Pagina's

woensdag 8 september 2010

Vakkundig uitgeschakeld

Alle euforie van het afgelopen weekeinde ten spijt; het rechtse kabinet gaat er hoe dan ook gewoon komen. Nadat afgelopen maandag stoorzender Ab Klink vakkundig door het CDA is uitgeschakeld (hoewel het CDA dat in alle toonaarden ontkend), gaven CDA, VVD en PVV aan dat de rechtse coalitie nooit van tafel is geweest. Mark Rutte zei dit met een stalen gezicht, nadat hij maandagavond bij de koningin vandaan kwam, nadat het rechtse kabinet juist was gestrand. Voor wie het niet meer kan volgen; vrijdag trok de PVV de stekker uit de onderhandelingen voor een rechts kabinet, omdat hij geen vertrouwen meet had in het CDA. Hij eiste vervolgens van het CDA dat deze de opstandige kamerleden Ferrier, Klink en Koppejan de mond zou snoeren als zij tegen de PVV zouden stemmen en dat weigerde het CDA. In het weekeinde is er blijkbaar een crisis ontstaan, die ertoe heeft geleid dat hoofdman der opstandelingen Ab Klink buiten de partij is gezet. Natuurlijk houdt het CDA vol dat hij op eigen initiatief is gegaan. In de burgermaatschappij noemt men dit ‘in goed overleg uit elkaar gaan’. In de volksmond heet dit gewoon ‘ontslag’. Zo gaat dat in een dictatuur; ben je het niet eens met de Grote Leider, dan wordt je vakkundig buiten gewerkt. En zo geschiedde met Ab Klink. En dat staat Ferrier en Koppejan ook te wachten als zij niet gewoon meewerken. Het CDA heeft dit dictatoriale regime over om maar deel te nemen aan een regering. Zelfs een scheldkanonnade van Wilders in de richting van oud-CDA’ers (door Wilders ‘mastodonten’ genoemd ) laat Verhagen zich welgevallen. En het is een voorbode voor wat er staat te gebeuren in Nederland: Niet mee eens met de leiding, dan wordt je vakkundig uitgeschakeld.

PvdA-leider Job Cohen kreeg het meteen op de heupen. Als een loops hondje begon hij wild heen en weer te springen na het klappen van het rechtse kabinet. Net als half links Nederland, overigens. Maar Rutte wilde eerst zelf een regeerakkoord schrijven. Daar, waar Cohen meerdere malen had aangeboden dit samen met Rutte te gaan doen. Een inschattingsfout van de sociaaldemocraat, die nog steeds niet door had dat Rutte, Wilders en Verhagen het ontslag van Ab Klink aan het voorbereiden waren. Want het oppakken van de onderhandelingen kwam wel erg snel na het vertrek van Ab Klink. Niemand binnen het CDA zal er echt voor uit durven komen, maar dissident Ab Klink is gewoon vakkundig uitgeschakeld. Net als Cohen, overigens. Job Cohen was veel te lief voor de snel simultaan schakende schaakgrootmeester Geert Wilders. Cohen stak zijn hand uit naar een Rutte die niet kon zwemmen en tegelijkertijd dreigde te worden verzwolgen door haai Geert. Maar het laatste wat de ontredderde Rutte wilde, was worden gered door de voor hem veel te linkse en veel te aardige Job Cohen. Hij wilde per se vriendjes worden met haai Geert, ook al dreigde deze hem met huid en haar op te eten.

Ook CDA-hoofdman Verhagen heeft er veel door over om maar niet meer te hoeven samenwerken met de linkse en voor Moslims veel te aardige PvdA. Even vergat hij dat de huidige strenge inburgeringswet een idee is van diezelfde Job Cohen en dat haatdrager Wilders hem ooit tot op zijn schoenen heeft afgebrand;”Verhagen is een koffiedrinkende man die knielt voor Marokkaans straattuig en moslimterroristen” heeft Wilders ooit over diezelfde Verhagen gezegd. En met die man gaat diezelfde Verhagen nu samenwerken. Naast een scheldpartij op zijn partijgenoten accepteert Verhagen dus ook dat hijzelf door een toekomstig coalitiegenoot te kakken wordt gezet. Dit is een man die een dictatoriaal regime heerst binnen zijn partij en nu ook binnen andere partijen. Dit is een man die Christenen en Moslims tegen elkaar opzet voor eigen gewin. Een man die iedere tegenstander wil ontslaan en ieder obstakel uit de weg wil hebben. Een man die denkt dat als minder dan 16% van stemgerechtigd Nederland op hem stemt, dat heel Nederland op hem heeft gestemd. Een man die eist dat iedereen naar hem luistert en geen tegenspraak duld; met deze man gaan CDA en VVD dus samenwerken en Mark Rutte wordt geacht daaraan leiding te geven. Als hij al geen leiding kan geven aan een ongeleid projectiel als Rita Verdonk, hoe wil hij dan leiding geven aan een ongeleid projectiel als Geert Wilders? Is dit kabinet bij voorbaat al een mislukking… nog vóór het goed en wel aan de slag gaat? Je vraagt je zo langzaam aan af hoe ver CDA en VVD willen gaan met het ongeleide en dus onbetrouwbare projectiel Geert Wilders; een dictator in spe. Je vraagt je af waarom mensen op deze man stemmen; 1,5 miljoen nog wel.

Dit samenwerkingsverband hangt van los zand aan elkaar en Rutte heeft geen enkele leiderschapskwaliteiten om de boel bij elkaar te houden. Nog vóór het kabinet goed en wel op het bordes bij de door Wilders zo gehate koningin staat, ligt het hele CDA al over straat te ruziën en zijn er drie formatiepogingen en 5 informateurs nodig om überhaupt al een begin te kunnen maken met het maken van afspraken. Niet dat Wilders en Verhagen erg goed zijn in het zich houden aan die afspraken; Wilders doet precies waar hij zin in heeft. Immers dat is afgesproken (‘Laten we het erover eens dat, dat we het oneens zijn’). En was het niet Maxime Verhagen, die afspraken uit het regeerakkoord spontaan vergat door te roepen dat het Nederlandse leger langer in Uruzgan moest blijven? Wat niet in het regeerakkoord afgesproken dat het Nederlandse leger in augustus 2010 zou vertrekken? Blijkbaar was de haat richting de PvdA zo groot, dat hij bereid was zijn eigen afspraken te breken. Hij heeft de PvdA vakkundig uitgeschakeld.

Dat Rutte gevaarlijk spel speelt met het door hem door gewenste rechtse kabinet staat vast. Niet alleen omdat zijn coalitiepartners zich erg slecht aan afspraken houden. Je kunt een lange of korte discussie voeren; maar een regime onder dictator Wilders is een regelrechte ramp voor Nederland. Niet alleen in het binnenland; zeker ook voor bedrijven die internationaal zaken doen is het rechtse kabinet een verschrikking. Veel opdrachten komen namelijk uit moslimlanden die zien die bedrijven nu aan voor moslimhaters. Dat bevordert de handelsrelatie niet echt. Dus worden die ook vakkundig uitgeschakeld.

PvdA-leider Job Cohen moet het politieke spel leren en dan maar in de oppositie; met Bos in de oppositie kwam de PvdA ook sterker uit de strijd en dan moet Cohen nu ook leren. Want door te leren snelschaken kan Cohen het spel van Wilders straks tegen hem gebruiken. Hoe zwaar de teleurstelling ook is dat hij van burgemeester van Amsterdam niet meteen premier kon worden. Een burgemeester van de hoofdstad van een land, die meteen minister-president wordt komt maar hoogst zelden voor. De burgemeester van Rome moest het opnemen tegen opperpedofiel maar vooral sluwe vos Silvio Berlusconi en verloor. Job Cohen moet plannen gaan maken om oppositie te voeren en de samenwerking op links te zoeken. Hij kan Mark Rutte makkelijk een pootje lichten, omdat Rutte geen leiderschapskwaliteiten heeft en die heeft Cohen wel. Hij kan Wilders’ schaakspel tegen hem gebruiken en straks nieuwe verkiezingen ook een gedoogkabinet samenstellen. Hoe makkelijk wil Cohen het eigenlijk hebben? Hij kan met al zijn politieke ervaring het nieuwe kabinet Wilders-Rutte vakkundig uitschakelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten