De boeren protesteren en Nederland protesteert mee. De boeren zijn boos op de Wageningen Universiteit, die een alarmerend rapport schreef over de stikstofuitstoot van de boeren. De boeren zijn boos op het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), die schreef dat de landbouw voor dik 46% verantwoordelijk is voor de stikstofuitstoot. De boeren zijn boos op D66, die in het nauw gedreven is door de deelname aan dit Kabinet Shell I. D66 heeft zijn ziel verkocht aan de duivel in de persoon van Shell, AkzoNobel, Philips, Unilever en een rijtje internationale bedrijven als Airbus, Apple, FIAT Chrysler, Starbucks, Ferrari, Uber en Deutsche Bank, die allen op papier Nederlandse bedrijven zijn omdat ze hier allerlei belastingvoordeeltjes krijgen. Het sociaal liberale D66 heeft zijn kiezers – die in maart 2017 massaal overliepen van de PvdA naar D66 – in de steek laten staan door te kiezen voor belastingdouceurtjes aan de superrijken en het bedrijfsleven, en die kiezers daarvoor letterlijk de rekening te presenteren.
Het sociale gezicht van D66 is ondergesneeuwd door de vele belastingdouceurtjes die dit Kabinet Shell I uitdeelde aan de (nationale- en internationale) superrijken en eerdergenoemde multinationals. De mensen die toch al veel geld hebben maken massaal gebruik van die belastingdouceurtjes, terwijl de rekening daarvoor wordt neergelegd bij de gewone burger. Zo gingen de belastingen op energie en levensmiddelen omhoog, zodat het bedrijfsleven een belastingdouceurtje van dik 2,1 miljard euro per jaar (!!) en een verlaging van de winstbelasting van 25% naar 21% tegemoet kon zien (het Europees gemiddelde is 35% winstbelasting). Ook schoten de gemeentelijke belastingen omhoog, nadat op initiatief van onder andere D66 taken vanuit de landelijke overheid naar de gemeentelijke overheid zijn gedigereerd, en die gemeentelijke overheden ook nog eens gekort werden op het budget dat ze voor het uitvoeren van die taken van de landelijke overheid kregen. Gevolg: de gemeenten verhoogden de gemeentelijke belastingen, waaronder de zo gehate jaarlijkse Onroerend Zaakbelasting (OZB), die elke huizenbezitter jaarlijks moet betalen.
D66 wilde eigenlijk nog méér taken overhevelen van de landelijke overheid naar de gemeentelijke overheid. Zo konden bijvoorbeeld WW- en WAO-uitkeringen beter door de gemeente worden betaald. Omdat de landelijke overheid die premies niet meer zou heffen, zouden die premies ook niet meer voor komen op de loonstrookjes. Dus zouden werknemers erop vooruit gaan. Echter, wanneer de gemeentelijke overheden die taken moeten gaan uitvoeren gaan ook de gemeentelijke belastingen omhoog. Dus zag D66 (voorlopig) heel wijselijk af van dat plan.
D66 keldert in de peilingen. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen over een kleine 1,5 jaar ziet de toekomst er voor D66 niet best uit. Partijleider Rob Jetten is vlees noch vis. Dus moest de partij iets doen om de centrumlinkse kiezer weer terug te halen van PvdA en GroenLinks, die allebei op (forse) winsten staan in de peilingen ten koste van D66. Dus bedacht D66 Kamerlid Tjeerd van Dekken dat de boeren hun veestapel moesten halveren of zelfs hun bedrijf sluiten. Zo’n opmerking valt prima op links, maar minder goed bij de boeren.
De boeren kwamen in actie. Massaal rolden ze hun tractoren an het land, over ’s lands snelwegen (waar die tractoren wettelijk gezien helemaal niet mogen komen omdat ze niet zo hard kunnen rijden) in de richting van het Haagse Malieveld. Daar reden de boeren hekken plat en scandeerden leuzen naar politici van GroenLinks, D66 en DENK. Terwijl vrijwel alle politieke partijen de spreekwoordelijke deur op het Malieveld plat liepen lieten politici van de PvdA zich daar – heel wijselijk – niet zien. De boeren kregen steun van vooral de rechtse partijen. Op zoek naar stemmen beklom Geert Wilders in de vroege ochtend een tractor en riep dat de boeren helden waren. Zij zorgden voor het eten. Zij zorgden voor de natuur. Ze waren ondernemers. Na die actie kon Thierry Baudet niet achterblijven. Hij was bang dat de boeren massaal op de PVV zouden gaan stemmen dus sprak ook hij – via Twitter – zijn onvoorwaardelijke steun uit voor de protesterende boeren.
Baudet en Wilders zijn niet vies van beetje confrontatie en opruiing. Ze vinden het geweldig als ze herrie kunnen schoppen en groepen tegen elkaar kunnen opzetten voor eigen gewin. Hoe meer onrust, onzekerheden, instabiliteit en en onvrede, hoe beter FvD en PVV gedijen. In tijden van onzekerheid stijgen Forum voor Democratie (Fvd) en PVV in de peilingen naar recordhoogten. In dat kielzog zuigen ze CDA en VVD mee. Immers waren boeren decennia lang de steunpilaar van het CDA, en in mindere mate van de VVD. Provincies met relatief veel boeren (Noord Brabant, Zeeland, Limburg, Overijssel) zijn provincies met een relatief grote en sterke CDA fractie, en veel burgemeesters, wethouders en Provinciale Statenleden van het CDA. Toch kozen vooral de Limburgse- en Brabantse boeren de laatste jaren steeds vaker PVV en VVD in de plaats van het traditionele CDA. De boeren zijn doorgaans goed voor 4 – 5 Kamerzetels. Dus als je die groep aan de zijde hebt dan kan de verkiezingswinst je bijna niet meer ontgaan.
De acties van de boeren worden echter steeds grimmiger. Waren het op het Malieveld slechts enkele hekken die omver werden gereden door tractoren die eigenlijk de snelweg niet op mogen; bij protesten van de boeren bij diverse provinciehuizen liep het uit op bedreigingen, intimidaties en confrontaties met de politie. En alsof dat nog niet genoeg was werden in Groningen eveneens hekken plat gereden, politieagenten aangevallen en de deuren van het provinciehuis met een tractor geforceerd. Één boer reed met zijn tractor in op een politieagent te paard.
Het valt niet uit te sluiten dat de acties de komende dagen steeds grimmiger worden. Eerder braken Franse boeren half Parijs af, strooiden met mest en koeienmelk op de pleinen van de Europese Commissie in Brussel, en opende buitenlandse vrachtwagens om vervolgens de lading in de fik te steken. Wilders en Baudet vinden al dat excessieve geweld ondertussen alleen maar geweldig. Het kan hen niet gek genoeg. Wat hen betreft vallen er nog een paar gewonden en desnoods één of twee doden. Als zij maar stijgen in de peilingen. Hun lijfblad De Telegraaf wrijft zich in zijn handjes. CDA en VVD kunnen niet anders dan meegaan in dat kielzog, want anders verliezen zij de stemmen van de boeren aan Wilders en Baudet. De uitkomsten van het RIVM werden in twijfel getrokken omdat de rekenmethode niet zou kloppen. Het rapport moest opnieuw worden geschreven, vonden zowel CDA als VVD. Wilders en Baudet laakten de uitkomsten al eerder.
D66 heeft geen idee waaraan het is begonnen.
D66 heeft eigenhandig een doos van Pandora geopend.
We leven in een bizarre, vluchtige wereld waarin ontwikkelingen elkaar in moordend tempo opvolgen. Opinie Paultje probeert het allemaal te snappen. Op dit weblog geeft hij deze gebeurtenissen een plaatsje. Hierbij zijn bankdirecteuren en VVD'ers zijn favoriete speeltje
Opinie Paultje als uw columnist? Zoekt u een eigenzinnige columnist met lef die geen blad voor de mond neemt en die de lezer echt prikkelt, uitdaagt en vooral laat nadenken? Neem dan contact op via Twitter @opiniepaultje
dinsdag 15 oktober 2019
Abonneren op:
Posts (Atom)