Pagina's

woensdag 3 oktober 2012

Opinie Paultje geeft campagnetips aan het CDA

Ach, het CDA… dat arme CDA. Nog niet zo gek lang geleden waren de Christendemocraten de grootste partij van Nederland; dat waren ze decennia lang geweest. Heel even in de jaren ’90 met het fiasco dat Eelco Brinkman heette, kelderden de christendemocraten van 45 naar 22 zetels, om daarna weer snel op te krabbelen en wederom 10 jaar lang de grootste partij van Nederland te worden en te blijven. In ledenaantallen is het CDA nog altijd de grootste partij van Nederland; de christendemocraten hebben ruim 65.000 leden, maar worden in rap tempo genaderd door de PvdA, die iets meer dan 56.000 leden heeft. Het CDA is nog altijd de partij die de meeste burgemeesters, wethouders en gedeputeerde staten van Nederland levert en kan daardoor nog een klein beetje invloed uitoefenen in het politieke landschap. Maar daar, waar vooral PvdA en VVD talloze nauwe banden hebben met maatschappelijke organisaties, raakt het CDA die banden steeds meer kwijt. En daar blijft het niet bij.

Wat de christendemocraten missen is een duidelijke lijn en een duidelijke leider; een man met charisma; een man (of vrouw) die van aanpakken weet. Niet dat lieve, zachte, aardige van Sybrand van Haersma Buma of Mona Keijzer. Nee, een daadkrachtig persoon, die goed kan debatteren en de eigen standpunten goed en duidelijk neer zet. En vooral een leider, die zich niet laat afbluffen door een schreeuwlelijk als Geert Wilders.

Even dacht ik dat PVV en CDA nog steeds in één kabinet zaten, zoals in het rampkabinet Rutte-Wilders I. Islamhater Geert Wilders legde de Christendemocraten gisteren de woorden in de mond, door te stellen dat het CDA zijn ministers zou moeten terugtrekken als protest tegen het door PvdA en VVD gesloten deelakkoord. Van Haersma Buma liet zich weer als een mak schaap naar de slachtbank leiden en ging meteen in op de vraag van strateeg Wilders: Ja, het zou best eens kunnen zijn dat het CDA zijn ministers uit het demissionaire kabinet terugtrekt. Dus een kabinet, dat toch al kapot is, gaat nog verder kapot. Wat schiet je daar nou mee op, meneer Van Haersma Buma? Waarom laat je je steeds leiden door een man, die jullie eigenhandig van binnenuit kapot heeft gemaakt? Een man, die niets anders kan doen dan schreeuwen, haat zaaien, discrimineren en mensen tegen elkaar opzetten voor eigen gewin? Die man heeft jullie misbruikt in het eerste kabinet Rutte-Wilders, waar jullie alleen maar aan mee mochten doen voor de cijfers. Jullie deden daaraan mee voor spek en bonen en dat is nog steeds zo!

Deze week werd bekend dat de huidige burgemeester van ’s-Hertogenbosch, Ton Rombouts, is gevraagd te kijken naar waarom het zo mis ging tijdens de laatste twee verkiezingen. Rombouts wordt door vriend en vijand alom gerespecteerd en is dus de ideale kandidaat om op onderzoek uit te gaan. Rombouts is geen carrièrejager; behoudens een gooi naar de baan als commissaris van de Koningin in Noord-Brabant deed de Bossche burgervader nooit een gooi naar een andere baan. Hij draagt alweer sinds 1996 de burgemeestersketting van de Brabantse hoofdstad. Ook daar weet hij vriend en vijand aan zich te binden. Het CDA zakte af van grootste partij van Nederland, naar een nichepartij in de marge. Rombouts vertegenwoordigt samen met onder andere Ab Klink en Ernst Hirsh-Balling de linker kant van het CDA. Grootheden als Maxime Verhagen, Jack de Vries en Hans Hillen vertegenwoordigen de rechterkant van de partij en die twee richtingen zijn op dit moment nauwelijks met elkaar te verenigen, en dat wreekt zich. Kies richting, niet vanuit het midden maar vanuit een kant. Het sterke punt aan Geert Wilders is, dat heel Nederland… wat zeg ik... de hele wereld weet waar die man voor staat. Daar kun je tegen zijn, of fervent voorstander. En ik ben geen vriend van het CDA, noch heb ik sympathie voor die partij. Toch zie ik me lede ogen aan hoe de christendemocraten worstelen met hun identiteit. Ik begin medelijden te krijgen met een club, waar ik doorgaans niets mee heb. Dat medelijden ontstond tijdens het RTL-debat, waarin Wilders, Samsom, Rutte en Roemer het tegen elkaar opnamen in het premiersdebat. Waar was het CDA? Waar was die partij, die altijd vrijwel automatisch de premier leverde? Dat CDA was opgesnoept door zowel PVV als VVD. Die hele PVV kan alleen maar leven dankzij ontevreden CDA-kiezers. Meer dan driekwart van wat nu PVV stemt, stemde ooit CDA. Het zou zo zonde zijn als het CDA weg zou vallen, maar op dit moment kan het bijna niet anders, of het CDA bestaat na de volgende verkiezingen niet meer. Het CDA moet nu echt duidelijke keuzes maken. Dit kan zo niet langer!

Laat je niet langer gebruiken als pispaal of melkkoe, want in beide gevallen worden de christendemocraten misbruikt door de PVV en ze laten het nog gebeuren, ook. Ze bijten niet van zich af, vallen tot nu toe erg tegen in de oppositie en weten niemand echt te boeien. Waarom ingaan om de woorden van Wilders, die weet dat een kleinere CDA alleen maar een grotere PVV betekent? Kop op, christenvrienden; sta op en trek die bokshandschoenen aan. Stap die ring in en durf besluiten te nemen; durf actie te voeren en ga de boer op met een duidelijk verhaal. Durf een ferme tik uit te delen en ontwikkel jezelf tot oppositieleider, in de plaats van burgemeesterskandidaat van een middelgrote stad, ergens in Brabant of Zeeland. Het ontbreekt het CDA een lef, durf en energie en dat is nou net wat het CDA nodig heeft.

De Bossche burgemeester Rombouts zal wel weer met een duimendik rapport komen, waar niemand wat aan heeft en waar vervolgens niets mee gebeurd. Rombouts zal aanbevelingen doen, maar ook daar zal niet naar worden geluisterd. En dat, terwijl de oplossing zo simpel is: Waar is dat radicale midden? Sinds de lancering van de nieuwe partijlijn is er nog niets daadkrachtigs uit het CDA gekomen en dat is wat Nederland zo graag wil zien, want anders bestaat er over 2 jaar helemaal geen CDA meer. Het CDA heeft al jaren geen duidelijk profiel en dat nekt jullie iedere keer opnieuw. Vroeger stemde je op het CDA, want dan was je lekker veilig: je wat links noch rechts. Maar dat is tegenwoordig niet meer. Het CDA is rechts, noch links. Vlees, noch vis. Jarenlang kon het CDA een beetje van VVD en een beetje van PvdA afpakken en via het midden waren ze altijd een ideale partner. Maar in deze moderne tijd (Uw Opinie Paultje merkte het al eerder op) moet je kant kiezen: je bent links of je bent rechts. Je bent vóór of tegen de PvdA, vóór of tegen Mark Rutte. Het CDA moet die slappe houding nou eens van zich afschudden en er helemaal voor gaan. De beuk erin, jongens! Ik wil vuur en vlam zien in de ogen van de CDA’ers.

De beuk erin, en anders komt het echt niet goed met het CDA.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten