Pagina's

zondag 3 maart 2013

Ruxit II

Mijn voorspellingen; mijn glazen bol:

1) Mark Rutte doet de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen niet meer mee als lijsttrekker voor de VVD. Hij zal worden vervangen door Edith Schippers of Mark Verheijen. Rutte = exit bij de VVD: Ruxit.

Als partijbonzen als Frits Bolkestijn en Hans Wiegel aan je stoelpoten zagen, dan weet je één ding zeker: het is tijd om te gaan. De VVD-kiezer is sterk ontevreden over de samenweking met de PvdA en De Telegraaf, de krant van Wakker VVD, maakt regelmatig gehakt van het partijprogramma. Mark Rutte valt van de ene fout in de andere en kan zich nauwelijks nog staande houden tegenover het verbale geweld van Diederik Samsom en Geert Wilders. Net als Job Cohen twee jaar geleden heeft Rutte geen antwoord op populisten als Wilders, maar ook Roemer en Henk Krol. Onrust binnen de VVD betekent weglopende kiezers en die gaan naar PVV of CDA. Om het tij te keren schuift het partijbestuur binnenkort de onder VVD'ers immens populaire Jeanine Hennis naar voren. Hennis geniet aanzien en oogstte bewondering, door de eerste vrouwelijke minister van Defensie te worden. Daar had zelfs de PvdA niet van terug. Edith Schippers maakt echter meer kans om de VVD te gaan leiden: Schippers is een berekenende tante, die recht op haar doel afgaat. IJzeren dame, met vuur en vlam. Het is echter nog maar de vraag of zij is opgewassen tegen het verbalegeweld van Samsom, Wilders en Krol.

2) De huidige 41 zetels zijn voor de VVD het maximaal haalbare. Daar, waar de PvdA nog een paar zetels kan groeien.

Onrust op rechts speelt vooral de Partij van de Arbeid in de kaart. De PvdA is sinds het aftreden van het Tweede Paarse Kabinet steevast de tweede partij van het land, achter eerst het CDA en nu de VVD. Door de onrust die binnen de VVD zal ontstaan over het leiderschap en de houdbaarheidsdatum van Mark Rutte kan de VVD niet verder meer stijgen. Ook ontbeert de VVD een sterke tegenkandidaat. Zelfs de eerder door mij geroemde Edith Schippers kan daar geen verandering in aanbrengen. VVD en CDA samen in de oppositiebankjes: zou het dan nu echt gaan gebeuren?

3) Onrust op rechts: VVD verliest 10 - 15 zetels en die gaan naar CDA en 50+. PvdA profiteert en Lodewijk Assher wordt de nieuwe minister-president

4) PVV en SP krijgen veel last van Henk Krol en zijn 50+-partij. De doorgaans tochal ontevreden PVV-kiezer is teleurgesteld in protestpartijen SP en PVV, omdat die nergens aan mee willen doen, terwijl de andere oppositiepartijen wel meedoen met het kabinet Rutte-Asscher. Dat zou wel eens het einde van de PVV kunnen inluiden, afhankelijk van de gemeenteraadsverkiezingen maart 2014 in Almere en Den Haag. PVV-fracties daar zijn - net als in de Tweede Kamer - instabiel gebleken en deden ondanks hun forse verkiezingswinst niet mee in de coalitie.

Deze punten worden later op dit weblog nog toegelicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten