Pagina's

dinsdag 10 mei 2011

Medelijden met het CDA

Guttegut… het CDA is weer op dreef. De christendemocraten brachten gisteren oud-premier Jan Peter Balkenende en ex-minister van Landbouw Gerda Verburg in stellen om de zoveelste sneer uit te delen aan de PvdA. Balkenende beschuldigde in het televisieprogramma Pauw & Witteman de PvdA van besluiteloosheid. Hij gaf aan dat de PvdA een richtingloze partij is, waar het eigen belang sterker telt, dan de publieke zaak. De ex-premier noemde Wouter Bos een onbetrouwbare leider en vond het goed, dat het CDA nu geen zaken meer deed met de sociaaldemocraten. Oud-minister Gerda Verburg deed daar nog een schepje bovenop; In een interview met nieuwswebsite nu.nl gaf ze aan dat ze in de tijd dat het CDA de coalitie deelde met de PvdA, ze geen idee had van wat de PvdA nu eigenlijk wilde. Ze gaf ook aan, dat de PvdA het Kabinet Balkenende MCMXVII hebben laten vallen, om Job Cohen in stelling te brengen. De oud-minister (nu voorzitter van de wereld voedselorganisatie FAO) wil ook dat haar partij in de toekomst geen zaken meet doet met de PvdA. Ook zij betitelt de sociaaldemocraten als onbetrouwbaar en richtingloos.

Even recapituleren: Het CDA, was dat niet die partij, die al 3 verkiezingen op rij meer dan 50% van al haar zetels heeft moeten afstaan aan de PVV? En wie was die man ook alweer, die Nederland de oorlog in joeg? Wie was die man ook alweer, die geen leiding gaf aan zijn kabinet, maar liever solliciteerde naar allerlei leuke functies in het buitenland (en uiteindelijk overal buiten de boot viel)? Wie was die man, die tijdens de kabinetscrisis over het al dan niet blijven in Uruzghan, lekker naar de Olympische Spelen ging, om daar de Nederlandse sporters aan te moedigen? Wie was die man, die Nederland verkwanselde aan de Amerikanen, geleid door de gevaarlijke gek George W. Bush? Hoe heette die man ook alweer, die zijn afspraken in het regeerakkoord niet na wenste te komen? En wie was die man, die niet aanwezig was op de begrafenis van wijlen Prins Claus? Was dat niet diezelfde Jan Peter Balkenende?

Het gaat niet zo bijster goed met het CDA. De christendemocraten verloren niet alleen fors tijdens de laatste drie verkiezingen (gemeentelijk, landelijk en provinciaal), maar raakten ook stuurloos omdat een derde van alle leden niet wilde samenwerken met de ultra-rechtse discriminatiepartij van Geert Wilders, alias de PVV. Het CDA kon nergens een goed verkiezingsprogramma als alternatief bieden en klap op de vuurpijl dook campagnestrateeg Jack de Vries het bed in met majoor Melissa de Goede. Geen lelijke meid overigens, maar Jack was – zoals zoveel mannen van in de vijftig – overspelig. Hij ging vreemd en dat kon niet bij de keurige christendemocraten van het CDA. Ook wilde kroonprins Camiel Eurlings geen lijsttrekker worden en werd Jan Peter Balkenende opnieuw verkozen tot lijsttrekker voor de landelijke verkiezingen. Eurlings maakte zich er vanaf met de rotsmoes, dat hij meer tijd wilde besteden aan zijn privé leven en een gezinnetje wilde opbouwen. Dat hoort zo, bij het CDA: gezinnetje bouwen. Hoeksteen van de samenleving en zo. Maar of Eurlings daar echt tijd voor krijgt, nu hij directeur Passagiersvervoer bij de KLM is, valt te betwijfelen. Balkenende verloor de landelijke verkiezingen kansloos; alle zetels die het CDA verloor (met 21 zetels het grootste verlies in de geschiedenis van de christendemocraten), gingen over naar de PVV. Het CDA was stuurloos en richtingloos geworden en kon gene alternatief bieden, voor het steeds sterker wordende rechtse geluid in de Nederlandse samenleving. Balkenende trad op de avond van de uitslagen direct af als partijleider en ging voor 1 dag aan de slag als hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, en werd voor 775.000 euro per jaar, 4 dagen partner bij accountantsbureau Ernst & Young. Oud PvdA-leider en eeuwige vijand van Balkenende, Wouter Bos deed het zuiniger aan: hij werd voor ‘slechts’ 415.000 euro per jaar partner bij KPMG. Voor 5 dagen per week wel te verstaan. Bos kreeg de kritiek; Balkenende glipte overal tussendoor.

Het natrappen van Balkenende en Verburg kan alleen maar worden gezien als populistisch gedrag en natrappen. Het is vandaag de dag helemaal in de mode om de PvdA de grond in te trappen, met alle munitie die je hebt. Zonder daar echt dragende argumenten voor te hebben, want de uitspraken van zowel Balkenende als Verburg gaan helemaal nergens over. Als Balkenende zich nou eens aan de feiten zou houden, dan zou hij zien dat niet Bos, maar hij een ramp op pootjes is. Maar nu het CDA de kant van de extreemrechtse PVV heeft gekozen, blijft het CDA even uit de luwte. De christendemocraten doen nog steeds mee in de regering; hoewel half Nederland ze weg heeft gestemd. Een regering, die niet bepaald democratisch aan de macht is gekomen. Het is namelijk een minderheidsregering, die geen steun geniet van het Nederlandse volk. Het Nederlandse volk is namelijk tot op het bot verdeeld. Net als de Tweede Kamer overigens, waar de PvdA als grootste oppositiepartij nog steeds niet echt leiding kan geven aan die oppositie. D’66 leider Alexander Pechtold en SP-leider Roemer worden veel meer als leider gezien, dan de zieltogende Job Cohen, die er over een paar jaar de brui aan geeft.

Als er een partij is, die moet worden opgedoekt, dan is dat wel het CDA. Als er namelijk één partij is, die steeds achter de feiten aan loopt, stuurloos, kleurloos en richtingloos is, dan is dat wel het CDA. Het CDA begrijpt nog steeds niet, dat het gezin niet langer meer de hoeksteen van de samenleving is. Het CDA is al jaren een partij die met alle winden mee waait, om maar in de regeringsbankjes te kunnen blijven zitten en tot nu toe is ze dat ook aardig gelukt. Maar tegelijkertijd vormt het CDA de grootste bedreiging van dit kabinet Wilders I. Het lukt de christendemocraten maar niet, hun eigen achterban in het gareel te houden en onrust binnen je partij is nooit goed. Het programma van het CDA is eveneens kleurloos, stuurloos en richtingloos. En als ik een advies zou mogen geven aan de CDA’ers onder ons, dan zal dat zijn dat ze hun zetelverlies bij de PVV moeten terug halen en dus aan die PVV’ers moeten vertellen , dat zij een prima alternatief vormen voor de anti-Islambeweging van Wilders. Daarbij moet er weer regie in de partij komen. Regie, die onder Balkenende al zoek was, maar afgedekt kon worden met de mantel der liefde, omdat het CDA nog altijd de grootste partij bleef. Nu is dat de VVD. Ook daar zitten CDA-kiezers.

Het CDA is inmiddels verworden tot een partij voor verliezers, geleid door verliezers. De partij zakt in de peilingen steeds verder af, waar de door hen zo gehate PvdA weer wat opkrabbelt. Tijdens de laatste verkiezingen (provincie) halveerde het CDA wederom en bleef de PvdA in zetelaantal nagenoeg gelijk. Niet de PvdA, maar het CDA is dus een partij om medelijden mee te hebben.

Sterkte jongens. God zij met u.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten