Pagina's

donderdag 26 november 2009

De energienota mag best omhoog

In een poging Nederland minder afhankelijk te maken van instabiele politieke regimes wil de Nederlandse overheid fors meer investeren in groene energie; energie opgewekt wind, lucht, water en zon. Om dat allemaal te bekostigen, wil de overheid de consument een extra milieuheffing laten betalen, bovenop de huidige energierekening. 80% van de Nederlanders is fel gekant tegen dit plan. Maar die mensen kijken niet verder dan hun neus lang is. Soms letterlijk.

Je kunt er de klok op gelijk zetten: Zo gauw Koning Winter aanbelt, beginnen de Russen een gasoorlog. Vrijwel ieder jaar is een voormalige Sovjet-staat het haasje. Vaak is dit Oekraïne. Maar ook Estland, Letland en Litouwen zijn door de Russische regering aangepakt. De Russen claimen dat de gasrekening niet is betaald en eisen directe betaling, of de gaskraan wordt dichtgedraaid. Met als gevolg dat een groot deel van Europa zonder gas zit. Als de Russen weer een miljardje of wat op hun rekening hebben bijgeschreven gekregen, gaat de ruzie weer liggen. Tot de volgende winter. Of wat dacht u hiervan: George W. Bush startte de oorlog in Irak echt niet omdat hij het dictatoriale regime van Saddam Hoessein haatte. Nee, hij wilde een staat in het Midden Oosten creëren, die zijn volledige oliereserve naar Amerika zou brengen. Immers, de VS zijn de grootste energieverbruiker ter wereld. Er wordt door doemdenkers al stilletjes gespeculeerd over een Derde Wereldoorlog, die niet totale politieke wereldheerschappij als doel heeft, maar om de totale controle over de steeds schaarser wordende energiebronnen. De Chinezen pakken het wat subtieler aan. Zij gaan de oliebezittende landen niet met tanks en granaten te lijf, maar kopen voor miljarden oliebedrijven en hun olievelden in Afrika op. De Chinezen leggen wegen en elektriciteit aan en bouwen huizen en kantoren in die landen. Terwijl Westerse landen de mond vol hebben over mensenrechten en daarom geen spoorlijnen en wegen aanleggen, willen de Chinezen alleen maar de olie. En juist vanwege die moraalridders uit Europa, raakt de E.U. steeds verder achterop.

Enkele Europese landen willen deze ontwikkelingen niet afwachten en investeren miljarden in een alternatieve energiebron. Duitsland wil een immens veld in de Sahara Woestijn aanleggen met zonecellen; goed voor 40% van de totale behoefte aan energie in Duitsland. Denemarken heeft honderden velden met windmolens op het land en in zee. Deense- en Duitse bedrijven lopen voorop in de wereld als het gaat om het ontwikkelen van alternatieve energiebronnen. Geen wonder, want in Denemarken en Duitsland investeert de overheid miljarden aan alternatieve energiebronnen. In Nederland worden alternatieve energiebronnen nog al teveel afgedaan als te links. Daarnaast wil niemand een windmolen voor de deur, of 20 kilometer verderop in zee. Het bederft het uitzicht en daarmee daalt de waarde van hun huis. Zelden of nooit wint het milieu het van de economie. De tijd om dat te veranderen is nu aangebroken. De Overheid wil meer investeren in alternatieve energiebronnen en heeft vandaag aangegeven dat de consument hiervoor een extra heffing bovenop de energienota moet gaan betalen. Deze extra heffing kan oplopen tot EUR 300,- per jaar. En daar is nu heel Nederland tegen in het verweer gekomen. Onbegrijpelijk, naar mijn bescheiden mening. Het is nooit leuk om ergens extra voor te moeten betalen. Maar is geld zó belangrijk, dat je afhankelijk moet blijven van instabiele en onbetrouwbare overheden? Is geld zó belangrijk, dat er miljardenverslindende oorlogen voor moeten worden gevoerd? Wapens oppakken en elkaar te lijf gaan voor dat ene plasje olie? Het gaat mij allemaal wel erg ver. Liever een paar euro extra per maand betalen bovenop de energierekening voor een zelfvoorzienende energiebehoefte, dan wéér een oorlog ontketenen om plasje olie. En de Nederlandse overheid heeft geen miljarden in kas, om Afrikaanse dictators over te halen hun olievelden af te staan, zoals de Chinezen doen. Het steunen van Afrikaanse dictatoriale regimes is in moraal Nederland niet te verkopen. En ergens is dat ook wel terecht. Maar dan moet je toch echt op zoek naar alternatieven.

Zelden of nooit realiseren mensen zich, dat de huidige energiebronnen op raken en bovenal ongelofelijk vervuilend zijn. Voorzichtige schattingen lopen uiteen van 2025 tot 2050, voordat de laatste olievelden zijn leeggehaald. Willen we de volgende generatie niet met mondkapjes over straat zien rennen, dan moet er echt iets gebeuren. En daarin is Nederland nog steeds te egoïstisch. Uit het feit dat rond de tachtig (!) procent van de Nederlanders niet meer wil betalen voor energie om meer te kunnen investeren in duurzaamheid, blijkt dat de mentaliteit van die landgenoten er niet prettiger op wordt. We zitten weer in de tijd van “Als ík maar..., na mij de zondvloed”. “Wie dan leeft die dan zorgt, dat zien we dán wel weer...!”. Niet iets om trots op te zijn, lijkt me. Het geeft te denken dat vier op de vijf Nederlanders alleen aan zichzelf denken en kennelijk maling hebben volgende generaties die op deze aardkloot moeten zien te overleven. Geld belangrijker dan een beter milieu?

Wat is het zogenaamde “rechtse” alternatief dan? Afhankelijk blijven van instabiele politieke regimes? Afhankelijk blijven van slechts één leverancier? Het is les één commerciële bedrijfseconomie dat elk bedrijf omvalt, als het maar één leverancier heeft. Nederland heeft twee leveranciers: de Nederlandse Aardolie Maatschappij NV (NAM) en Gazprom. Maar ook een organisatie met twee leveranciers is geen lang leven beschoren. Dus alleen al daarom is het verstandig om zelfvoorzienend te worden en minder afhankelijk van de grillen van de onder andere Russen. Het alternatief luidt dus: of de energierekening gaat omhoog, omdat de Russen een miljardje meer op hun rekening bijgeschreven willen krijgen zo gauw Koning Winter Europa aan doet; of de energierekening gaat omhoog, omdat de landelijke overheid wil investeren in een eigen energievoorziening. Er is nog een alternatief, in de vorm van kernenergie. Kernenergie is weliswaar brandschoon, maar erg duur in het opwekken. De Overheid sponsort kernenergie en daarom kan de prijs laag blijven. Maar het kernafval is erg gevaarlijk en wordt pas na 100 jaar opgenomen door Moeder Natuur. Als een windmolen omvalt, heb je hier en daar wat materiële schade. Als een kerncentrale ontploft, heb je in een straal van honderden kilometers zeker 100 jaar geen goed leefmilieu. De ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl in 1989 getuigt hiervan; Op het eerste gezicht een tiental doden. Maar op langere termijn misvormde kinderen, moeders die zwangerschappen op onverklaarbare redenen moeten afbreken of mensen die alsnog sterven door een overdosis aan radioactiviteit. Het bouwen van nieuwe kerncentrales, zoals de VVD graag wil, is dus geen optie omdat het teveel gevaren met zich mee brengt. De olieprijs is nu laat dus de energierekening is laag. Door de kredietcrisis is er minder vraag naar producten dus minder vraag naar olie om die producten te maken en te vervoeren. Maar als de economie weer aan trekt, zal de olieprijs ongetwijfeld weer tot recordhoogtes gaan stijgen. Linksom of rechtsom, de energienota gaat binnen nu een paar jaar weer omhoog. En van mij mag dat; als de meerprijs maar wordt geïnvesteerd in alternatieve energiebronnen, zodat we op termijn wat zelfstandiger kunnen zijn. En, als we toch over geld gaan praten: in Duitsland en Denemarken zijn de bedrijven die de alternatieve energiebronnen ontwikkelen miljardenconcerns geworden met tienduizenden mensen in dienst. Dus een hogere energienota schept ook weer banen.

Er is wel een keerzijde aan deze euforie: Ergens las ik dat het totale openbare elektrisch energiegebruik van Nederland rond de 2.500.000 kilowattjaar (= 106.400 miljoen kWh) ligt. De jaarlijkse toename van het totale openbare elektriciteits-gebruik van Nederland is pakweg 375.000 kilowattjaar (3 %). Een 600 kW windmolen (propellerdiameter van 50 meter) produceert aan duurzame energie van gemiddeld slechts 120 kilowattjaar. Dan zijn er jaarlijks ruim 3100 nodig om alleen al om aan deze toename te voldoen. Ik vraag me af of we wel genoeg ruimte hebben in Nederland om al deze windmolens te plaatsen? Laten we aannemen dat een windmolen (Ø=50 m) 2500 m² in beslag neemt. Dat betekent voor 3100 molens 7.750.000 m², en dan is de noodzakelijke tussenruimte voor al deze molens niet meegerekend. Als we het totale elektriciteitsgebruik van ons land van windmolens afhankelijk gaan maken, gaat het om een grotere oppervlakte. Nederland heeft een oppervlakte van ca 41.000 km². Dus reken maar uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten