60 blikken cola, tomatensoep, pasta, pizza’s en ga zomaar door. Wanneer er een volledige afsluiting van Nederland komt is de schrijver van dit stukje voorbereid. Er is voor iets meer dan twee weken voorraad aan eten en drinken en schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten ingeslagen. Zelfs aan het ultieme blonde genot (bier) is gedacht. Laat die ‘lockdown’ – want een goed Nederlands woord hebben we er blijkbaar niet meer voor – maar komen!
Sinds het begin van de coronacrisis, de eerste uitbraak op 27 februari 2020 in Tilburg, gonst het in de media al dat er een mondkapjesplicht moet komen. In iedere krant en in ieder televisieprogramma werd er wel een epidemioloog opgevoerd (wat heeft dit kleine landje toch plotseling veel epidemiologen!) die allemaal om het hardst om een mondkapjesplicht riepen. Nu die mondkapjesplicht er eindelijk aan zit te komen is het blijkbaar nog steeds niet voldoende, en roepen de epidemiologen om een avondklok en zelfs een totale afsluiting van het land: een ‘lockdown’. Een ‘lockdown’ is een term die rechtstreeks uit Hollywood komt overwaaien en komt er feitelijk op neer dat wekenlang niemand zich op straat mag begeven. Iedereen moet thuis zitten afwachten totdat de regering zegt dat we weer de straat op mogen.
In Denemarken, Nieuw Zeeland en op IJsland werkten de maatregelen al. Vooral Nieuw Zeeland nam al vroeg maatregelen. Het hele land ging vier weken dicht en zelfs havens en vliegvelden werden gesloten. Niemand mocht het land nog in of uit. Het resultaat: Op een inwoneraantal van 5 miljoen waren er slechts 25 dodelijke slachtoffers te betreuren. Nieuw Zeeland investeerde in zorg, zorgde op tijd voor voldoende beschermingmiddelen en voor een duidelijke communicatie. Nieuw Zeeland heeft – net als Finland – al jaren een strategische voorraad aan levensmiddelen en medische hulpmiddelen,die in geval van nood kan worden aangesproken. De rigoureuze aanpak van premier Jacinda Ardern zorgde er niet alleen voor dat het land al bijna een half jaar virusvrij is; de aanpak zorgde ook voor een monsteroverwinning van Arderns Labour Partij, zusterpartij van de Partij van de Arbeid. Niet eerder won de Labour Partij zoveel stemmen dat het alleen zou kunnen regeren. De verwachting is overigens dat Labour de Groenen meenemen in hun coalitie.
Dat Nieuw Zeeland virusvrij is, is ook internationaal opgevallen. Waar in de hele wereld halfslachtige maatregelen werden genomen, ging Nieuw Zeeland een maand helemaal dicht. De Nieuw Zeelandse aanpak wordt wereldwijd geroemd maar vrijwel geen enkel land wil die aanpak overnemen. In de plaats daarvan worden er halfslachtige maatregelen genomen die na een paar weken plotseling weer worden versoepeld en een paar weken daar weer na worden aangescherpt. Waar Ardern slagvaardig te werk ging, is de rest van de wereld vooral druk met zichzelf bezig.
Hier in Nederland moeten we het doen het zwalkende beleid van het huidige Kabinet Rutte III, een miljarden aan belastinggeld kostend project dat het daadwerkelijke probleem niet oplost. De peperdure maatregelen kosten zelfs zoveel geld, dat kinderen die nu nog verwekt moeten worden straks worden geboren met een megaschuld die ze hun hele leven met zich mee moeten sleuren. Voor kinderen waarvan de ouders elkaar nu niet eens kennen, en straks worden verwekt en ter wereld komen, geldt hetzelfde.
Nederland bezuinigde jarenlang intensief op de zorg. Liefst 7 ziekenhuizen werden gesloten of werden failliet verklaard. Voorbeelden zijn het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam en de IJsselmeer Ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord, en het Bronovo in Den Haag. Het personeel dat daar werkte – alles bij elkaar meer dan 10.000 mensen aan verplegend personeel – werd ontslagen en moest op zoek naar ander werk. Plotseling zijn die mensen nu weer keihard nodig. Plotseling hebben we weer capaciteit te kort. Hoofdschuldige van de sluitingen van eerder genoemde ziekenhuizen: de door de VVD uitgevonden marktwerking in de zorg, waardoor zorgverzekeraars veel teveel zeggenschap hadden over die ziekenhuizen.
Toch wordt VVD’er Mark Rutte geroemd om zijn aanpak. Wat een geweldige staatsman is het toch, krijst vriend en vijand. Halfslachtig beleid en het afbreken van de zorgcapaciteit worden hem door de gemiddelde Nederlander niet aangerekend. Het dan weer strenger maken, dan weer soepeler maken van het beleid begint de gemiddelde Nederlander – waaronder de schrijver van dit stukje – ook geestelijk parten te spelen. Er mag meer niet dan wel en een uitzicht op een einde van al die maatregelen is er vooralsnog niet. Daar waar Jacida Arnern het Nieuw Zeelandse volk een perspectief en een uitweg bood; een lichtpuntje aan het einde van de tunnel,daar blijft de staatsman Mark Rutte zwalken tussen het stutten van bedrijven die voorafgaand aan de coronacrisis nog bulkten van het geld, en de Nederlandse bevolking die maar geen perspectief wordt gebonden.
Al jaren is de grootste kritiek op Mark Rutte dat hij geen visie heeft. Hij heeft geen idee waar hij het land naar toe wil leiden. Dat ligt enerzijds aan het indekken van zichzelf voor monsters als Wilders en Baudet, maar zeker ook aan het gebrek aan ideeën.
Het is onbegrijpelijk dat Mark Rutte wordt geprezen als staatsman.
We leven in een bizarre, vluchtige wereld waarin ontwikkelingen elkaar in moordend tempo opvolgen. Opinie Paultje probeert het allemaal te snappen. Op dit weblog geeft hij deze gebeurtenissen een plaatsje. Hierbij zijn bankdirecteuren en VVD'ers zijn favoriete speeltje
Opinie Paultje als uw columnist? Zoekt u een eigenzinnige columnist met lef die geen blad voor de mond neemt en die de lezer echt prikkelt, uitdaagt en vooral laat nadenken? Neem dan contact op via Twitter @opiniepaultje
zaterdag 24 oktober 2020
Het is onbegrijpelijk dat Mark Rutte wordt geprezen als staatsman
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten