Pagina's

dinsdag 13 oktober 2009

Jammer, dat DSB er niet meer is

DSB is ten onder gegaan. Dat zal u niet zijn ontgaan. Nou heb ik totaal geen medelijden met dhr. Scheringa. Hij is nog altijd goed voor een slordige 300 miljoen euro op zijn bankrekening (hopelijk niet bij zijn eigen bank), dus die zal voorlopig geen pijn lijden. Ook voetbalclub AZ, sinds 1993 eigendom van Scheringa, zal dit seizoen en volgend seizoen geen centje pijn lijden. Toch vind ik het jammer dat DSB er niet meer is. Een analyse:

Scheringa was sinds half jaren '70 van de vorige eeuw de absolute koning van de goedkope leningen. Hij maakte er naam en faam mee. Advertenties in de omroepbladen en later in de dagbladen. Je kon bij hem EUR 10.000,00 lenen en EUR 10,00 in de maand aflossen. Niemand stond er bij stil dat, als je het geld op je 23ste leende, je op je 72ste vaak nog aan het aflossen was. Ook loste je in het eerste jaar inderdaad EUR 10,00 per maand af. Maar in het tweede jaar werd dat ineens EUR 20,00 per maand. In het derde jaar EUR 30,00 in de maand, enzovoorts enzovoorts. Niemand lette erop dat, als je een lening afsloot, je vaak ook nog eens een sloot verzekeringen moest afsluiten. Hierdoor loste je maandelijks niet EUR 10,00 af, maar het tienvoudige. Zo werd het aflossingsbedrag geen 10.000,00 euro, maar 20.000,00 euro of meer. Hoewel credit card maatschappijen als MasterCard en Visa rentepercentages tot wel 10% rekenen, is het goedkoper om geld op te nemen van je credit card, dan een lening af te sluiten bij DSB. Maar niemand keek naar de prijs die DSB voorrekende. Lenen was immers goedkoop en de economie draaide toch zo goed. En Scheringa dacht ondertussen dat wat hij met kleine bedragen kon, ook met grotere bedragen moest kunnen en vroeg een banklicentie aan. En die kreeg hij. Hij ging hypotheken verstrekken op dezelfde manier, als waarop hij leningen verstrekte. Dus een hoog bedrag met een lage maandelijkse aflossing. Echter, net als met de goedkope leningen, schoot na een jaar aflossen de maandelijkse aflossing omhoog. Na twee jaar nog eens. Enzovoorts. Het aflossingsbedrag kwam zo op anderhalf, tot twee keer het geleende bedrag uit. Geen senicure in de haute finance. Maar Scheringa werd erop gepakt. Er kwam een zekere heer Lakeman, die de praktijken van Scheringa aan de kaak stelde en opriep, al het geld van de bank van Scheringa weg te halen, om hem zo te straffen voor zijn praktijken. Met de IceSave-affaire nog vers in het achterhoofd, deden mensen massaal wat Lakeman hen beval. De bank ging ten onder en sloot zijn deuren.

Laat ik voorop stellen dat ik de praktijken van DSB Bank meer dan misdadig vind. En ik vind ook dat de Overheid dit soort leningen moet verbieden. Het is de basis van de kredietcrisis: geld dat niet bestaat, wordt uitgeleend aan mensen die het eigenlijk niet kunnen betalen. Mensen die het toch al niet breed hadden, moesten na het afsluiten van een lening bij DSB Bank nog meer op de uitgaven letten. Ze gingen in de gemeentelijke schuldsanering en werden vaste klant bij de Voedselbank. Klanten van DSB Bank waren over het algemeen niet die vrolijke en gevierde dertigers en veertigers uit de televisie-reclames, maar mensen voor wie een DSB-lening vaak een soort laatste strohalm was. Die mensen zijn mee gezogen in de ongeschreven wetten van onze hedendaagse materialistische maatschappij, die voorschrijven dat jij het altijd beter moet hebben dan de buurman. Dus als de buurman een nieuwe keuken heeft gezet, dan moet jij dat ook doen. Maar dan een duurdere keuken, met meer mogelijkheden. Met duurdere apparatuur en strakker ontwerp. Met meet knoppen en kastjes, dan je buurman. Zo kun je je buurman weer de ogen uitsteken. Als de buurman een televisie heeft gekocht, dan moet jij natuurlijk ook een nieuwe televisie hebben. Maar dan een duurdere, met strakker ontwerp, meer mogelijkheden, enzovoorts enzovoorts. En zo ging het ook met auto's, vakanties, beleggingsproducten, computers en ander materieel.

Maar er zijn een paar zaken die nader onder de loep genomen moeten worden. Ten eerste prees meneer Lakeman zelf begin jaren ´90 de roemruchte LegioLease-producten aan. U kent ze nog wel, dat product waarbij je met geleend geld aandelen kon kopen. Dat ging goed, zolang de aandelenbeurzen stegen. Maar toen de beurs in 2003 ineen stortte, kwamen veel mensen diep in de schulden. Daarnaast is de bank van Scheringa niet de niet de enige bank die deze koopsommen aan de man bracht. Vrijwel alle banken ter wereld deden dat. En dan is er nog iets: Afgelopen nazomer was niet de eerste keer, dat de misdadige praktijken van DSB onder de loep werden genomen. In 2004 werd er op de radio, in kranten en op de televisie ruimschoots aandacht besteed aan 'goedkope leenbedrijven', waaronder DSB. Zelfs het KRO-programma 'Ook dat Nog!', in 2004 van het scherm gehaald, heeft er nog aandacht aan besteed. En last, but not least, zijn mensen die de DSB-lening aangingen, in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor het aangaan van die lening. DSB, noch de overheid of De Nederlandsche Bank kunnen hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Jij bent boven de 18 jaar, dus jij wordt geacht te weten waarvoor je tekent. Snap je niet waarvoor je tekent, teken dan niet. Teken niet met de gedachte 'het zal allemaal wel', want dan heeft de bank je zeker te pakken.

Nee, ik ga nu niet de hele voormalige VVD-top langs, die ook in het bestuur van DSB Bank zat. Dat heeft geen nut. Wat ik wel doe, is ervoor pleiten dat je een lening afsluit, voor iets dat je echt nodig hebt en echt niet anders kan. Ga vooral geen geld lenen voor beleggingen, vakanties of een auto. Beleggingen kunnen minder waard worden, vakanties zijn tijdelijk en je bent de lening op de vakantie nog aan het afbetalen, als de vakantie al lang en breed voorbij is. Maar als meneer Lakeman DSB Bank gaat aanpakken, dan moet meneer Lakeman ook zo flink zijn om ING, ABN AMRO/Fortis, Rabobank, SNS Reaal, AEGON, RBS, Bear Stearns, Citigroup, HSBC, BNP Paribas, Landsbankinn, Deutsche Bank, Dresdner Bank, .... en al die andere banken aan te pakken. Want ze deden allemaal hetzelfde: Om maar zoveel mogelijk geld uit te lenen en zo hoog mogelijke bonussen op te strijken, leenden vrijwel alle banken ter wereld geld uit dat er niet is, aan mensen die het niet konden betalen. DSB Bank liep in Nederland voorop met deze criminele praktijken. Maar vlak de met 67 miljard euro gesteunde Nederlandse banken en verzekeraars ook niet uit. Maar die grootbanken zijn waarschijnlijk een maatje te groot voor meneer Lakeman en die banken hebben ook een legertje advocaten klaar zitten, op het moment dat meneer Lakeman aanbelt of met zijn grote hoofd op de televisie verschijnt. Meneer Lakeman heeft waarschijnlijk erg veel plezier in de ondergang van DSB. Dit plezier is voor hem waarschijnlijk een lekkerder gevoel, dan de laatste keer dat hij klaar kwam. Maar als hij straks eenmaal zijn mega-orgasme heeft gehad, moet hij met die botte hersenen eens na gaan denken, hoe hij de banen van 2.000 mensen op het spel heeft gezet. Of dat hij duizenden spaarders heeft gedupeerd. Die kunnen nu dus nooit meer bij hun geld. Dat geld is weg. Net als destijds tijdens de IceSave-affaire. Alleen al daarom is de oproep van meneer Lakeman onverantwoord.

Wat dat betreft is het jammer dat DSB Bank er niet meer is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten