De Amerikaanse president Donald Trump heeft de aanval geopend op het de populaire app TikTok. Volgens Trump moet de toegang tot de app in de VS worden geblokkeerd omdat het moederbedrijf van TikTok, het Chinese Bytedance, samenwerkt met de Chinese overheid en dus gegevens in handen kunnen komen van de Communistische Partij. Dit zou de levens van miljoenen Amerikanen in gevaar kunnen brengen. TikTok zelf reageerde met dat er van samenwerking met de Chinese overheid geen sprake is en dat gegevens van Amerikaanse gebruikers voornamelijk worden opgeslagen op servers in Singapore en in de VS zelf. Maar Trump wil daar niets van weten en beschuldigt het bedrijf van corruptie en misbruik van gegevens. Hetzelfde waarvan Trump eerder al het Chinese telecomconcern Huawei beschuldigde. Huawei kan inmiddels geen gebruik meer maken van Google technologie en mag ook geen 5G netwerken meer bouwen in de VS, het VK en andere delen van de Westerse wereld.
Maar toen was daar Microsoft. Het al jaren tanende bedrijf heeft een bod gedaan op de Amerikaanse-, Australische en Nieuw-Zeelandse activiteiten van TikTok. Het bedrijf achter Word en Excell heeft daar liefst 30 miljard dollar voor over. Microsoft was eind jaren zeventig, de gehele jaren tachtig tot en met eind jaren negentig van de vorige eeuw koning, keizer, heer en meester op uw personal computer. In die glorieuze periode verzamelde Microsoft liefst 400.000 patenten en octrooien. Zonder die patenten en octrooien speelde Microsoft al lang geen rol van betekenis meer in de technologiewereld. Maar die patenten en octrooien zijn inmiddels sterk verouderde technologieën en lopen langzaam maar zeker af. Microsofts peperdure Word en Excell zijn ingehaald door goedkopere en zelfs gratis versies van Google Documenten en Google Spreadsheet en Microsofts peperdure Windows is in velden of wegen meer te bekennen, omdat het is ingehaald door Google's Android en Chrome OS, en Apple’s IOS en Siri. Voor het installeren van Windows moeten computerfabrikanten nog altijd peperdure licenties betalen. Microsoft mist de de boot naar het internettijdperk volledig. Om de heerschappij in de technologiewereld weer terug te krijgen gaf Microsoft de laatste jaren miljarden uit aan de aankoop van onder andere Skype en LinkedIn. Diensten die inmiddels zijn ingehaald door Facebook en Facebooks WhatsApp. Om de gemiste boot naar het smartphone tijdperk in te halen werd voor bijna 9 miljard dollar de telefoondivisie van Nokia overgenomen. Toen technologiebedrijven Windows Phone op hun smart phones wilden plaatsen moesten ze Microsoft per verkocht toestel 5 dollar betalen, terwijl Google's Android en Chrome OS gratis op de apparatuur kan worden geïnstalleerd. Gevolg: Windows Phone wordt op geen enkel toestel meer geïnstalleerd en van Windows 10 is al jaren geen serieuze opvolger meer gemaakt. De merknaam Nokia is doorverkocht aan voormalige medewerkers van Nokia en die maken nu smartphones met daarop Android geïnstalleerd.
Met de miljardenaankoop van TikTok wil Microsoft zich weer vestigen tussen moderne techreuzen als Facebook en Google. Maar door het op z’n zachtst gezegd onhandige aankoopbeleid van Microsoft over de afgelopen twintig jaar kunnen daar de nodige vraagtekens worden geplaatst. Bovendien liggen Facebook en Google zowel in Europa als de VS al jaren onder vuur wegens mogelijk machtsmisbruik en misbruik van gegevens. Omdat Facebook en Google jarenlang door Russische trollen geplaatste advertenties en geplaatst nepnieuws berichten op hun netwerken toelieten kon Donald Trump het Witte Huis innemen. Het is de ironie zelve.
Het gevecht van Trump tegen de opkomende techreuzen als Huawei, Zoom en TikTok is feitelijk de schuld van Trump zelf. De in 2016 aangekondigde 'America First' politiek begint langzaam maar zeker een schaduwkant te laten zien. Trump trok zich terug uit tal van internationale afspraken en verdragen. Amerikaanse troepenmachten zijn uit tal van gebieden in de wereld teruggetrokken om het eigen land te komen verdedigen. Niemand weet hoe, want de oorlog speelt zich vooral in cyberspace af en daar zijn tanks, vliegtuigen en ander militair spul totaal overbodig. Gevolg: China en in mindere mate Rusland springen in het gat/de gaten die de Amerikaanse militairen achter laten. Terwijl de Westerse wereld vooral bezig is met het bedwingen van het coronavirus slaan de Chinezen - en dus in mindere mate de Russen - wild om zich heen en sluiten allerlei verbonden met landen waar de VS en het Westen jarenlang niets van moesten hebben. Chinezen bouwen in hoog tempo infrastructuur in Afrika en Azië en de Russen openen in hetzelfde hoge tempo militaire bases in het Midden Oosten en Oost Europa terwijl de Amerikaanse militairen hun apparatuur en materieel nog staan in te pakken. De Amerikanen hebben zich teruggetrokken op de kusten van Californië en Florida en moeten door hun eigen ‘America First’- beleid lijdzaam toezien hoe de Russen maar vooral de Chinezen de nieuwe wereldorde vormen.
Waarschijnlijk heeft de aanval van Trump op TikTok te maken met de haat richting de bij jongeren zeer populaire app omdat TikTok fans hem regelmatig te kakken zetten. Zo heeft de Amerikaanse comédienne Sarah Cooper veel succes met haar imitaties van Trump en organiseerden TikTok fans een succesvolle actie om zoveel mogelijk gratis toegangskaarten voor de Trump rally in Tulsa te bemachtigen en vervolgens niet te komen opdagen. Gevolg was dat de wereldwijde media aandacht niet uitging naar de uitspraken van Trump maar over de zaal, waar slechts 6.800 van de 20.000 plaatsen bezet waren.
Het is overigens nog maar de vraag of het onze president Hillary Clinton anders was gelopen. Want ook Hillary Clinton voerde - weliswaar op haar eigen manier - een America First-campagne en ook Joe Biden, de huidige uitdager van Trump, voert momenteel vooral een campagne die is gericht op binnenlandse politiek. Voor veel Amerikanen houdt de wereld namelijk op te bestaan aan de kusten van Californië en Florida.
We leven in een bizarre, vluchtige wereld waarin ontwikkelingen elkaar in moordend tempo opvolgen. Opinie Paultje probeert het allemaal te snappen. Op dit weblog geeft hij deze gebeurtenissen een plaatsje. Hierbij zijn bankdirecteuren en VVD'ers zijn favoriete speeltje
Opinie Paultje als uw columnist? Zoekt u een eigenzinnige columnist met lef die geen blad voor de mond neemt en die de lezer echt prikkelt, uitdaagt en vooral laat nadenken? Neem dan contact op via Twitter @opiniepaultje
zaterdag 8 augustus 2020
Abonneren op:
Posts (Atom)