Pagina's

zondag 18 oktober 2009

Ik word een beetje ziek van de Mexicaanse Griep

Begin deze zomer kwam er een nieuw griepvirus 'op de markt', onder de naam Varkensgriep. Maar boerenbedrijven in de hele wereld merkten meteen al dat er geen grammetje varkensvlees meer werd gegeten en bovendien was het N1N1-virus ontstaan in Mexico. Daarom haastten overheden over de hele wereld zich, om de naam Varkensgriep te wijzigen in Mexicaanse Griep. Dat er ineens geen toerist meer naar Mexico ging, kon de westerse wereld niet deren. Hun varkensboeren waren beschermd.

De Mexicaanse Griep verspreidde zich als een olievlek uit over de wereld. Duizenden gevallen in Aziatische landen, Mexico en vooral de Verenigde Staten. Al snel waren tienduizenden mensen besmet en er werden enkele honderden doden geteld. Reizen naar de VS en Mexico werd door Overheden afgeraden. Landen als China, Japan en Singapore installeerden camera's met warmtesensoren op luchthavens en iedereen, die ook maar een beetje hoge temperatuur had, werd eruit gepikt en in quarantaine geplaatst, totdat bekend werd, dat deze persoon schoon was. Het virus kon via de lucht worden verspreid, dus mensen schaften wereldwijd massaal mondkapjes aan. Handige ondernemers maakten grieppakketten; overlevingspakketten voor als je het griepvirus krijgt. Omdat je het huis niet uit mag (je kon immers anderen besmetten), kun je overleven met dit 'grieppakket'. De VN haastte zich om dit een pandemie te noemen en onafhankelijke experts voorspelden nog méér doden en geworden als de overheid niet snel zou ingrijpen. De economie zou stil komen liggen, omdat veel mensen thuis bleven om te genezen van deze griep. Daarom riepen de onafhankelijke experts dat bedrijven drastische maatregelen moesten nemen, anders zouden ze wel eens failliet kunnen gaan. En dat kon de door de kredietcrisis geplaagde wereldeconomie er niet bij hebben. Bedrijven gingen elkaar onderling ook post sturen met daarin hun rampenplannen, zodat de leveranties gewoon konden plaatsvinden. Deze week werd daar een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd: zwangere vrouwen zouden de eersten zijn, die zouden kunnen overlijden aan de Mexicaanse Griep. De onafhankelijke experts voorspelden een Sodom en Chomorra; het einde der tijden was nabij. De Hollywoodproductie Outbreak werd als uitgangspunt genomen; Iedereen zou langzaam, maar massaal sterven. Hele dorpen en steden zouden, net als in Outbreak, onder quarantaine worden gesteld. Deze zomer zou wel eens de ergste zomer kunnen worden in jaren, met duizenden, zo niet tienduizenden doden wereldwijd. De media gaven er massaal aandacht aan en de onafhankelijke experts werden van praatprogramma naar praatprogramma gesleept, om de bevolking te informeren. Een pandemie... ow wat erg!

De onafhankelijke experts riepen de wereldwijde overheden op, om te reageren. Die deden dat direct. Want zoveel doden onder de bevolking zaait onrust en dan waren de banen van de dames en heren politici in gevaar. Dus lieten de overheden zich voor het karretje van de onafhankelijke experts spannen, en gaven folders uit, zetten websites op en er kwamen reclamespotjes op de televisie. 'Handen wassen en goed je neus snuiten in een wegwerpzakdoekje'. Even tussendoor: ik moet er niet aan denken dat iemand met een loopneus de hele dag loopt te snotteren en zijn neus niet snuit. De overheden begonnen met het inkopen van miljoenen virusremmers. Ze investeerden miljarden in deze spuiten en namen een optie op een nieuw vaccin, dat nog ontwikkeld moest worden. Het zou in oktober klaar kunnen zijn. Tot die tijd moest de virusremmer Tamiflu het werk doen. In de rampenplannen, die door de onafhankelijke experts in opdracht van de overheden werden opgesteld, werd nauwkeurig beschreven wie als eerste een prikje Tamiflu moest krijgen. Artsen, verpleegkundigen, zwangere vrouwen en jonge kinderen als eerste. Alle rampscenario's werden uit de kast getrokken, om het virus de kop in te drukken. Voor elke Nederlander werden 2 griepspuiten gratis ter beschikking gesteld door de overheden. Zelfs de Nederlandse Spoorwegen begon met het uitdelen van zakdoekjes aan treinreizigers. Als iemand in die trein besmet is, dan heb je gelijk een hele trein vol besmette gevallen en dan zou de hele dienstregeling stil komen vallen. Zo voorspelden de onafhankelijke experts.

Deze zomer gebeurde er niets. Er kwamen geen griepgevallen bij. Hoezeer de media ook hun best deden om paniek te zaaien onder de bevolking, renden mensen niet gillend over straat en brak er geen oorlog uit. Dus haastten de onafhankelijke experts zich, om nog harder moord en brand te schreeuwen en te roepen dat ná de zomervakanties het ergste nog moest komen. Want tijdens de zomervakanties gaat iedereen reizen, loopt de Mexicaanse Griep op en besmet daarna het thuisfront. Maar een dikke twee maanden na het einde van de zomervakanties gebeurde er nog steeds niets. Er kwam geen gevallen bij en de mensen die de diagnose Mexicaanse Griep hadden, herstelden wonderbaarlijk snel. Tamiflu bleek niet nodig. Iedereen die herstelde, herstelde op natuurlijke wijze. Gewoon; in bed blijven liggen en vooral veel vitamine C drinken. Als er al doden waren, gingen die mensen dood, omdat ze een andere, veel ernstiger ziekte hadden, naast de Mexicaanse Griep. De rampscenario's bleven uit. Geen stilstaande economieën, geen stilstaande treinen, geen massagraven met besmette lijken. Er is geen doosje Tamiflu geopend. Die liggen nu nog steeds in de opslag bij de koel- en vrieshuizen.

Maar zoals ook bij de kredietcrisis zijn er altijd mensen die veel geld verdienen aan het zaaien van paniek. De Mexicaanse Griep bleek een prima medicijn voor het generen van grote sommen geld. Deze nazomer bleken de onafhankelijke experts toch niet zo onafhankelijk te zijn, als werd gedacht. Omdat er niets gebeurde, verslapte de media-aandacht. Onze nationale viroloog Ab Osterhaus bleek ineens grootaandeelhouder te zijn van het Zwitserse farmacieconcern Roche, die het patent in huis had voor Tamiflu. Ook in andere landen bleken de onafhankelijke experts economisch belang te hebben bij het verspreiden van zoveel mogelijk onheil. Ze werden betaald door farmaceuten om zoveel mogelijk onheilspellende verhalen te verspreiden of hadden, net als Osterhaus, grote partijen aandelen gekocht. Die aandelen waren in een paar maanden tijd verdubbeld in waarde. Aandeelhouders speculeerden driftig op welke farmaceut als eerste met een vaccin tegen de Mexicaanse Griep zou komen. Die farmaceut zou een miljardenomzet tegemoet kunnen zien. Grote winsten zouden er worden gemaakt, omdat immers onafhankelijke experts voorspelden dat een groot deel van de wereldbevolking besmet zou worden. Vreemd genoeg bleken er onder die speculanten ook veel 'onafhankelijke experts' te zitten.

De uitbraak van de Mexicaanse Griep is het zoveelste voorbeeld van mensen angst aanjagen voor eigen gewin. Varkenspest en Gekke Koeienziekte gingen de Mexicaanse Griep vóór. Deze ziektes waren vóór 1900 nauwelijks bij het grote publiek bekend. Al het vlees dat van slachtvee kwam, werd gewoon gegeten. Tegenwoordig moet voedsel in het algemeen en vlees in het bijzonder, worden ontdaan van duizenden bacteriën en ziektes met de vreselijkste namen. En dat, terwijl die ziektes en bacteriën er altijd in hebben gezeten. Wetenschappelijk is aangetoond dat mensen minder weerstand opbouwen, naarmate ze steeds reiner voedsel krijgen toegediend. Steeds minder bacteriën aan boord; met steeds méér chemische rommel toegediend, zodat het voedsel rein is. Er is een gekte ontstaan en wereldwijd verdienen onafhankelijke experts en farmaceuten miljarden euro's aan het opstoken van de bevolking.

Natuurlijk is het prima dat er wordt gewaarschuwd door bederfelijk voedsel en het is prima dat er een Keuringsdienst van Waren bestaat. Er moet een Rijksdienst voor Vee en Vlees bestaan, want er wordt teveel met voedsel gerommeld voor eigen gewin. Tegelijkertijd zie je, dat, als er is gerommeld met voedsel en er gaan mensen aan dood, de misdadigers erachter toch nog worden gepakt en straffen huizenhoog zijn. Het Melamine-schandaal in China is hiervan het meest recente voorbeeld. Maar de wereldbevolking opstoken voor eigen gewon gaat mij wel erg ver. Rampscenario's de ether in slingeren, terwijl je niet zeker bent van de omvang, is te voorbarig en mensen gaan zich onnodig ongerust maken. Zoals nu ook is gebleken met de uitbraak van de Mexicaanse Griep.

Per jaar gaan er in Nederland relatief gezien net zoveel mensen dood aan de reguliere griep, als dat er nu wereldwijd aan de Mexicaanse Griep zijn gestorven. Iedere januari en februari is er een griepuitbraak. Geen haan die daarnaar kraait. Geen overheid die massaal medicamenten in gaat slaan. De griep is verworden tot een onschuldige ziekte, die met een paar dagen op bed en het drinken van veel vitamines C snel is opgelost. Je gaat niet dood; je moet gewoon wat gezonder voedsel gaan eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten