Pagina's

zaterdag 11 maart 2023

Een Rwanda deal gaat er komen

Televisiecommentator en voormalig voetballer Gary Lineker is door de BBC op non-actief gesteld nadat hij zich in een Twitter-bericht tegen het onzalige plan van de Conservatieve regering keerde, waarin de regering aankondigde dat personen die illegaal het Verenigd Koninkrijk binnen kwamen, direct op transport zouden worden gezet naar Rwanda, alwaar ze hun asielprocedure mogen afwachten. Lineker vergeleek dit onzalige plan met de deportatie van de Joden in de Tweede Wereldoorlog, waarna zijn werkgever, de BBC hem op non-actief stelde. Hierdoor kwam het dat het programma Match of the Day voor het eerst sinds 1964 (!) niet werd uitgezonden, omdat ook presentator Jason Mohammad en commentator Ian Shearer zich solidair verklaarden met Linaker.

De Rwanda deal is al langer een omstreden maatregel in het Verenigd Koninkrijk. Zo omstreden, dat JA21 in Nederland en de Deense sociaaldemocraten (!) ook een deal met Rwanda willen. Een dergelijke deal houdt in dat Rwanda een zak met geld krijgt (naar schatting zo’n 150 miljoen euro per land, per jaar) om onwelgevalligen te dumpen… pardon…. om vluchtelingen hun asielprocedure daar te laten afwachten.

Dat Lineker, Mohammad en Shearer tegen de bierkaai vechten mag duidelijk zijn. Een Rwanda deal gaat er gewoon komen. De Britten, Nederlanders en Denen staan vooraan met flappen te wapperen. Maar andere landen – waaronder ItaliĆ« – kijken vol belangstelling toe om bij te springen. Onder druk van extreemrechts – die eerst nog pleitten voor het opvangen in de regio maar nu dat bijna is gerealiseerd steeds verder opschuiven in de fascistische hoek – gaat er in de nabije toekomst zeker een deal met de Rwandese regering komen.

In het VK staan de Conservatieven enorm onder druk in de peilingen. De Conservatieve regering van premier Richi Sunak (die als superbelegger in een verleden verantwoordelijk was voor de ontmanteling van ABN AMRO) staat in alle peilingen op fors verlies. Wanneer er nu landelijke verkiezingen zouden worden gehouden in het VK dan zouden de Conservatieven volledig worden weggevaagd (een beetje hetzelfde als het CDA in Nederland). Om hun achterban nog een beetje gerust te stellen komen de Conservatieven daarom met dit onzalige plan. In Nederland staat de VVD onder druk van extreemrechts (BBB, PVV, FvD, JA21 en 26.000 andere extreemrechtse bewegingen), net als de sociaaldemocraten in Denemarken last hebben van extreemrechts.

Het gevaar van een Rwanda deal schuilt hem er niet alleen in dat het VK, Nederland en Denemarken chantabel worden (‘als jullie niet nog meer geld naar ons overmaken dan zetten we de sluizen open’) maar heeft ook een bijkomend effect dat extreemrechts nog strengere eisen gaat stellen om aandacht te blijven trekken. Want pleitte extreemrechts eerst slechts voor opvang in de regio, pleit het nu voor een Rwanda deal en wanneer extreemrechts daarin ook al zijn zin krijgt dan zal extreemrechts nog hardere eisen gaan stellen. Bijvoorbeeld om alle mensen van kleur ook naar Rwanda te sturen. Daarna alle moslims. Daarna iedereen die de mening van extreemrechts niet deelt.

Wanneer de VVD zich laat verleiden tot het sluiten van een Rwanda deal dan maakt het Nederland niet alleen chantabel, maar ook zichzelf. Want dan is het einde zoek.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten