Pagina's

zondag 8 juni 2014

Speculeren met uw gezondheid



Als mensen mij vertellen dat ze op de VVD stemmen dan roepen ze trots dat ze voorstander zijn van “Veel Vrije Dagen” en dus VVD stemmen. Persoonlijk krijg ik dan toch een klein beetje medelijden met deze mensen. Niet dat ik dan een traan laat, maar toch kijk ik met enige zorgen naar ze. Och, gossie.. Deze mensen gaan er namelijk vanuit dat de VVD staat voor het liberale gedachtegoed: iedereen moet goed voor zichzelf zorgen en dan pas een beroep doen op de maatschappij… en daarna de overheid (als die dan nog bestaat). VVD staat bij hen synoniem voor vrijheid, blijheid en eigen keuzes maken. Zelfredzaamheid. Minder regels, minder overheid. Meer zelf regelen. Aan dat sprookje is deze week een bruut einde gekomen met het nieuwe Zorgakkoord, dat is afgesloten tussen coalitiepartijen PvdA en VVD, en de gedoogcoalitie ChristenUnie, SGP en D66. Nu hadden we al een zorgakkoord, dus noemen we het deze week afgesloten zorgakkoord gemakshalve maar het Zorgakkoord II. Zo kunnen we het oerwoud van akkoorden die dit Kabinet inmiddels heeft afgesloten een beetje uit elkaar houden.

De ChristenUnie dreigde zich eerder namelijk terug te trekken als gedoogpartij nadat de VVD (u weet wel, die partij van vrijheid, blijheid) dreigde de vrije keuze van een arts weg te halen bij de patiënt en de zorgverzekeraar de kans  te geven die arts te kiezen. Dat was voor de christenen onbestaanbaar en de minister president (toevallig ook van de VVD) moest erbij komen om de ChristenUnie te beloven dat de vrije artsenkeuze zou blijven bestaan. Iedereen blijft ook onder de nieuwe omstandigheden vrij om te bepalen door welke arts ze wordt geholpen. De ChristenUnie blij en dus steunden ze het Zorgakkoord II.

Maar het venijn zit ‘m zoals altijd in de staart. Iets wat de ChristenUnie waarschijnlijk over het hoofd heeft gezien. Want de geslepen politicus Mark Rutte beloofde dat de vrije artsenkeuze weliswaar bleef bestaan. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Want zit je met je modale inkomen in een basispakket, dan bepaalt de zorgverzekeraar naar welke dokter je gaat. Je huisarts is inderdaad (nog) een vrije keuze, maar wil je naar een specialist, dan kan de zorgverzekeraar je ook naar een Indiase of Chinese kwakzalver sturen, daar ergens in een donker steegje in Amsterdam, tussen de puinhopen die zijn achtergelaten door toeristen die hun eigen troep niet wilden opruimen. Die zelfbenoemde Indiase artsen zijn immers lekker goedkoop en dan houdt de directie van de zorgverzekeraar lekker veel geld over aan het eind van het jaar, die ze weer onder elkaar kunnen verdelen. De bonussen moeten immers ook worden betaald, net als de leasebakken van die dikke laag managers en consultants die de deur plat lopen. Die kosten ook allemaal geld. Veel geld. Want alles draait om geld. Ook bij uw gezondheid gaat het om geld. Want de managers bij uw zorgverzekeraar hebben niet alleen een leasebak, maar ook nog een smart phone van de zaak, een laptop en ook zij moeten aan het eind van het jaar een dikke bonus ontvangen. En dan kan de zorgpremie best nog wel wat hoger.

De VVD is een partij voor het volk, zoals de eerste “V” in “VVD” doet overkomen. Maar schijn bedriegt, nu de macht over uw lichaam en gezondheid niet meer bij uzelf ligt, maar bij uw zorgverzekeraar. U weet wel, verzekeraars. Banken en verzekeraars. Herinnert u het nog? Dat zijn die lui die de huidige economische crisis hebben veroorzaakt door te speculeren met uw geld. Geld, dat er niet was, leenden ze uit aan mensen, die het eigenlijk niet konden betalen. Nu gaan ze daarmee door, maar dan met uw lichaam en gezondheid. Speculeren met uw gezondheid. Het is een onzalig idee, maar wen er maar aan dat uw zorgverzekeraar in de nabije toekomst gaat bepalen of en zo ja, hoe u wordt behandeld. Bent u het nog wel waard? Wat u kost uw behandeling en wat levert u de maatschappij nog op? Wat levert u de zorgverzekeraar nog op? Vanaf 2016 wordt middels een Excell sheet bepaalt of en zo ja, waar en bij wie u behandeld mag worden voor uw medische klachten. Uw zorgverzekeraar krijgt steeds meer over uw lichaam en gezondheid te vertellen. In de nabije toekomst zal  uw zorgverzekeraar bij het doen van de wekelijkse boodschappen bij de Albert Heijn over uw schouders meekijken naar wat u allemaal koopt. Zitten daar te veel eiwitten of verzadigde vetten bij, dan kan uw zorgverzekeraar bepalen dat u een hogere premie moet betalen of zelfs wordt uitgesloten van deelname. Of, nog erger, dat een computer die is verbonden met de computer bij de zorgverzekeraar bepaalt dat u die producten niet eens mag meenemen. Het zal niet lang meer duren of uw zorgverzekeraar bepaalt dat u in Maastricht woont en in Delfzijl naar het ziekenhuis moet omdat daar dokter Ernst Jansen Steur werkt en die is zo lekker goedkoop. Hij schrijft zelden of nooit (dure) medicijnen voor en dat bevalt de zorgverzekeraar wel. En dit gebeurt allemaal met de steun van de VVD. U weet wel, die partij van vrijheid, blijheid.

Toegegeven, de vrije artsenkeuze blijft ook na 2016 bestaan. Maar alleen als u daarvoor betaalt. Veel betaalt. Want alleen de mensen die veel geld hebben kunnen zich dat soort grappen veroorloven. Want de VVD is geen partij voor het volk, zoals de eerste “V” in "VVD" doet overkomen, maar een partij voor de mensen die geld hebben. Een partij voor de mensen die echt veel geld hebben. Niet voor de mensen die een modaal inkomen hebben, zoals meer dan de helft van het werkende volk, maar de elite. De rijke elite wel te verstaan. De rijke rechtse elite. Dat is slechts 10% van de totale Nederlandse bevolking. Dus de VVD vertegenwoordigt maar 10% van alle Nederlanders. Dat is niet het hele volk, zoals die eerste “V” in “VVD” ons bedrieglijk doet geloven. Dat zijn alleen de mensen met geld. Miljonairs. Mensen die een dikke ton per jaar kunnen bijschrijven op hun rekening. Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken. Dát is waar de VVD voor op komt. 

Veel Vrije Dagen. Jazeker…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten