Het zal u niet zijn ontgaan: Osama Bin Laden is dood. Triomfantelijk maakte de Amerikaanse president Barack Obama – op een manier zoals alleen Amerikanen dat kunnen – gisterenochtend omstreeks half zes Nederlandse tijd bekend, dat speciale commando eenheden van het Amerikaanse leger, een einde hadden gemaakt aan ’s werelds meest gezochte terrorist. Osama Bin Laden was volgens de Amerikanen het brein achter de aanslagen van 11 September 2001, waarbij vier passagiersvliegtuigen werden gekaapt en vervolgens bijna 3.000 Amerikanen doodden. Enfin, u kent het verhaal wel. U weet ook wel, dat Bin Laden groot is gemaakt, door diezelfde Amerikanen, omdat hij tijdens de Russische bezetting van Afghanistan zij aan zij vocht met diezelfde Amerikanen. Hij is toen van wapens en munitie voorzien door diezelfde Amerikanen. En u weet ook wel, dat de familie van Bin Laden schatrijk is geworden met de verkoop van olie aan diezelfde Amerikanen, die hun asociaal grote benzineslurpers voeden met olie uit Saudi-Arabië, onder andere afkomstig van de familie van Bin Laden.
Wat we een dag na de aanval (nog steeds) niet weten, is, of Osama Bin Laden echt dood is. Niemand heeft een lijk gezien en de berichtgeving rond de dood van Bin Laden is op z'n zachtst gezegd nogal eenzijdig, namelijk van de Amerikanen zelf. En dat Amerikanen goedgelovige schepsels zijn, bewijst de dood van Bin Laden; zonder bewijs kan de Amerikaanse president roepen, dat Bin Laden dood is. Er wordt geen lijk getoond; geen foto’s of video’s. Alles wat we te zien krijgen, is een huis waarin hij tien jaar lang opgesloten zat en zich kon verschuilen van de Amerikanen. Toch gingen duizenden Amerikanen de straat op, om de dood van Bin Laden uitbundig te vieren. De Amerikanen, die een kruisraket kunnen ontwikkelen, die een mug op 6 kilometer afstand kan castreren, hebben 10 jaar lang vergeefs gezocht naar de meest gezocht terrorist ter wereld. Het aftappen van telefoon- en internetverkeer en sinds een paar jaar zelfs de invoering van de OV-chipkaart door instanties als de NSA, BFI, CIA en Homeland Security, zodat de Amerikanen precies weten waar iedereen naar toe gaat, hebben niet mogen baten.Zelfs de NSA, die wereldwijd alles afluistert, wat er af te luisteren valt, kon er niet voor zorgen, dat Osama Bin Laden zou worden gearresteerd door het o zo machtige Amerikaanse leger. Uiteindelijk stuitten de Amerikanen op een huis ergens in een moderne stad in Pakistan, waar geen telefoon- en internetverkeer was. Hoewel in grote delen van Pakistan geen telefoon- en internetverkeer is, moest Bin Laden hier toch echt zitten. Meteen na zijn dood, is het lichaam overgebracht naar een Amerikaans marineschip en is het lijk in zee gedumpt. Volgens de Amerikanen, omdat het te gevaarlijk is het lijk van Bin Laden ergens op te bergen. Ook zou de begraafplaats geen bedevaartsoord mogen worden voor radicale Moslims.
Het Witte Huis zal er niet aan kunnen ontkomen, foto’s en video’s te tonen van het lijk van Bin Laden. Alleen al, om de geruchtenmachine, die na de dood van Bin Laden op gang is gekomen, te stoppen. En met allen zeggen dat Bin Laden dood is, komen de Amerikanen nou eenmaal niet snel weg. De Amerikaanse overheid heeft een niet al te beste reputatie, als het om informatievoorziening gaat. Het Witte Huis blinkt niet echt uit als een betrouwbare instantie. De Amerikaanse overheid heeft er een nationale sport van gemaakt, om informatie naar zijn hand te zetten, alleen die informatie vrij te geven die weinig of geen schade zou kunnen brengen aan haar reputatie of informatie te censureren. Alleen de Amerikanen zelf geloven daadwerkelijk in de dood van Bin Laden. De rest van de wereld was euforisch en opgetogen; nu wil men toch echt bewijs zien. Is dat bewijs eenmaal getoond, dan zal de rest van de wereld erin berusten. Ze zullen accepteren dat Bin Laden dood is en de eenzijdige berichtgeving voor zoete koek aannemen. Waarom zouden de Amerikanen liegen? Ze zijn toch onze bondgenoot; beschermen ons altijd en overal waar we gaan? Een trouwe vriend liegt niet en zal nooit liegen. Dat willen we niet accepteren.
Maar de vraag die belangrijker is of Bin Laden dood is, is de vraag wat er nu gaat gebeuren, nu Osama Bin Laden echt dood is. Wat gaat al-Qaida doen? Is al-Qaida nu echt verslagen, of staan er mensen klaar, om de dood van Bin Laden direct op te vangen? In een beetje goed georganiseerd bedrijf staan er direct mensen klaar, die een belangrijke leidinggevende kunnen opvangen, als deze plotseling wegvalt. We weten niet of al-Qaida echt bestaat – het netwerk van Bin Laden kan verzonnen zijn door de CIA – maar we weten wel dat ze erg goed georganiseerd zijn. Het is heel simpel: op de lijst van meest gezochte terroristen ter wereld staan een paar honderd mensen; vrijwel allemaal lid van al-Qaida of organisaties gelieerd daaraan. Probleem daarbij is, dat al-Qaida al lang niet meer op zichzelf staat. Er zijn wereldwijd tientallen, zo niet honderden netwerken die hetzelfde doel hebben als al-Qaida; het vernietigen van die ongelovige Westerse wereld en het invoeren van de Sharia, de streng-Islamitische wetgeving, waarin geloof de hoofdrol speelt en vrouwen niet te zeggen hebben. Alsof je op Urk rond loopt, zeg maar. Maar er is meer: nu de nummer één op de lijst van meestgezochte terroristen is gedood, staan er nog altijd een paar honderd mensen op, die nog niet zijn gedood. Zij kunnen de taken van Bin Laden zonder problemen overnemen of – erger –hebben zijn taken al overgenomen, omdat Bin Laden zijn einde wellicht al voelde naderen. Een beetje leider zorgt voor goede opvolging. En we weten inmiddels dat het netwerk rond Bin Laden goed was georganiseerd. Je moet wel, om tien jaar lang uit handen te kunnen blijven van het machtige Amerikaanse leger.
Verder: Wat betekent de dood van Bin Laden bijvoorbeeld voor de wereldvrede? Komt die wereldvrede nu dichterbij? En nog belangrijker; Vindt er nu meer acceptatie plaats tussen Katholieken en Moslims? Kunnen mensen elkaar nu beter verdragen, nu de verpersooonlijking van de radicalisering onder Moslims is gedood? Is dit het einde van de Jihad; de heilige oorlog tegen het ongelovige Westen? Zijn we nu af van al die verschrikkelijke formulieren, als we naar de VS willen reizen of überhaupt een vliegtuig in willen stappen naar waar dan ook?
In dat licht kunnen we (hopelijk) stellen, dat het einde van de PVV in zicht is. De PVV heeft altijd betoogd, dat de Islam een gevaarlijke godsdienst was en dat Moslims alle schuld hebben aan de slecht draaiende economie en criminaliteit in Nederland. Moslims zijn volgens de PVV de schuldigen van de oplopende spanningen in de wereld. De Koran verheerlijkt geweld en moet alleen al daarom worden verboden, aldus de PVV. Het waren een paar radicale Moslims, die vier vliegtuigen kaapten en die twee torens in New York in vlogen, dus zijn alle Moslims radicaal en mogelijke terroristen, zo meent de PVV. Eenzijdig beeld? Uw Opinie Paultje denkt van wel. Maar 1,5 miljoen Nederlanders zijn een andere mening toegedaan. Zo werkt dat, in een democratie.
Als Bin Laden echt dood is en de opgelopen spanningen in de wereld nemen af, naar het niveau van eind jaren ’90 van de vorige eeuw, dan kan maandag 2 mei 2011 als een feestdag worden bestempeld. Zeker, als dat het einde betekent van de PVV. Immers, de PVV heeft altijd ingespeeld op de angsten voor de Islam. De missie van Geert Wilders is in dat geval volbracht. De PVV kan in dat geval worden opgedoekt. En dat is een groter feest waard, dan de (mogelijke) dood van de meest gezochte terrorist ter wereld.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten