Pagina's

zaterdag 30 maart 2013

Ruxit

Er wordt gezaagd aan de stoelpoten van Mark Rutte. Afgelopen zaterdagavond (nota bene op Paas Zaterdag!) spraken prominente VVD’ers als Hans Wiegel, Ed Nijpels en Frits Bolkestein zich uit tegen hun eigen leider. Ze vinden de VVD niet rechts genoeg en zijn bang dat de rechtse bij de komende gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 de VVD links… eh, sorry.. rechts laat liggen. Ook zijn ze bang dat de huidige 41 zetels die de liberalen in de Tweede Kamer hebben gehaald, het maximaal haalbare is (en daar kunnen ze wel eens gelijk in hebben). De vrijage met de PvdA heeft de VVD maar weinig goeds gedaan en de VVD’ers houden Rutte daar hoofdelijk verantwoordelijk voor. Daarom wil ik hierbij een nieuwe term introduceren: RUXIT, ofwel Rutte = Exit.

De onvrede binnen de VVD is sluimerend, want het liefst hadden de VVD’ers hun voorman direct onttroont als partijleider, toen deze ging samenwerken met die 'verdomde socialisten'. De VVD is teveel naar links opgeschoven. De keuze voor windmolens, het niet doorgaan van veel wegenbouwprojecten en het kinderpardon zijn de VVD’ers een doorn in het oog. Ook heeft Rutte in de korte tijd dat hij nu minister-president is, erg veel fouten gemaakt, zoals de inschattigsfout met de inkomensafhankelijke zorgpremie en diverse verrekeningen in Europese steunoperaties. Bij de laatste moest opperpedofiel Silvio Berlusconi hem nota bene nog corrigeren. Rutte heeft over zich heen laten lopen door de PvdA en dat zint de VVD’er niet. Veel verkiezingsbeloften zoals belastingverlagingen voor de superrijken en de 1.000 euro arbeidskorting konden niet worden waargemaakt; evenals de hypotheekrente aftrek, die volgens de VVD als een huis stond. Als een kaartenhuis, dan. Als laatste vindt meer dan de helft van de leden dat de partijtop veel te veel inzet op de 3%-norm, zo bleek zaterdag; het maximale dat Nederland van de EU tekort mag komen op de begroting. Tijdens de verkiezingscampagne van 2012 opperde PvdA-leider Diederik Samsom al dat die 3% norm niet heilig mag zijn, omdat je de economie dan kapot bezuinigt. Het kwam hem om veel hoongelach van vooral VVD’ers te staan, die vonden dat deze uitspraak het ultieme bewijs was dat PvdA’ers niet met geld konden omgaan. Nog geen half jaar later lijkt ook de VVD ook tot inkeer te zijn gekomen; niet verder bezuinigen, alstublieft.

De inkeer van de VVD is opmerkelijk, omdat tijdens de verkiezingen keiharde beloften zijn gedaan dat de Nederlandse schatkist op orde zou worden gebracht, als de VVD in het zadel zou komen. Als de partijtop van de VVD zou toegeven aan haar leden, dan zou dat wel eens een definitief einde kunnen betekenen voor de zegetocht die de liberalen onder Rutte maakten. Het zou wel eens voor flinke onrust kunnen zorgen, wat slecht is voor de peilingen (die wel dagkoersen zijn en bovendien zwaar gemanipuleerd worden door Maurice de Hond) en dus voor de verkiezingsuitslag van maart volgend jaar. Die blamage zou dan een definitief einde kunnen betekenen voor Mark Rutte, die dan waarschijnlijk zal worden weggepromoveerd naar een mooie baan bij de KLM of Europa (=Ruxit). De VVD zal dan een nieuwe partijleider moeten aanwijzen. Iets dat ze nu nog niet kan, simpelweg omdat er binnen de VVD niet genoeg talent aanwezig is om Rutte op te volgen. Bovendien wil de partijtop geen herhaling van 2006, toen er een vete ontstond tussen Rita Verdonk en de uiteindelijke winnaar; Rutte zelf. Hoogstwaarschijnlijk zal de partijleiding uitwijken naar het model zoals eerder succesvol gehanheert door PvdA, CDA en minder succesvol door GroenLinks; debatten in het land en laat de leden naar kiezen.

Wie moet Rutte opvolgen? Mijn persoonlijke keuze zou zijn Jeanine Hennis. Ik vind het een kei van een meid. Ze is niet op haar achterhoofd gevallen en heeft prima dossierkennis. Ze zal vooral vrouwelijke kiezers naar zich toetrekken, omdat die in haar een soort rolmodel zullen zien. Of de nummer twee van de VVD-lijst: Edith Schippes. Schippers is een berekende tante, met een duidelijke visie en net als Hennis prima dossierkennis. Ze begeleidde de onderhandelingen met CDA en PVV – niet haar finest hour –, maar moest haar meerdere erkennen in de matige Stef Blok bij de onderhandelingen met de PvdA. Om een vrouw in het torentje te krijgen zou ik bijna VVD gaan stemmen; alleen al om dat mee te maken. Net als de VVD durft ook die andere grote partij, de PvdA, geen vrouw aan te wijzen als lijstrekker en dat is eigenlijk een schande in 2013. Er zijn best wat vrouwen binnen de PvdA die het zouden kunnen, maar geen van hen wil het echt. Ik ben een enorme fan van Marleen Barth, die net als Hennis haar mondje op de juiste plek heeft zitten. Destijds vond ik Jeltje van Nieuwenhoven ook een prima kandidate aan PvdA-zijde en de huidige burgermoeder van Almere, Annemarie Jorritsma, de juiste kandidate aan VVD-zijde. Beide dames bedankten voor de eer. Nederland is, in tegenstelling tot veel andere landen in de wereld, nog niet toe aan een vrouwelijke minister-president. Duitsland, Denemarken, Zuid Korea, IJsland (die ook nog eens openlijk lesbienne is), Australië, Argentinië en Slovenië hebben nu al een vrouwelijke eerste minister; Ierland, het VK en zelfs Pakistan en Turkije hadden er één. Nederland is daar blijkbaar nog niet aan toe. Een vrouwelijke lijsttrekker zou weliswaar veel vrouwelijke stemmers naar de VVD trekken, maar conservatievelingen (en daar zijn er nogal wat van binnen de VVD) moeten daar niets van hebben en dus kunnen Schippers en Hennis naar die positie fluiten.

De grootste kanshebber om Rutte op te volgen is de voormalig wethouder in Roermond, Mark Verheijen. Net als Rutte is hij jong (achterin de dertig) en ambitieus, maar vooral erg rechts. En dat is precies wat de VVD nodig heeft, want het dreigt de ontevreden CDA-kiezer te verliezen. De CDA-kiezer, die in de vorige periode nog massaal overstapte naar de PVV, zag dat die partij de hoge verwachtingen niet kon waarmaken en dus stemde het nu VVD. Vooral ook omdat het PvdA-voorman Diederik Samsom niet in het Torentje wilde hebben. Die missie is geslaagd, maar die ontevreden kiezer dreigt de VVD nu te verruilen voor de partij van Henk Krol, 50+. Het CDA spint nauwelijks garen bij de onrust binnen de VVD. Vooral ook omdat het CDA een goede leider ontbreekt. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 stemden veel kiezers op de VVD, omdat ze in hun gemeente niet op de destijds mateloos populaire PVV konden stemmen. De PVV deed toen alleen maar mee in Almere en Den Haag. Ook in 2014 zal de PVV in die steden meedoen. De populairiteit van de PVV neemt echter in rap tempo af; de PVV zal bij de komende raadsverkiezingen vrijwel zeker een forse nederlaag lijden. Geert Wilders weet dat, omdat het de PVV gewoon onbreekt aan lokaal politiek talent. Bij de PVV heet dit ‘consolideren’. In rond Hollands heet dit gewoon: afgaan als een gieter.

Vast staat dat de huidige 41 zetels het hoogst haalbare is voor de VVD; na de komende verkiezingen keert Mark Rutte niet meer terug. De eerste stap daarvoor is vandaag gezet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten