Pagina's

woensdag 9 december 2009

Alle aapjes schieten met banaantjes

Afgelopen zomer werd er een feestje georganiseerd in Rotterdam. Dat is niets vreemd, want Rotterdam presenteert zich graag als evenementenstad van Nederland. Er worden jaarlijks zo'n 1.700 grote feesten georganiseerd (dat aantal hoor ik vandaag ook voor het eerst op het NOS Journaal), uiteenlopend van simpele bijeenkomsten tot hele dansfestijnen. Zo af en toe komt er wat wit poeder bij kijken, maar zo af en toe wordt het een knalfuif.

Zo ook op de bewuste avond in Hoek van Holland, onder de rook van de evenementenstad van Nederland. Maar vanwege het poeder, wat pilletjes en wat alcohol lieten een paar idioten zich de vrije loop en verstoorden het evenement. Omdat het vooraf bekend was, dat deze idioten de orde mogelijk zouden kunnen gaan verstoren, werd politie in burger ingezet, die patrouilleerde op het feest. De idioten herkenden de politie in burger en begon zich dreigend op te stellen naar die agenten. De agenten voelde zich bedreigd en vreesden voor hun leven. Na herhaalde oproepen te stoppen, trokken ze hun pistool. Toen dat niet bleek te helpen, losten ze een waarschuwingsschot. De idioten waren zó onder invloed van alcohol en drugs, dat ze ook daarop niet reageerden. Het was niet één idioot, ... Het waren er wel honderden. Daarna schoot de politie gericht. Één idioot werd hierbij gedood. De anderen bleven roepen:"Rotterdam hooligans!"

Na het incident werden de bedreigde agenten in staat van beschuldiging gesteld. De rechtbank moet eraan te pas komen om te bepalen dat de agenten uit noodweer hadden geschoten; hun leven stond op het spel. Daarna werd er een diepgravend onderzoek gestart en nu de resultaten bekend zijn, wil heel Nederland dat de politietop, de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders aftreedt. De politie steekt de hand in eigen boezem en haalt naar aanleiding van het incident de bezem door het personeelsbestand. Je vraagt je af waarom. Zoals zo vaak bij populistische uitspraken, verzucht ook hier weer de voltallige politietop, de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders weer onder de argeloze wil van de bevolking. Omdat niemand aftreedt, roepen populisten zelfs al dat Rotterdam een bananenrepubliek is geworden.

Als we na ieder incident in een stad of dorp het aftreden gaan eisen van de volledige politietop, de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders, dan wordt het pas een bananenrepubliek. Dan krijgen we in Nederland Italiaanse toestanden; daar wordt een bestuurder de deur gewezen, zo gauw er ook maar iets verkeerd gaat. En zie het resultaat: Italië is een totaal onbestuurbaar land, waar het recht van de sterksten geldt. En de sterksten zijn de mensen met het meeste geld en de meeste wapens: de maffia.

Als we dat in Nederland ook willen, dan moeten we vooral gehoor geven aan de oproep van de populisten. Populisten, zoals meneer Pastors, die hun oor te luisteren leggen bij de bevolking. Wat de bevolking vandaag vindt, vinden zij ook. Hoe irreëel en onuitvoerbaar de ideeën van de mensen ook zijn. Maar het doen van populistische uitspraken levert stemmen op en daarmee geld en macht. Eigenlijk zijn populisten als dhr. Pastors ook net mensen. Maar het aftreden eisen van iedereen die ook maar iets verkeerds heeft gedaan, gaat echt te ver. Als het voltallige stadsbestuur aftreedt, na elke gemaakte fout, kan Rotterdam alleen al elke jaar 1.700 keer naar de stembus. Ook ruiken oppositiepartijen dan natuurlijk lont. Het is heel simpel: je gaat niet met elkaar in discussie op het stadhuis, maar je stuurt een stel hooligans naar een feestje om daar rotzooi te trappen. Vervolgens eis je als oppositie dat het voltallige stadsbestuur aftreedt en dat gebeurt, onder druk van de publieke opinie. Je krijgt zo een onbestuurbare stad. Het wordt een bananenrepubliek, om het maar even populair te zeggen. Dhr. Pastors en de zijnen zijn blijkbaar vergeten dat de fout niet bij de politie ligt, maar bij de idioten die onder druk van drank, drugs en pillen de orde menen te verstoren. Niet normaal een feestje kunnen vieren, zonder dat de hun mede-feestgangers de hersenen in rammen of iemand anders het leven zuur menen te maken. In deze kwestie moet niet de politie worden aangepakt, maar de volslagen idioten die het feest kwamen verstoren. Want wie garandeert er, dat er niets meer gaat gebeuren in evenementenstad Rotterdam, als de voltallige politietop, de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders aftreedt? Zijn alle problemen uit de wereld, als iedere keer maar weer bestuurders aftreden? Moeten bestuurders niet eens die Feyenoord-fans aan gaan pakken? Voor zover je van Feyenoord-fans mag spreken. Feyenoord... de club met de grootste supportsschare van Nederland. Hoe slecht het ook gaat met die club, het stadion De Kuip zich altijd bomvol met echte supporters. En als PSV'er heb ik daar echt bewondering voor. In Eindhoven kunnen we daar nog een puntje aan zuigen. Maar ik ben er vast van overtuigd dat het degelijke Feyenoord niet met tuig geassocieerd wil worden, dat herrie schopt op feesten zoals in Hoek van Holland. En ergens kan ik me dat ook wel voorstellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten