Pagina's

woensdag 11 juni 2014

Vrijen



Er is to-ta-le paniek uitgebroken bij de anti-Islambeweging PVV. Na het verlies van de Tweede Kamerverkiezingen in september 2012 (van 24 naar de huidige 12 zetels) kwam er een kleine opleving bij de gemeenteraadsverkiezingen (de grootste partij in Almere én Den Haag, maar in geen deelname aan de coalitie in beide steden) kwam de grote klap bij de Europese verkiezingen. Daar waar op een forse winst was gerekend moest de haatbeweging een verlies van één zetel incasseren. Wilders zelf analyseerde dit als de PVV kiezer is thuisgebleven en heeft niet op andere partijen gestemd. Maar die analyse is slechts ten dele waarheid; de opkomst van de afgelopen Europese verkiezingen was 1% hoger dan vier jaar geleden. Met een lagere opkomst scoorde Wilders destijds beter dan met een hogere opkomst deze keer. De PVV kiezer lijkt het verhaal van Geert nu wel te kennen. De kans dat die standpunten ooit nog worden uitgevoerd, is nihil tot nul. Ook dat lijkt de PVV kiezer zich steeds meer te beseffen. Een nieuwe verkiezingsnederlaag bij de Provinciale verkiezingen in maart volgend jaar ligt dus al op de loer. Maar kan de PVV een nieuwe nederlaag eigenlijk wel hebben? Wat gebeurt er daarna? Een analyse:

Vast staat dat de PVV kampt met grote problemen. Na het verlaten van de Limburgse coalitie met CDA en VVD en het daarop volgende klappen het Kabinet Rutte-Wilders I is er voor de anti-Islambeweging in Nederland nauwelijks nog kans dat ze ooit nog aan welke coalitie dan ook zullen deelnemen. Alleen de VVD leek tot nu toe nog een mogelijke partner in crime. Maar de liberalen waren angstvallig op zoek naar een stok om de PVV mee te slaan. Sinds de beruchte Marokkanen-uitspraak op de verkiezingsavond van de gemeenteraadsverkiezingen heeft nu ook de VVD die stok gevonden en nu kunnen ook de liberalen de PVV uitsluiten als coalitiepartner. Geert Wilders heeft de grootst mogelijke moeite zijn eigen personeel bij elkaar te houden. Medewerkers die in dienst treden bij de PVV doen dat in eerste instantie uit pure machtszucht en niet omdat ze de idealen van de PVV zo graag nastreven. Door de immense populariteit van de PVV dachten ze even snel minister of staatssecretaris te worden, maar Wilders wil geen verantwoordelijkheid nemen en dus geen coalitiedeelname en dus geen ministerschap of staatssecretariaat voor hen. Maar Kamerlid is ook leuk; de leuke baantjes elders in het land liggen daarna immers voor het oprapen. Nogal wat voormalig oud-Kamerleden van andere partijen kregen na hun carrière als Kamerlid een baantje als burgemeester, wethouder of een leuke functie in het bedrijfsleven of een maatschappelijke organisatie. Maar die rol is voor een voormalig PVV Kamerlid niet weggelegd. Simpelweg omdat er aan de PVV teveel een negatief imago kleeft. Geen bedrijf ter wereld zit – hoe rechts ook – te wachten op een Kamerlid van een organisatie waarvan de leider hele bevolkingsgroepen uitscheldt, schoffeert en uitsluit van deelname aan de samenleving. Bovendien kan een eventuele toekomstige werkgever van een PVV Kamerlid geen gebruik maken van zijn of haar contacten, omdat Geert Wilders binnen de PVV alle macht naar zich toe heeft getrokken. De kans dat een oud-PVV Kamerlid dus een hoge functie krijgt na zijn of haar Kamerlidmaatschap is erg klein. Sterker nog: de PVV’ers die na de verkiezingen thuis kwamen te zitten zaten maar liefst 2 jaar zonder werk en dus twee jaar wachtgeld te trekken. Ironisch genoeg is dat precies waar de PVV oud-Kamerleden van andere partijen – met name oud PvdA’ers – van beschuldigt.

Het personeel van de PVV is niet meer dan een kasplantje. Een knipmes: ja en amen roepen tegen alles wat Wilders zegt. Discussie is uitgesloten. Één van de redenen om dat te doen is het warm houden van de contacten met het Franse extreemrechtse Front National warm houden. Dat is een partij die grossiert in nazistische en antisemitische uitspraken. Dat is een partij die er geen geheim van maakt andersdenkenden en mensen met een ander huidskleur graag achter slot en grendel te gooien of voorgoed het zwijgen op te leggen. Dat is een partij die zich heeft uitgelaten tegen homo’s en criticasters graag verbant naar verre koude oorden. En met die partij vol zieke geesten wil de PVV maar al te graag samenwerken. De allerbelangrijkste redenen om aansluiting te zoeken met het Front National is geld. Dat raakt binnen de PVV aardig op. Niet alleen door de verkiezingsnederlagen zijn er minder afdrachten aan de partijkas, maar ook dre sponsoren rennen massaal weg. Bekend is dat de PVV financieel werd gesteund door rijke Joden uit Israël en het zuiden van de Verenigde Staten. Dat steunen deden ze niet voor niets: de PVV zou moeten deelnemen aan een regering om vervolgens leuke dingen te doen voor de sponsoren. Dat hield niet alleen in Moslims de deur uit doen, maar ook overheidsopdrachten aan hun bedrijven gunnen. De kans dat die sponsoren worden bevoordeeld door de PVV is zo goed als weg en dus hebben de sponsoren geen grond meer om geld te schenken. Bovendien is de PVV een paar keer betrapt op het indienen van cash geld, waarover geen belasting is betaald.

Is de vrijage met het Front National dan geen exit strategie? Houdt Wilders er dan niet binnenkort mee op, nu hij ziet dat de voedingsbodem voor zijn partij onder zijn voeten wegzakt. Personeel loopt hard weg, kiezers lopen iets minder hard weg en er is bijna geen geld meer. Is dit een voorbereiding op een aftocht van de PVV? Na de komende provinciale verkiezingen zijn er eigenlijk maar twee scenario’s mogelijk: 1) Geert Wilders draagt de regie over aan Marine Le Pen en de PVV wordt een soort Nederlandse dochteronderneming van het Front National. 2) De PVV wordt opgeheven en Wilders gaat aan de slag als adviseur bij het Front National. Niet voor niets wil hij graag zitten nemen in het Europees Parlement. In 2005 stemde diezelfde Wilders namelijk tegen het zogenaamde dubbelmandaat: een Nederlands Kamerlid kon niet tegelijkertijd zitting nemen in het Europees Parlement. Zeven jaar later is Wilders ineens voorstander. Daar zit een strategie achter. Geert Wilders is gewoon een hele slimme strateeg. Hij heeft het schaakspel al zes keer gespeeld voordat de schaakstukken goed en wel op het bod staan. Wilders is zo slim dat hij altijd zes stappen verder is dan zijn opponent. Geert Wilders zal nooit iets zomaar doen. Hij heeft overal een bedoeling mee. Terwijl de rest van politiek Den Haag moor den brand krijst komt is het kwaad al geschied.

Omdat de hele PVV op slechts één persoon drijft – namelijk Geert zelf – is scenario twee de meest waarschijnlijke. En dat zou betekenen dat met de vijage tussen de PVV en het Front National in het Europees Parlement het begin van het einde is van de PVV.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten