Pagina's

dinsdag 25 maart 2014

Consequent

Vanmiddag deed het voltallige college van Burgemeester en Wethouders, inclusief de raadsleden van Nijmegen aangifte tegen Geert Wilders. Daarnaast deden talloze belangenorganisaties mee waardoor het hoofdbureau van politie n Nijmegen was gevuld met bijna 300 boze Nijmegenaren. Vorige week stuurde de stichting Nederland bekent Kleur een e-mail aan alle sympathisanten met daarin een hyperlink naar de website van de politie. Daar staat een speciaal formulier waarop je aangifte kunt doen. De schrijver van dit stukje heeft geen aangifte gedaan. Hij heeft wel wat beters te doen met zijn leven.

Als je aangifte wlt doen, dan had je dat namelijk 10 jaar geleden al moeten doen. Want de uitspraken van Wilders zijn inderdaad discriminerend en zetten aan tot haat. Maar dat doen ze al tien jaar. Maar de afgelopen tien jaar durfde niemand iets te ondernemen tegen de anti-Islambeweging van Geert Wilders. Sterker nog: vooral SGP, VVD en CDA wilden maar an te graag met de haatbeweging samenwerken. Het CDA had er zelfs een kabinetscrisis met de PvdA voor over; toenmalig CDA-voorman Maxime Verhagen begon plotseling op televisie te roepen dat de Nederlandse krijgsmacht misschien toch langer in Kunduz moest blijven. Iets, waar de PvdA faliekant op tegen was. Verhagen wist dat – als hij zijn poot stijf zou houden – de PvdA een bom onder het Kabinet zou leggen en zo geschiedde: het kabinet viel, er kwamen nieuwe verkiezingen en het CDA kon plaatsnemen in een kabinet het Rutte en Wilders.

De afloop kennen we, maar het moge duidelijk zijn dat Wilders destijds (we schrijven 2010) een immense macht had in Den Haag. Alles wat hij zei werd drie weken lang breed uitgemeten in de media. Nationaal, maar ook internationaal. Waar Wilders stond volgden honderden cameraploegen en journalisten hem. Wilders kreeg het eigenhandig voor elkaar om na elke uitspraak het nieuws te domineren. Zelfs rechters, televisiepresentatoren en politici waren bang voor hem. Niet alleen voor hem, maar ook voor de doodsbedreigingen die zijn achterban stuurde naar tegenstanders. Want iedereen die tegen Wilders was, kreeg te maken met keiharde verwensingen van zijn achterban, zo ondervond ook zanger/cabaretier Herman van Veen. Tijdens een uitzending van Pauw & Witteman sprak hij zich duidelijk uit tegen de standpunten van de PVV. De volgende dag stroomden de doodsbedreigingen en haatmails zijn mailbox binnen. Dat ondervonden meer mensen. Daarom bleven aangiftes uit. Daarom durfde niemand stelling te nemen tegen de verschrikkelijk discriminerende uitspraken van Wilders. Daarom durfde niemand te roepen dat zijn standpunt verwerpelijk was en echt niet kon. Daarom schreven de media nauwelijks over hoe een dergelijk standpunt handelsbetrekkingen en reputaties zouden schaden. Volgens de messias was dat verwerpelijk en moest je tegenstanders met argumenten bestrijden. Maar stiekem genoot hij er wel van. Zijn populariteit steeg tot grote hoogte en het zou nog slechts een kwestie van tijd zijn, voordat hij zichzelf kon kronen tot minister president. Tweede Kamerleden van de PVV waren trots op hun grote roerganger, want als hij minister president zou worden dan zouden zij minister of staatssecretaris worden. Mooie baantjes lagen in het verschiet! Geen enkele PVV’er dacht aan het verlaten van de haatbeweging. Iedereen was op de hand van Wilders. Bang geworden om te worden aangepakt bij een zuchtje tegenwind. Hetzij door Wilders zelf, hetzij door zijn achterban. Tot voor kort had niemand het over aangifte doen. Niemand durfde.

Die achterban is nu wel wat geluwd. Nederland maar ook de rest van de wereld is gewend geraakt aan zin uitspraken en iedereen is inmiddels overgegaan tot de orde van de dag. Tot vorige week, want toen deed Wilders toch een uitspraak die echt niet door de beugel kon. Hij richtte zich direct tot de Marokkanen en vond dat die per direct het land moesten verlaten:”Minder, minder, minder!” werd gescandeerd. Heel hypocriet Nederland werd na tien jaar wakker en besloot massaal aangifte te doen. PVV’ers stapten massaal uit de fracties. Niet vanwege de dalende populariteit en daardoor het verder uit het zicht raken van die mooie baantjes, maar vanwege de duizenden aangiftes tegen de PVV. Helpt je carrière niet echt verder als je hebt gewerkt bij een organisatie waartegen aangifte is gedaan. Je hebt dan weliswaar geen strafblad, maar wel de schijn tegen.

Hoeveel hypocrisie wil je hebben? Hoeveel onnadenkend gedrag wil je zien? De mensen die afgelopen week aangifte hebben gedaan of uit de PVV fractie zijn gestapt hebben waarschijnlijk niet vooraan gestaan toen God de hersenen uitdeelde. Waarom nu pas? Waarom niet tien haar geleden? Omdat Wilders’ macht toen bijna onbegrensd was? Omdat je toen bang was voor de regen aan doodsbedreigingen van zijn achterban? Omdat je bang was dat je huid werd vol gescholden als je stelling nam tegen zijn discriminerende en haatzaaiende uitspraken? Dan nog: omdat zijn uitspraken steeds feller worden kun je iedere dag wel aangifte gaan doen. Als je destijds geen aangifte hebt gedaan, dan moet je dat nu ook niet doen.

Voor wie de afgelopen dagen vorig had gehoopt dat de PVV uiteen zou vallen en de stekker eruit zou worden getrokken komt van een koude kermis thuis. Dat gaat pas gebeuren als de kiezer de PVV links laat liggen. De plotselinge daling in de peilingen komt niet echt als een verrassing. Als de lage stand in de peilingen aanhouden dan is dat pas bijzonder. Nu de hypocrieten zich hebben afgezonderd van de die hards is de storm weer wat gaan liggen. Tot de volgende harde uitspraak van Wilders, want zoals eerder opgemerkt zit hij niet ver meer af van het daadwerkelijk oproepen tot geweld tegen niet-Westerse allochtonen. De voltallige Haagde elite zal dan weer in actie komen en schande spreken. Er zullen weer wat hypocriete PVV’ers zich afscheiden van de haatbeweging. Maar het doet Wilders niets. Wilders leeft namelijk bij de gratie van die peilingen en dus zal hij de stekker pas uit zijn PVV trekken als die peilingen laag blijven.

Daar ziet het er voorlopig nog niet naar uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten