Pagina's

woensdag 7 oktober 2009

Profvoetballers zijn ambtenaren

Roda JC, Willem II, RKC.. Het was deze week weer raak in voetballand. Deze clubs kampen met opvallend grote schulden van soms één miljoen euro of meer. In alle gevallen wordt de gemeentelijke overheid om (financiële) hulp gevraagd. Vorig seizoen was dat al niet anders; toen werd de provincie Limburg vriendelijk doch dringend verzocht een lieve duit van 6 miljoen euro in het zakje te doen om de fusie tussen Roda JC en Fortuna Sittard te bewerkstelligen. Tot geluk van de vele fans ging die fusie niet door. Deze 'fans' hadden kort daarvoor nog het gore lef om de stadions af te breken en enkele stoeltjes in brand te steken. MVV zou zich in het oorspronkelijke plan ook bij de nieuwe fusieclub aansluiten, dus de Maastrichtenaren zouden zichzelf ook opheffen. Jammer genoeg is dat niet gebeurd. Nog niet zo gek lang geleden staken fans van Fortuna Sittard een miljoen euro gewonnen loterijgeld in de club. Het geld verdween als sneeuw voor de zon en Fortuna Sittard staat weer als vanouds aan de rand van de financiële afgrond. Iets recenter zijn de reddingen van de gemeente Arnhem, die voor 8 miljoen euro het stadion van voetbalclub Vitesse overnam. Nog geen jaar later werd er nóg eens 6 miljoen euro ingepompt. Ook dat geld is verdwenen. RKC Waalwijk ontving tot nu toe 4,5 miljoen euro van de gemeentelijke overheid en staat bij andere schuldeisers voor bijna 10 miljoen euro in het krijt (bron: Brabants Dagblad). De gemiddelde Nederlandse belastingbetaler betaalde via de Belastingdienst gemiddeld EUR 250,00 aan zijn of haar lokale voetbalclub. Hierbij werd geen verschil gemaakt in ras, geslacht, leeftijd of sportvriend of niet. Of ze het nu wilde, of niet; gewoon betalen. Van de 38 betaald voetbalorganisaties in Nederland, liggen er 28 aan het financiële infuus van de lokale overheid. Dit zijn duizelingwekkende getallen. En dat is mij een doorn in het oog.

Laat één ding duidelijk wezen: Ik ben een fel tegenstander van het steunen van deze miljoenenbedrijven door de gemeentelijke, c.q. provinciale overheden. Als je meer geld uitgeeft, dan je binnen krijgt – en dat gebeurt bij de voetbalclubs –, voer je een slecht beleid. En als je meer geld uit blijft geven, dan je binnen krijgt, dan moet je je beleid herzien of je moet je deuren sluiten. Je moet mensen ontslaan of andere activiteiten gaan bedenken, om je bedrijf draaiende te houden. NAC Breda richtte een uitzendbureau op om de clubkas te steunen. Het experiment flopte door mismanagement. De noodlijdende voetbalclubs kunnen zelf een duit in het zakje doen, door te fuseren of fors te snijden in het personeelsbestand. Ook lopen er vaak bij die clubs mensen rond, die er niets te zoeken hebben. Maar het zijn voormalig club-iconen en die moeten tot in hun graf onderhouden worden. Want ze hebben zoveel betekend voor de club. Dus worden ze aangesteld als adviseur. Ook al zo'n woord waar ik spontaan jeuk van krijg. Ook lopen er mensen rond die twee keer per week de toiletten schoon maken, de tribune schilderen of het koffiezetapparaat aan zetten voor die overheerlijke koffie die aan de spelers wordt geserveerd voor aanvang van de wedstrijd. Deze part timers krijgen voor 40 uur betaald, terwijl ze hooguit 4 á 5 uur per week in actie komen voor de club. Da's lekker verdiend. Bovendien wordt er vaak een financieel wanbeleid gevoerd, omdat de leiding er vanuit gaat, dat de gemeentelijke overheid toch wel weer de helpende hand toereikt, als het mis gaat. Dikke managers steken vaak miljoenen per jaar in eigen zak en wonen in kapitale villa's, op prachtige plekken in het land. Allemaal betaald door de kas van de lokale overheid. Een greep uit de lokale overheidskas is te gemakkelijk en je raakt hiermee ook de inwoners van de stad, die geen supporter zijn van de lokale FC. Misschien zijn ze wel supporter van een ander team of houden ze helemaal niet van voetbal. Daarin is iedereen vrij. Het mag niet zo zijn dat belastinggeld naar slecht voetballende clubs gaat, die tegenwoordig al gauw een half miljoen euro per jaar betalen aan middelmatig tot zeer slechte spelers. Alleen clubs waarbij de leiding de touwtjes strak in handen heeft, gaat het financieel goed. AZ, FC Twente, Volendam, Heracles Almelo, Heerenveen en Groningen staan er financieel prima voor. Maar omdat hun budget in het niet valt bij een soortgenoot uit de Premiera Division of de Premier League, kunnen zijn geen dure spelers aantrekken en daardoor in Europese competities niets betekenen. Ajax, PSV en Feyenoord staan er financieel minder goed voor, maar worden niet overeind gehouden door de lokale overheid. En terecht.

De profvoetballers in de Eredivisie hebben een jaarsalaris, die ver boven twee keer de Balkenende-norm ligt. 250 spelers (dat is méér dan de helft van alle Eredivisie-spelers) krijgen een jaarsalaris van 350.000 euro of meer (dat is bijna 2,5 keer de Balkenende-norm, bron: Vi.nl). En ik maar denken dat mensen in overheidsdienst niet meer salaris mochten krijgen, dan de minister-president. Ik vind het prima dat profvoetballers een hoog salaris krijgen. Maar een megasalaris van 350.000 euro of meer is onverantwoord hoog, als de voetbalclub waar ze spelen steeds moet aankloppen bij de belastingbetaler om financiële steun. Deze profvoetballers van vaak middelmatig niveau zijn inmiddels verworden tot ambtenaren. En ambtenaren hebben nou niet echt de naam hard te werken voor hun geld; zo ook de profvoetballers van de gesteunde clubs niet. Sterker nog; ze leveren voor dat geld een wanprestatie af. Anders had de club wel een paar prijzen gepakt, waardoor er geld binnen kwam rollen. Ambtenaren verdienen geen salaris; ze krijgen een zakje geld. Een aanwezigheidsvergoeding.

In de 'grote landen' wordt er veel meer gedaan door de voetbalclubs op financieel gebied. Daar staan de clubs er vaak veel beter voor en de gemeentelijke overheden peinzen er niet over, om de clubs financieel tegemoet te komen. De clubs worden vaak gerund door kapitaalkrachtige zakenlieden, die overal vriendjes hebben bij andere grote bedrijven, die geld in de club steken. Je moet eens nagaan hoeveel Europese grootmachten in handen zijn van (buitenlandse) investeerders en ander grootkapitaal. De halve Premier League is in handen van private investeerders (behalve Arsenal, geloof ik). Ook in de Serie A zijn vrijwel alle voetbalclubs in handen van bedrijven of private investeerders, net als in de Russische Premier League en de Bundesliga. En zo hoort het ook te gaan. Als de gemeente Madrid ook maar één euro steekt in één van de twee topclubs die de stad rijk is, breekt er de hel los. En terecht.

Uitzendrechten zijn in deze landen - zelfs in België - elk jaar duurder geworden. Tot astronomisch hoge bedragen als 1 miljard euro per jaar in Duitsland en 4 miljard euro per jaar in Engeland. En dat, terwijl de KNVB de rechten in Nederland aan de straatstenen niet kwijt kon. Ook worden de uitzendrechten van de Premier League of de Bundesliga verkocht aan het buitenland, waardoor er nóg meer geld in de kassa's van de Europese grootmachten stroomt. De Nederlandse competitie vindt in het buitenland niet echt gretig aftrek. Door hogere uitzendrechten (maar ook sponsorinkomsten) konden Bayern München, Chelsea, Liverpool en andere grootmachten betere spelers kopen, waarmee ze prijzen pakten. En dus kwam daar geld binnen. Nadeel is wel dat Real Madrid, Barcelona of Chelsea niet meer kan overleven zonder inkomsten uit de Champions League. En hoewel Real Madrid een schuld heeft van over de miljard euro, heeft het nog nooit voor hulp aangeklopt bij de gemeente Madrid. Ik geloof ook niet dat supporters van stadgenoot Atlético Madrid dat erg op prijs zullen stellen.

Het belastinggeld moet worden besteed aan algemene middelen, zoals het aanleggen en onderhouden van wegen, zorg, onderwijs en noem maar op. Mij part legt de overheid een compleet metronetwerk aan onder Tilburg of een internationaal vliegveld in Schin op Geul. Maar dat geld moet niet naar voetbalclubs die een wanbeleid voeren en voetballers die een wanprestatie leveren. Dat valt helemaal niet te rijmen, als ze net een paar miljoen euro hebben ontvangen uit algemene middelen. Laat die slecht draaiende clubs maar klappen. Failliet laten gaan. Anders leren ze het immers nooit. Net als bij de banken, die alleen al in Nederland met 67 miljard euro werden gesteund. Omdat de bankdirecteuren en –managers niet achter slot en grendel belanden én omdat de overheid toch weer klaar staat met een buidel belastinggeld, zullen de banken in de (nabije) toekomst weer een bijdrage verwachten van de overheid, omdat ze anders failliet gaan. En met het ontslaan van mensen krijg je iedere ambtenaar op scherp. Zo ook bij voetbalclubs. Niet dat die bestuurders van mij achter slot en grendel moeten. Zij zijn weliswaar te kwistig geweest met het uitgeven van geld, maar hebben geen fraude gepleegd, zoals de bankdirecteuren. Maar de overheid zou structureel moeten weigeren deze clubs financieel bij te staan. Hoe sneller de gemeentelijke overheid zich terug trekt en zijn poot stijf houdt, hoe sneller de voetbalclub leert op eigen benen te staan.

Want wie heeft er nou zin om iedere week naar 22 ambtenaren te gaan zitten kijken, die over het veld achter een bal aan hollen, in een poging die bal tussen de palen van de tegenstander te schieten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten