Pagina's

zaterdag 5 juli 2014

De halfjaar cijfers van Opinie Paultje



Met het afsluiten van het politieke jaar is het weer tijd voor de cijfers. Het is 2014, dus de kiezer rekent de politici niet alleen af tijdens verkiezingen, maar ook tussentijds. Wie deden het goed? Wie sloegen er een flater? Wie kan beter uit Den Haag vertrekken? Uw Opinie Paultje gaf in december 2013 politici de volgende cijfers:

Stijgers (december 2013):
1. Lodewijk Asscher (minister van Sociale Zaken, PvdA, rapportcijfer: 9)
2. Jeroen Dijsselbloem (minister van Financiën, PvdA, rapportcijfer: 8)
3. Alexander Pechtold (fractievoorzitter, D66, rapportcijfer: 7,5)
4. Arie Slob (fractievoorzitter, ChristenUnie, rapportcijfer: 7,5)
5. Geert Wilders (partijleider, PVV, rapportcijfer: 6)
6. Bram van Ojik (fractievoorzitter, GroenLinks, rapportcijfer: 6)

Dalers (december 2013):
1. Sybrand van Haersma Buma (fractievoorzitter, CDA, rapportcijfer:  1)
2. Fred Teeven (staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, VVD, rapportcijfer: 3)
3. Jetta Klijnsma (staatssecretaris van Sociale Zaken, PvdA, rapportcijfer:  3)
4. Ivo Opstelten (minister van Veiligheid en Justitie, VVD, rapportcijfer: 4)
5. Emile Roemer (fractievoorzitter, SP, rapportcijfer: 4,5)
6. Ronald Plasterk (minister van Binnenlandse Zaken, PvdA, rapportcijfer: 5)

Tijd voor een nieuw lijstje.

Stijgers:
1. Lodewijk Asscher (minister van Sociale Zaken en vice-premier, PvdA)
Rapportcijfer: 9 (gelijk gebleven)
Geen wijziging voor de absolute nummer één beste politicus van dit land. Een staatsman. De wekelijkse persconferenties (bij afwezigheid van Rutte) en gesprekken met Asscher zijn een genot om naar te kijken en luisteren. Asscher is beheerst, praat netjes en is nooit te betrappen op steken onder water. Weet partijen bij elkaar te brengen en is misschien we de brug tussen de twee tegenpolen van deze coalitie PvdA en VVD. Wordt getipt als opvolger van Rutte: de nieuwe minister president.

2. Alexander Pechtold (fractievoorzitter, D66)
Rapportcijfer: 8 (gestegen van 3 naar 2)
Dirigent. Houdt eigenhandig deze coalitie in stand omdat hij weet dat, als deze coalitie valt, de beurt over gaat naar Emile Roemer en Geert Wilders. Pechtold heeft van D66 een ideale vluchtroute gemaakt voor kiezers die de PvdA de rechts en de VVD te links vinden. Steeds meer twintigers en dertigers voelen zich tot D66 aangetrokken en dat gaat ten koste van PvdA en in mindere mate van de VVD. Het zorgt ervoor dat D66 sinds de gemeenteraadsverkiezingen in maart onafgebroken bovenaan in de peilingen staat. Maar hoogmoed komt ten val en het gevaar ligt op de loer: tussen 2010 en 2012 stond de SP 1,5 jaar lang bovenaan in de peilingen, maar wist die winst tijdens de Kamerverkiezingen nauwelijks te verzilveren.

3. Jeanine Hennis (minister van Defensie, VVD)
Rapportcijfer: 8 (nieuw in de lijst)
Vrouw met ballen. Respect voor deze minister. Daadkrachtig, helder, duidelijk en staat voor haar manschappen. Deze winter bivakkeerde ze al tussen haar manschappen in een ijskoude grot tijdens een oefening in Noorwegen. Ook deed ze mee in Afghanistan en is regelmatig te vinden in Mali. De aangeschafte JSF wil niet maar niet vliegen, de gloednieuwe NH-90 helikopter roest onder je kont vandaan en er zijn binnen Defensie grote ICT problemen. Maar Hennis is nergens bang voor. Heerlijke vrouw. Respect. Serieuze opvolgster voor Mark Rutte als partijleider van de VVD en zou daarmee veel kiezers kunnen wegkapen bij D66. Vooral dertiger en veertiger vrouwen.

4. Jeroen Dijsselbloem (minister van Financiën, PvdA)
Rapportcijfer: 7,5 (gedaald van plaats 2 naar 4)
Houdt ’s lands financiën goed in de gaten en is internationaal een vraagbaak voor velen. Gaat dezelfde route op als zijn voorgangers Wouter Bos en wijlen Wim Duijsenberg. Keurig, innemend en berekenend. Houdt niet van vriendjespolitiek maar blijft neutraal. Maakt kans op een zetel als Eurocommissaris. Wat hem doet zakken in de lijst is dat hij de VVD wel heel erg te vriend is en weinig of geen oog heeft voor zijn eigen PvdA.

5. Mark Rutte (minister president, VVD)
Rapportcijfer: 6,5 (nieuw in de lijst)
Timmert vooral internationaal behoorlijk aan de weg. Dat zal alles te maken hebben met zijn carrière na zijn partijleiderschap, want Rutte zal er bij de komende Kamerverkiezingen niet bij zijn.  Zijn kansen op een internationale carrière zijn groter nu hij steun geniet van zijn vrienden David Cameron (VK), Frederik Reinfeld (Zweden) en Angela Merkel (Duitsland). Rutte was een prima gastheer tijdens de Nuclear Security Summit in Den Haag en onderhoudt prima banden met grootmachten in Europa, zoals Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Binnenlands is hij vooral achter de schermen te vinden om evenwicht te brengen tussen heethoofden Diederik Samsom en Halbe Zijlstra. Een forse verbetering tenopzichte van zijn voorganger Balkenende (CDA). Maar dat kon ook haast niet slechter.

6. Arie Slob (fractievoorzitter, ChristenUnie)
Rapportcijfer: 6 (gedaald van plaats 4)
Zonder Arie Slob geen regen van akkoorden. Liep de afgelopen twee jaar mee aan de leiband van D66 om allerlei akkoorden te steunen. Zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat de PvdA niet al teveel naar rechts opschoof door de akkoorden een links tintje te geven. Zonder de ChristenUnie was de PvdA een kopie van de VVD geworden. Slob is de vleesgeworden menselijkheid. Omdat alle akkoorden door de Eerste Kamer heen zijn en GroenLinks aan het onderwijsakkoord heeft meegedaan is hij steeds onzichtbaarder geworden. Dat heeft gezorgd voor een daling op deze lijst.

Dalers:
1. Geert Wilders (partijleider, PVV)
Rapportcijfer: 1
Ooit een fantastisch debater met een immense dossierkennis. Wist bij iedere uitspraak de vaderlandse- en internationale pers op zijn hand te krijgen. Door wekenlange berichtgeving steeg zijn PVV in de peilingen. Maar de afgelopen maanden gaat het goed fout binnen de PVV. Het personeel rent weg, uitspraken worden niet meer breeduit gemeten in de media en de samenwerking met het Front National is uitgelopen op een fiasco. Bij de gemeenteraadsverkiezingen verloor hij in Den Haag en ook de Europese Verkiezingen werden een drama. Coalitiepartners willen niet meer met hem samenwerken waardoor de kans om regeringsdeelname is geslonken van nihil naar nul. De afgelopen jaren is door onder andere D66 en de PvdA geprobeerd de PVV uit te schakelen. Maar Geert Wilders schakelt zichzelf uit. Voor het eerst sinds de oprichting in 2005 speculeert de vaderlandse pers voorzichtig over een einde van de PVV.

2. Jetta Klijnsma (staatssecretaris van Sociale Zaken, PvdA)
Rapportcijfer:  3,5 (gedaald van 3 naar 2)
Ooit de verpersoonlijking van het PvdA gedachtegoed en daardoor mateloos populair bij de achterban. Maar is uitgelopen op een mislukking. Het sluiten van sociale werkplaatsen en verzorgingstehuizen, het eisen van het spreken van de Nederlandse taal bij het verkrijgen van een uitkering… het is allemaal VVD beleid dat deze PvdA minister moet uitvoeren. Klijnsma is wel daadkrachtig en voert een hoop plannen uit en dat doet haar één plaatsje stijgen op deze lijst. Maar het is allemaal VVD beleid en daarmee  krijgt ze nog altijd een dikke onvoldoende.

3. Sybrand van Haersma Buma (fractievoorzitter, CDA)
Rapportcijfer: 3,5 (stijgt van 5 naar 3)
Doet voor komen dat in Nederland alles gratis wordt als het CDA aan de macht komt, maar vergeet dat zijn eigen CDA een fors aandeel heeft in de huidige ellende in dit land. Als grootste partij maakte het CDA tien jaar lang verkeerde keuzes door met het zootje ongeregeld van de LPF en later de ongeleide projectielen van de PVV in zee te gaan. Door het gevecht tussen Balkenende en Bos en de angst voor de destijds mateloos populaire PVV durfde het CDA geen knopen door te hakken, wat dit land in de achteruit stand heeft gezet. PvdA en VVD ruimen die rommel nu voor hen op. De afgelopen jaren hield het CDA de PVV in leven omdat veel ontevreden CDA kiezers zijn overgelopen naar de PVV. Maar Geert Wilders blunder na blunder begaat zouden die wel eens terug kunnen komen naar het CDA vanwege de ‘alles wordt gratis als het CDA aan de macht komt’-politiek en dat doet de Christendemocraten stijgen in de peilingen maar ook op dit lijstje.

4. Jan Nagel (partijleider, 50Plus (of iets dar daarop lijkt))
Rapportcijfer: 4 (nieuw in de lijst)
Jan Nagel staat garant voor heisa. Overal waar Jan Nagel komt breekt de pleuris uit. Ooit burgemeester van Hilversum voor de PvdA, richtte hij inderhaast Leefbaar Nederland op om Pim Fortuyn een podium te geven. Zowel binnen de PvdA als LPF brak de pleuris uit en de LPF is inmiddels ter ziele. Zijn nieuwe avontuur 50Plus  werd door de vaderlandse pers getipt als serieuze bedreiging voor de PvdA. Maar inmiddels kunnen de sociaaldemocraten weer rustig gaan slapen, want ook 50Plus is op weg naar de uitgang. Eigenlijk zouden we de hele fractie van 50Plus moeten nomineren, maar het gaat om bewindslieden.  

5. Edith Schippers (minister van Volksgezondheid, VVD)
Rapportcijfer: 4 (nieuw in de lijst)
Het allerminst daadkrachtige optreden van Edith Schippers bij de Nederlandse Zorgautoriteit toen bleek dat het bestuur zich liet fêteren door farmaceutische concerns heeft haar in deze lijst doen komen. Schippers heeft de gezondheidszorg overgelaten aan het marktkapitalisme en speelt daarom met mensenlevens. Ziekenhuizen worden overgelaten aan private investeerders. Zorgverzekeraars bepalen welke patiënten mogen worden behandeld en of ze hun behandeling vergoed krijgen. Daarbij gaan de premies en het eigen risico steeds verder omhoog. Ziekenhuizen met Eerste en Tweede Klassen liggen op de loer. Schippers is de verpersoonlijking van de uitverkoop van de zorg.

6. Ronald Plasterk (minister van Binnenlandse Zaken, PvdA)
Rapportcijfer: 5 (gelijk gebleven)
De PvdA kiezer die op Ronald Plasterk heeft gestemd verlangt terug naar die minister van Onderwijs, die pal voor de emancipatie van homo’s en lesbiennes ging staan. De man die alle leraren aan zijn kant kreeg en zich tussen protesterende studenten mengde om die tot rust te bedaren. Die Ronald Plasterk is geen schim meer van zichzelf. Sloeg de plank mis in een afluisterschandaal en wist de superprovincie niet te realiseren (dit tot grote vreugde van zijn eigen PvdA, die niets zag in dit plan). Omdat de VVD veel taken naar zich toe heeft getrokken is Plasterk een tandeloze tijger geworden en dat is de man niet waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten