Pagina's

zaterdag 8 juni 2013

Privacy

Help! We worden afgeluisterd! Deze week onthulden The Washington Post en The Guardian dat de Amerikaanse binnenlandse veiligheidsdienst National Securety Agency (NSA) al het internetverkeer van alle niet-Amerikanen buiten de Verenigde Staten in de gaten houdt. De operatie zou PRISM heten (verbastering van ‘prison’ ofwel ‘gevangenis’) en zou persoonlijk zijn goedgekeurd door president Obama. De binnenlandse veiligheidsdienst NSA werd echter ingesteld op last van George Bush Jr. na de aanslagen van 11 september 2001 en kreeg direct vergaande bevoegdheden. Iedere niet-Amerikaan die bijvoorbeeld naar de VS wilde vliegen, werd tot op het bot gecontroleerd alvorens hij al in het vliegtuig mocht stappen. Op iedere internationale luchthaven staat tegenwoordig een bodyscan, zodat veiligheidsmedewerkers kunnen zien of passagiers iets op hun lichaam dragen. Even werd gevreesd dat de NSA zou eisen dat mensen zelfs naakt het vliegtuig in zouden stappen, gehuld in bijvoorbeeld een doorzichtig plastic omhulsel. Zo ver is het nog niet; maar wat niet is, kan nog komen.

Daarnaast werden credit card- en telefoongegevens gecontroleerd en moest de bezoeker per se een reisbestemming in de VS opgeven. Dat niet alleen; was de niet-Amerikaan vegetariër, dan was het zeker een Moslim en Moslims zijn nou eenmaal de bedreiging voor de VS en daarmee terroristen en daarmee een bedreiging voor de wereldvrede. Een bedreiging voor de democratie; de Amerikaanse democratie welteverstaan. De NSA kreeg de bevoegdheid om niet-Amerikanen op een zwarte lijst te plaatsen, waarmee de niet-Amerikaan ineens voor een voldongen feit kwam te staan: hem of haar werd de toegang tot de VS geweigerd. De NSA was niet tot antwoorden verplicht; je mocht gewoon het land niet in. Einde discussie.

Maar de bevoegdheden van de NSA gingen veel verder; Mocht de NSA een niet-Amerikaan als verdacht aanmerken, dan kon de organisatie – inmiddels meer dan 10.000 mensen groot – de betreffende persoon oppakken en gevangen zetten zonder aanklacht en zonder tussenkomst van een onafhankelijke rechter. Op Cuba werd een stukje land geannexeerd en omgedoopt tot Guantanamo Bay; Naar schatting zitten hier 400 – 500 mensen zonder vorm van proces al bijna tien jaar vast. Ze laten gaan is geen optie; de gevangenis open laten ligt in de VS politiek erg gevoelig. Er zitten wereldwijd duizenden, zo niet tienduizenden mensen vast op verdenking van terrorisme, terwijl die mensen feitelijk tegen het heersende regime zijn en verder niets kwaads in de zin hebben. Maar als die mensen als terroristen worden aangemerkt, dan vormen ze een gevaar voor de wereldvrede en dan keurt de internationale gemeenschap hun gevangenschap, tot zelfs martelingen of dood, wel goed. Met de VS voorop. Voor terroristen gelden geen mensenrechten, dus de heersende regimes krijgen carte blanche.

Maar er is nog iets geks aan de hand: elke Facebook gebruiker, maar ook die van Twitter-, Apple-, Microsoft- en Google producten plaatsen berichtjes op hun website zodat ze de wereld laten weten wat ze aan het doen zijn. Wat ze leuk vinden of juist haten. Vrienden, maar ook volslagen onbekenden kunnen bij hun foto’s, video’s en berichtjes; vaak ook nog eens foto’s van kleine kinderen. We bloggen ons suf; want we willen de hele wereld laten weten welke mening we over bepaalde onderwerpen hebben. Zo ook uw Opinie Paultje, die zich sinds september 2009 suf blogt over de toestand in de wereld. In april 2010 ben ik overigens gewoon toegelaten tot de VS; dat dan weer wel. In New York nog wel. Het weblog van Opinie Paultje trekt dagelijks enkele tientallen geïnteresseerde lezers. Via de statistieken kan ik zien dat daar ook bezoekers bij zitten. Ongetwijfeld ook een medewerk(st)er van de NSA.

Iedereen kan die berichten op de sociale media lezen; daarom heet dat verschijnsel ook ‘sociale’ media; bedoeld voor iedereen. Dus ook voor de NSA. Blijkbaar staan we er niet bij stil, dat al die berichtjes die we dagelijks (tot zelfs een paar keer per dag) door eenieder op het internet kan worden gelezen. Dus ook door Twitter, Apple. Microsoft en Google… en ook de NSA. Twitter, Apple, Microsoft en Google verkopen die informatie door aan adverteerders (‘kan niet!!’, vinden we, ’schendt onze privacy!’) en NSA gebruikt ze om potentiële terroristen de toegang tot de VS te weigeren, hetzij deze mensen op te pakken (‘kan ook niet!!’, vinden we,’Schendt ook onze privacy!’). Het gebeurt, omdat we er niet bij stilstaan dat anderen deze berichtjes gewoon kunnen lezen en er iets mee kunnen doen. Gebruikers van sociale media beseffen zich te weinig wat voor invloed hun berichten op het internet (kunnen) hebben. Op deze manier is een grappig bedoeld filmpje over het in elkaar zetten van een namaak pistool gebruikt om mensen mee te vermoorden. In de VS, dat dan weer wel. Overigens haastten Google, Apple en Facebook zich enkele uren na het uitkomen van de berichten in The Washington Post en The Guardian, dat zij niet bekend zijn met het PRISM-programma en daaraan ook op geen enkele manier medewerking aan verlenen. Gelooft u het ook?

Mijn punt in deze: de NSA kan e-mail- en andere berichten op het internet in de gaten houden (‘monitoren’ heet dat in modern Nederlands), maar daar werken we zelf aan mee. Een bericht dat je op het internet plaatst, is niet meer privé en daarom heb je als plaatser van dat bericht ook geen enkel recht om te klagen over een veiligheidsdienst als bijvoorbeeld NSA, die over jouw schouder meekijkt. Hoe durf je van privacy rechten te spreken, als je zelf je eigen privacy schendt? Jij plaatst toch berichtjes op Twitter, Facebook en andere sociale media; dat doet de NSA toch niet? NSA kijkt alleen maar of de berichtjes die jij zelf op het Net plaatst, geen bedreiging vormen voor de VS en haar staatsburgers. Niet dat ik deze praktijken goedkeur; maar je werkt er zelf aan mee. Het is eigenlijk hetzelfde als een spotgoedkope trein kopen en vervolgens verbaasd opkijken als dat ding niet werkt (Fyra). Het is hetzelfde als vliegen met een spotgoedkope luchtvaartmaatschappij en vervolgens verbaasd opkijken als die luchtvaartmaatschappij het niet zo nauw neemt met de veiligheidsregels (RyanAir). Je werkt er zelf aan mee. Alleen al daarom vind ik de ophef die The Washington Post en The Guardian veroorzaakten met hun ‘onthullende’ reportage zwaar overtrokken. Iedereen werkt er zelf aan mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten