De hoogste vaderlandse voetbalcompetitie stond ooit aangeschreven als de beste in Europa. Clubs als Ajax, PSV en Feyenoord waren in de jaren ’90 van de vorige eeuw synoniemen voor wat nu FC Barcelona, Manchester United of Bayern München zijn. Verschil met de laatste die is dat Ajax, PSV en Feyenoord uit hetzelfde land komen. Geen enkel land had in de jaren ’90 drie clubs die op een dergelijk hoog niveau voetbal speelden. Het zorgde voor de beste spelers, de beste trainers en een vrijwel onuitputtelijke bron van inkomsten voor de betreffende clubs. En dat is prima, ware het niet dat diezelfde Ajax, PSV en Feyenoord vandaag de dag Europees eigenlijk helemaal niets meer voorstellen. De clubs hebben zich in immense schulden gestoken (PSV, Feyenoord) of ging naar de Beurs (Ajax). De grootheidswaanzin liep uit op een fiasco. Tegenwoordig zijn Ajax, PSV en Feyenoord gedegradeerd tot in de kelder van de Europese voetbalcompetitie. Met hen de hele Eredivisie, die door Fox, NOS en de KNVB ieder weekeinde toch weer als ‘ongemeen spannend’ wordt verkocht. Iedereen kan van iedereen winnen. Nivelleren is ene feest! En zo is het eigenlijk ook, want zowel Ajax, PSV als Feyenoord bakken er al jaren niets meer van. Feitelijk is dit gewoon pure armoede. Goed, de Amsterdammers zijn dan al drie jaar achtereen landskampioen geworden, maar ze werden dit alleen maar uit pure armoede. De omzet van alleen al Manchester United is al evenveel als alle voetbalclubs in de vaderlandse voetbalcompetitie bij elkaar. Ajax - Feyenoord wordt verkocht als een gelijkenis met FC Barcelona - Real Madrid. Dat is natuurlijk al helemaal een dijenkletser, omdat alleen al FC Barcelona net zoveel geld verdient als de hele Eredivisie bij elkaar. Er zit tegenwoordig geen ook pit meer in die hele Eredivisie en die zit er wel degelijk bij FC Barcelona. Iedere voetballer of voetbaltrainer uit de Eredivisie roept vol trots dat ‘iedereen van iedereen kan winnen’, maar feitelijk is dit gewoon een uitspraak uit 100% pure armoede. Het is prima hoor, dat Ron Jans met PEC Zwolle al bijna landskampioen is en als Jans even zo door gaat dan wordt hij het ook. Ik wens Jans al het beste; niet in de laatste plaats omdat het politiek partijgenoot van me is. Maar goed allemachtig wat een droefenis is die Eredivisie tegenwoordig.
Een voetballer in de Eredivisie krijgt jaarlijks gemiddeld bijna drie ton in keiharde euro’s op zijn rekening bijgeschreven. Orlando Engelaar, tot vorig jaar speler bij PSV, was de uitschieter en kreeg jaarlijks bijna 1,5 miljoen bijgeschreven. Luke, bij FC Barcelona op een zijspoor geraakt en daar niet eens goed voor het tweede elftal, kwam drie jaar bij Ajax bankzitten voor het lieve sommetje van 2 miljoen euro per jaar. Roy Makaay kwam de kas bij Feyenoord leegroven voor 1,3 miljoen per jaar en zette daar nauwelijks een goede prestatie tegenover. Feyenoord ging bijna kapot aan de geldzucht van Makaay.
Maar het geluk van Feyenoord is dat het een behoorlijke supportersgare heeft, en dat die supporters twee jaar geleden de club redden. De Stichting Vrienden van Feyenoord nam de schuld voor 50% voor zijn rekening. Een schuld die was opgebouwd door graaiers als Makaay. In ruil voor de overname van die schuld kreeg de Stichting een belang van 49% in de NV Feyenoord, de eigenaar van de club en het merk. Een goed initiatief, want op deze manier hoefde de stadionclub uit Rotterdam Zuid niet aan te kloppen bij de gemeente, die vooraf al had aangegeven geen geld te willen investeren in de club. Om dezelfde reden ging de bouw van een nieuw stadion niet door; coalitiepartner D66 blokkeerde de bouw omdat het te duur zou worden. Een verstandige beslissing, omdat de kosten van dergelijke megalomane bouwprojecten altijd uit de hand loopt. De Rotterdammers konden het succesverhaal van Ajax niet overnemen. De bouw van Amsterdam ArenA werd immers voor de helft betaald door de gemeente Amsterdam, en voor de helft door sponsoren als Grolsch, Philips en Ajax zelf.
Maar het kan erger. Er gaat tegenwoordig bijna geen voetbalseizoen voorbij of er is alweer een voetbalclub die in de financiële moeilijkheden komt omdat het te diep in de buidel heeft getast. Om de begroting rond te krijgen kunnen belastingbetalende inwoners van de stad het gat in de begroting dichten. Omdat de zogenaamd club een uithangbord van de gemeente is. Inwoners van Haarlem, Roosendaal en Veendam waren dat beu en tekenden massaal protest aan toen de plaatselijke FC’s om een aalmoes kwamen vragen. Precies zoals het hoort, want gemeenschapsgeld hoort niet te worden geïnvesteerd in een voetbalclub, waarvan spelers en trainers jaarlijks twee, drie keer het salaris van de minister-president op hun bankrekening krijgen bijgeschreven. Het is lokaal gewoon niet meer te verkopen dat de gemeente geld geeft aan een voetbalclub omdat deze toevallig in de Eredivisie speelt, terwijl er aan de andere kant geen geld meer is om bijvoorbeeld straten schoon te houden, de buurt veilig en straatlantaarns ’s nachts aan te laten. Het is politiek niet te verkopen dat de gemeenschap het salaris van een voetballer ophoest, terwijl het stadion elke twee weken niet eens voor de helft is gevuld en de clubs in het algemeen tegenwoordig zulke slechte prestaties op de grasmat leggen. Laat staan Europees een rol van betekenis kan spelen. Afgelopen voetbalseizoen kreeg PSV bijna vijftig miljoen van de gemeente Eindhoven en een jaar eerder moest RKC Waalwijk door de lokale gemeente uit de brand worden geholpen. Dit voetbalseizoen doet NAC Breda een beroep op de lokale gemeenschapskras.
Voetbalclubs zijn tegenwoordig zelfstandige NV’s (Ajax, Feyenoord, PSV, Vitesse) en BV’s (de rest van de Eredivisie). Zij behoren zichzelf financieel in leven te kunnen houden en de risico’s niet af te wentelen op de lokale gemeenschap. Kan niet. Mag niet. Mocht de club in de problemen geraken en failliet dreigen gaan, dan hoort dit bij het bedrijfsrisico. Zo eenvoudig is dat. Dat Feyenoord is gered door een particuliere stichting is een prima initiatief, dat navolging dient te krijgen bij de rest van de op Mickey Mouse niveau spelende clubs. Laat Philips maar opdraaien voor de verliezen bij PSV en Ben Mandemakers bij RKC. De gemeenschapskas kan niet worden aangemerkt als een onuitputtelijke grabbelton waaruit zonder problemen geld kan worden gehaald. Gemeenschapsgeld moet worden besteed aan projecten waar iedereen in de stad iets aan heeft. Niet alleen een paar duizend zichzelf noemende voetbalsupporters, die iedere twee weken koest moeten worden gehouden met een onuitstaanbaar slecht balspelletje tussen 22 overbetaalde amateurs.
Als de voetbalclubs betere prestaties op de grasmat leggen, dan komt dat geld vanzelf wel. Kijk maar naar hoe Ajax, PSV en Feyenoord presteerden in de jaren ’90 van de vorige eeuw.
We leven in een bizarre, vluchtige wereld waarin ontwikkelingen elkaar in moordend tempo opvolgen. Opinie Paultje probeert het allemaal te snappen. Op dit weblog geeft hij deze gebeurtenissen een plaatsje. Hierbij zijn bankdirecteuren en VVD'ers zijn favoriete speeltje
Opinie Paultje als uw columnist? Zoekt u een eigenzinnige columnist met lef die geen blad voor de mond neemt en die de lezer echt prikkelt, uitdaagt en vooral laat nadenken? Neem dan contact op via Twitter @opiniepaultje
maandag 4 november 2013
Mickey Mouse League
Labels:
Ajax,
armoede,
bedrijfsrisico,
Begroting,
bezuinigingen,
D66,
Eredivisie,
failliet,
FC Barcelona,
Feyenoord,
gemeente,
graaien,
KNVB,
megasalarissen,
Mickey Mouse League,
PSV,
Real Madrid,
RKC Waalwijk,
Ron Jans,
schuld
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten