Pagina's

dinsdag 14 juni 2016

In de kern hebben Selcük Oztürk en Tunahan Kuzu met hun kritiek op de media wel degelijk een punt


Partij DENK stelde vandaag de kracht en macht van de media ter discussie. Volgens de ‘PVV voor de Turken’ vertellen de media niet altijd de hele waarheid. Media verdraaien de waarheid vaak voor hun eigen publiek om zo – zo meent de volgens velen aan Erdogan gelieerde partij – geen abonnees en lezers te verliezen. DENK vindt zelfs dat de media ‘de vierde macht’ zijn, naast de door Montesqieu genoemde trias politica (de rechtelijke macht, de uitvoerende macht en de controlerende macht). Natuurlijk stonden de Nederlandse media op haar achterste benen. Klaar om te krijsen dat DENK het (zachtjes gezegd) niet bij het rechte eind heeft. De media controleren juist de uitvoerende macht en vertellen de waarheid niets dan de waarheid. Menen zij.

Opvallend hierin is de rol van de Nederlandse Vereniging voor Journalistiek, de NVJ. DENK had zijn YouTube filmpje nog niet gepost of de NVJ stond opvallend snel op om te verkondigen dat de inhoud van het filmpje nergens op sloeg. Ze waren er nog sneller bij dan Rutger Castricum van PowNed, die vanuit Amsterdam nog naar Den Haag moest rennen om een quote op te halen bij Selcük Oztürk en Tunahan Kuzu, de beide oprichters van DENK.

Media kunnen je maken of breken. Zie aan Job Cohen; beste bestuurder van Nederland en door TIME Magazine tot twee keer toe uitgeroepen tot beste burgemeester ter wereld. De PvdA vond dat hij daarom best in staat was om ‘burgemeester van alle Nederlanders’ te worden. Maar een onophoudelijke stroom aan berichten  over een hakkende en stotterende lijsttrekker die niet was opgewassen tegen het geweld van Geert Wilders deden Cohen uiteindelijk de das om. Kijk naar de media hetze rond Diederik Samsom. De PvdA leider heeft helemaal nog niets losgelaten over zijn toekomst, maar een onophoudelijke stroom berichten in de media de laatste weken deden vermoeden dat hij gaat plaatsmaken voor de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Hoe vaak Aboutaleb ook benadrukt geen interesse te hebben; de media blijven publiceren dat hij Samsom gaat opvolgen.

DENK wordt door de media steevast neergezet als ‘lange arm uit Ankara’ en ‘lakeien van Erdogan’. Hiermee impliceren de media steeds dat Nederland een kopie van Turkije wordt als DENK aan de macht komt. Vrijwel iedere dag verschijnen er artikelen en items waarin wordt gesuggereerd DENK net als in Turkije de vrijheid van meningsuiting en daarmee kritische media aan banden wil leggen. Maar zelfs als iedere allochtoon in Nederland op DENK zou stemmen dan zouden ze niet verder komen dan 5 – 10 zetels. Maar dat wordt door de media verzwegen.

Geert Wilders’ PVV stelt de rol van de media al jaren ter discussie. Wilders vindt dat de media ‘te links’ zijn, wat in rond Hollands wil zeggen dat er niet iedere avond een journaal presentatrice in beeld verschijnt die op Noord-Koreaanse wijze verkondigt dat de PVV een geweldige partij is en Wilders’ oplossingen de enigen zijn die dit land nog kunnen redden. De Nederlandse Publieke Omroep heeft onder druk van de PVV de laatste jaren een metamorfose doorgemaakt. Zo zijn de ‘te linkse’ presentatoren van het NOS Radio 1 Journaal Marcel Oosten en Lara Rense vervangen door de hippe popi Jopie presentator Jurgen van den Berg en zijn sidekick Amber Brantsen. Het NOS Journaal laat vrijwel ieder Twitter berichtje zien die Wilders de wereld in stuurt en iedere scheet die de PVV laat wordt drie weken lang uitgebreid besproken in vrijwel alle praatprogramma’s. Buitenhof presentatrice Clairy Polak werd van de beeldbuis gehaald en verbannen naar de radio na forse kritiek op de PVV.

Maar terug naar de kern hebben Selcük Oztürk en Tunahan Kuzu wel degelijk een punt. Anno 2016 zijn de media belangrijker dan ooit en draait alles om media framing. Daar kunnen hun oud-partijgenoten bij de PvdA over meepraten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten