De Amerikaanse dominee Harold Camping voorspelde dat gisteren de aarde zou ophouden te bestaan. De Heer zou de bevolking op aarde terechtwijzen en door middel van zware aardbevingen en mega tsunami’s (vóór de ramp in Azië in 2006 had ook nog niemand van het woord 'tsunami' gehoord) miljoenen mensen vermoorden. Want, zo stelt de predikant (met de lachwekkende naam) Camping, de Heer wil de bewoners van de Aarde straffen voor alle misdaden, die ze tegen de Bijbel hebben gepleegd. In een wereldwijde reclamecampagne waarschuwde Camping’s commerciële radiostation Family Radio dat we dekking moesten gaan zoeken. De wereld zou 21 mei 2011 vergaan. Immers, zo stond er letterlijk te lezen: ‘De Bijbel Garandeerd het’. Alleen al die uitspraak maakte de bewering van de Amerikaan ongeloofwaardig, want ‘garandeerd’ moet in dit verband met een ‘t’ worden geschreven. Dus: ‘De Bijbel Garandeert het’. Maar de zwaar gelovige zat er naast, maar heeft ondertussen de jaaromzet van goed gelovigen wel weer binnen. Mensen sloegen massaal eten, drinken en dekens in en kropen onder de grond, omdat de dominee het riep. Maar er gebeurde helemaal niets. Een dag later, 22 mei 2011, leven we nog. Erg benieuwd of Neerlands bekendste gelovige in het Einde de Tijden, PvdD-voorzitter Marianne Thieme, ook ondergronds is gegaan. Thieme is Zevende Dag Atheïst; een groepering die heilig gelooft in het Einde der Tijden.
De mythe van het vergaan van de hele wereld is al zo oud als de mensheid. Via allerlei ingewikkelde berekeningen meenden allerlei Schriftgeleerden en andere geestelijken dat de aarde op een bepaald moment zou ophouden te bestaan. Het gebeurde (voor zover we weten) voor het eerst in het jaar 500 na Christus, toen het Romeinse Rijk ophield te bestaan. Van meer recenter datum zijn de beweringen uit 1918, 1958 en dus dit jaar. Van de laatste voorspelling maakte de Noorse rockgroep Europe in 1986 de hit ´The Final Countdown´, later verfilmd door de Amerikaanse regisseur Steven den Hollander. Er zijn goedgelovigen, die de Maya-kalender aan houden en geloven dat op 21 december 2012 de aarde ophoudt te bestaan. De Duitse regisseur Roland Emmerich maakte er in 2009 een 200 miljoen dollar kostende film over, getiteld ‘2012’. Sony Pictures heeft ook weer lekker verdiend aan de angst voor het Einde der Tijden. Het is immers heel normaal om een angst te creëren en daaruit een hype, zodat er weer iemand lekker aan kan verdienen. Maar dat het is niet uitgesloten dat op 22 december 2012 de Aarde nog gewoon bestaat. Immers, de Maya-kalender houdt op 21 december 2012 op te bestaan. Maar wat niet bij wordt verteld is, dat de Maya-kalender al drie keer is opgehouden te bestaan. En toch bestaan de Maya nog steeds. Het aanhouden van de Maya-kalender was ook niet zo’n goed idee. De Maya-kalender houdt namelijk in, dat er met het aflopen van de oude kalender er ook weer een nieuwe begint; Één, die een nieuwe periode inluidt. Net als de Westerlingen, geven ook de Maya een periode naam; een titel. Inmiddels hebben de goedgelovigen de Maya-kalender vaarwel gezegd en vergaat de Aarde nu in 2028.
Dat de Aarde eens zal ophouden te bestaan, is kraakhelder. Alleen is de precieze dag waarop dit gaat gebeuren, niet te berekenen, niet te beschrijven en daarom vooraf niet te voorspellen. Er is maar één persoon die precies weet, wanneer de Aarde ophoudt met draaien en dat is de Almachtige himself (het is overigens niet uitgesloten dat de Almachtige een vrouw is). Kijkend naar de feiten leren we, dat de mensheid momenteel erg worstelt met twee zaken: 1) er wonen steeds meer mensen op Aarde en er is steeds minder ruimte (maar ook voedsel) voor 2) het energievraagstuk is al 30 jaar oud, maar nog steeds niet opgelost. Politiek links en rechts tuimelen wereldwijd over elkaar heen. Volgens links raken de natuurlijke bronnen snel op (er wordt gesproken over 2025), daarom zijn er alternatieve bronnen nodig. Volgens de politiek rechter vleugel is er allemaal niets aan de hand. Geen elektrische auto’s; geen gereutel over windmolens en waterstofcentrales. Neerleggen die nieuwe autoweg en doorgaan met auto rijden.
Toch zit er ergens een kern van waarheid in al die foute voorspellingen over het Einde der Tijden en bereidt de mensheid zich langzaam voor, op een ander leven. Een leven buiten Moeder Aarde; op Mars. Miljardenverslindende missies zijn ervoor nodig, maar uiteindelijk weet de mensheid op Aarde, dat er een grens zit aan het leven en dat leven houdt ergens op. Wanneer is onbekend en daarom worden er verkennende missies uitgevoerd naar Mars. Mars is de enige planeet in ons zonnestelsel, die het meest op de aarde lijkt. Probleem is alleen dat de Rode Planeet één grote woestijn is, waar tot nu toe nog geen druppel water is gevonden. Water zou leven kunnen betekenen. Maar bovenal zou het kunnen betekenen, dat er vanaf 2017 bemande missies naar Mars kunnen, om te onderzoeken of de mens het leven daar kan voortzetten. En zo ja, hoe? Alleen is een missie naar Mars peperduur, dus zal de missie waarschijnlijk later dan 2017 komen. De huidige wereldwijde economische malaise, veroorzaakt door de nog altijd niet gestrafte banken, helpt niet echt mee om de missie in 2017 echt van start te laten gaan. Om de kosten te drukken, hebben geleerden van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA uitgerekend, dat de bemande missie het beste een enkele reis zou kunnen zijn. Een terugvlucht voor de bemanning is onbetaalbaar. Ook zullen de vijf rivaliserende landen, die een eigen ruimtevaartorganisatie hebben (Amerika, Rusland, Europa, Japan en China), moeten samenwerken om de kosten te drukken. Van deze vijf partners hebben de Amerikanen het minste geld (zeg maar: nog minder dan niks) en zitten ook de Europeanen wat krap bij kas. Het zal een missie hooguit vertragen. Maar een bemande missie naar Mars gaat er komen en de mens zal zich daar uiteindelijk gaan vestigen.
De mens kan ook niet anders. Want vergaat de Aarde niet door de straf van de Almachtige, dan zal de Aarde vergaan, omdat de natuurlijke energiebronnen zijn uitgeput, of omdat er gewoon te weinig voedsel is om al die monden te voeden. Wetenschappelijk bewezen is de zondvloed; eens zal de Aarde worden opgeslokt door de zon en zal de Aarde te warm zijn voor elk levend organisme, om fatsoenlijk verder te leven. In de film ‘Knowing’ (2009) word dit onderwerp redelijk behandeld, maar onvoldoende uitgediept. En natuurlijk is deze film een fantasieverhaal. Toch is de boodschap helder; het bestaan op Aarde houdt eens op.
Feit is, dat Camping er helemaal naast zat, en toch ook weer niet. Misschien had hij de datum fout, zoals velen vóór hem. Maar Amerikanen denken altijd dat ze slimmer zijn dan de rest van de wereld. Het tegendeel wordt keer op keer bewezen. Echter is het Einde der Tijden nabij; en toch leven we nog.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten