laatste maanden voor diverse televisiecamera’s en radiomicrofoons, om te vertellen dat er een doemscenario zit aan te komen. De vorige economische crisis heeft niemand zien aankomen (ook de zogenaamde deskundigen niet!), dus om maar de eerste te zijn, tuimelden de deskundigen de laatste maanden over elkaar heen om de nieuwe te voorspellen. In de media ging het op gegeven moment nergens anders meer over. En dan doet zich een eenvoudige psyche voor: als je iedere dag voorde spiegel gaat staan, om te zeggen dat je een idioot bent, dan ga je daar op gegeven moment in geloven. Ook al is dat niet zo. In het geval van de Mexicaanse Griep maakten deskundigen de hele wereld gek. Alsof er een Sodom en Chomorra zat aan te komen, waarbij miljoenen mensen het leven zouden laten, waakten deskundigen (op voorspraak van de farmaceutische industrie) voor een uitbraak van het griepvirus. Mensen gingen die onzin geloven en dus kochten overheden wereldwijd voor miljarden aan vaccins; niet geheel toevallig gefabriceerd door één en dezelfde fabrikant: het Zwitserse farmacieconcern Roché. Uiteindelijk zijn er wereldwijd ‘slechts’ een paar honderd mensen overleden aan de Mexicaanse Griep, in landen waar men het toch al niet zo nauw nam met hygiëne. Dat die mensen zijn overleden, is verschrikkelijk. Maar een paar honderd mensen op een wereldbevolking van 7 miljard is relatief weinig. Aan honger en ondervoeding gaan dagelijks meer dan tweeduizend mensen dood en daar hoor je verder niemand over. Maar zoals VVD-premier Mark Rutte vorige week al zei:”Armoede bestaat niet”.
Oplossingen komen er vooralsnog niet. De deskundigen zijn al lang blij, dat ze gelijk hebben gekregen en eisen nu hun plek op in de geschiedenisboekjes. Bijkomend probleem daarbij is, dat het er zoveel waren, dat moeilijk te voorspellen is, wie nou precies de eerste was, die sprak over een economische teruggang die zou beginnen in deze periode, zo eind december 2011. De deskundigen snappen dat niet (hoe deskundig ook). Het ging hen om de eer: Allemaal wilden ze namelijk de eersten zijn, die deze recessie heeft zien aankomen. Ze hebben het altijd al gezegd; we vroeg of laat krijgen we een economische teruggang. Na de bankencrisis van 2008 kon iedere gek voorspellen dat er snel een nieuwe recessie zal aankomen en die kwam er ook. In rond Hollands heet dit een ‘double dip’; twee keer snel achter elkaar een economische teruggang. Een kind van vier kon deze rampspoed nog wel voorspellen, maar de diverse deskundigen eisen nu hun plekje op in de geschiedenisboekjes. Aan de deskundigen deze rampspoed hebben voorspeld: Bedankt! De eer zal wel weer toe komen aan een Amerikaanse professor van een of andere prestigieuze universiteit, want die hebben immers altijd gelijk. Tenminste: we geven ze gelijk. Misschien doen we dat wel, om van het gezeur af te zijn. Zo voorspellen we elkaar allemaal hel en verdoemenis, zonder dat we echt met oplossingen komen voor de toekomst. PVV-leider en dictator in spe Geert Wilders maakt zich daar schuldig aan, maar ook de PvdA.
Een recessie heeft iedereen een vrijbrief om plotseling handelingen uit te voeren, waar eigenlijk niemand zich in kan vinden. Zo ontslaan werkgevers ineens bij bosjes hun veel te dure personeel, om aan de achterkant weer goedkoper personeel terug aan te nemen. Tijdelijke contracten worden plotseling niet verlengd en de overheid gaat nog harder bezuinigen, dan ze in eerste instantie van plan was. Maatregelen voor de zwakkeren in de samenleving komen nóg harder aan, onder de smoes dat het recessie is en iedereen moet meebetalen aan het herstel van de economie. Toch houdt deze ultrarechtse regering van het kabinet Rutte-Wilders de rechtse hobby’s overeind: handen af van de hypotheekrente-aftrek, meer geld naar wegen en we mogen straks allemaal 130 km/u rijden op de autosnelweg (kosten E 360 miljoen). Er wordt 240 miljoen euro besteed aan een gevechtsvliegtuig dat totaal nutteloos in een hangar staat te pronken en wordt er 2,5 miljard euro in de vrijwel tot stilstand gekomen huizenmarkt gepompt. De mensen die het toch al moeilijk hebben, worden het hardst gepakt: sociale werkplaatsen gaan massaal op slot, zorgpremies en premies ziektewet gaan omhoog en de WW-duur wordt verkort. Ondertussen blijft de overheid villa’s in ‘t Goy massaal sponsoren. Banken worden niet gestraft voor hun aandeel in de kredietcrisis en bankdirecteuren kunnen vrolijk verder met hun criminele praktijken. Het is immers allemaal VVD-volk. Geert Wilders is er niet meer voor Henk en Ingrid, maar voor Marie-Antoinette en Lodewijk-Willem. Het CDA klaagde vandaag dat de verhoging van de maximum snelheid ‘fatsoenlijk en verantwoordelijk’ moest gebeuren. Datzelfde CDA werkt nu samen met twee partijen, die de woorden ‘fatsoenlijk’ en ‘verantwoordelijk’ zo ongeveer nog moeten uitvinden.
De VVD ging er altijd prat op, dat ze de vorige recessie in 2008 mijlenver heeft zien aankomen. Toenmalig fractievoorzitter Mark Rutte riep destijds PvdA-leider Wouter Bos op, om direct maatregelen te nemen omdat er een recessie aan zat te komen. Volgens de VVD deed Bos te weinig; er moest harder worden gesnoeid in sociale verzekeringen, want het geld was gewoon op. Nu de VVD in de regering zit, is het minstens net zo traag of misschien wel trager, want het wil per se zaken doen met Geert Wilders, die elke vooruitgang in de economie tegen houdt, vanwege zijn immer grote haat aan linkse partijen in het algemeen en de PvdA in het bijzonder. Ondertussen zijn Geert Wilders en zijn PVV in 1,5 jaar tijd vaker gedraaid dan Wouter Bos in zeven levens. Er is Wilders blijkbaar veel aan gelegen, om de PvdA zo lang mogelijk uit de regering te houden. Diezelfde PvdA voorspelde de huidige recessie, omdat het regeringsbeleid 100.000 extra werklozen zou opleveren. Nederland gaat het nieuwe jaar in met bijna een half miljoen geregistreerde werklozen. In werkelijkheid zijn het er meer, want er zitten meer dan een miljoen mensen in de bijstand.
Opvallend is dat de altijd zo opgewekte premier Rutte nu geen idee heeft wat hij moet doen. Ingeklemd tussen Wilders, die elke vooruitgang blokkeert, en het CDA, dat worstelt met zijn eigen identiteit, moet Rutte laveren op een dun koord. Komende week zal duidelijk worden waar de extra 8 miljard euro vandaan moet komen, die het Kabinet Rutte-Wilders extra moet bezuinigen. Maak u niet ongerust: het kabinet zal meer korten op mensen, die het toch al moeilijk hebben. De VVD’er heeft daar voorlopig geen last van.
Mijn punt van bovenstaand betoog: als je steeds hetzelfde bericht krijgt te horen van mensen, die geacht worden deskundig te zijn op dit gebied, ga je erin geloven. Dat was met de Mexicaanse Griep zo; dat is met de huidige recessie precies zo. We praten elkaar de ellende alleen maar aan.
Ik wens u een fijne recessie, toe!
We leven in een bizarre, vluchtige wereld waarin ontwikkelingen elkaar in moordend tempo opvolgen. Opinie Paultje probeert het allemaal te snappen. Op dit weblog geeft hij deze gebeurtenissen een plaatsje. Hierbij zijn bankdirecteuren en VVD'ers zijn favoriete speeltje
Opinie Paultje als uw columnist? Zoekt u een eigenzinnige columnist met lef die geen blad voor de mond neemt en die de lezer echt prikkelt, uitdaagt en vooral laat nadenken? Neem dan contact op via Twitter @opiniepaultje
donderdag 15 december 2011
he, fijn; Recessie!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten