Pagina's

zondag 24 augustus 2014

GoedkoopDe wereld staat in brand. Zoveel is duidelijk. Daar kunnen we lang of kort over praten, maar dat er op z’n zachtst gezegd een wereldwijde revolutie aan de gang is, zal menigeen duidelijk wezen. Wie ontkent dat er iets aan de hand is, heeft vast onder een steen gelegen of komt van Mars. Israël, Irak, Libië, Syrië, de Oekraïne en zelfs in het verder nietszeggende Amerikaanse stadje Furgesson loopt het goed uit de hand. In mijn eigen Den Haag gaan voor- en tegenstanders van de Islam elkaar te lijf, hierin aangevoerd en opgestookt door de Nederlandse Volksunie en de PVV. Zo heftig zelfs, dat de burgemeester bijna moest aftreden. Het aantal brandhaarden in de wereld is bijna niet meer te tellen en sommige kranten spreken dan ook al over een heuse oorlogszomer. Niet dat alle conflicten met het aanbreken van de zomer zijn begonnen; ze sluimerden al langer. Maar sinds het aanbreken van deze zomer worden alle journaals, websites, actualiteitenrubrieken en praatprogramma’s gevuld met leed. Heel veel leed. En het einde lijkt nog niet in zicht.

Het Kabinet moet daarop handelen en dat lijkt het ook te gaan doen. Voor het eerst in dertig jaar wordt er weer extra geld geïnvesteerd in het militaire apparaat. Naar verwachting komt er fors meer nieuw materieel (nieuwe tanks en vier nieuwe drones (onbemande op afstand bestuurbare vliegtuigen, AUV's)) en ongeveer 1.000 extra manschappen. Daar waar de aanschaf van de JSF een klein jaar geleden nog leidde tot heftige reacties binnen zowel de PvdA, GroenLinks als de SP lijken ook die partijen nu bereid te investeren in Defensie. Extra manschappen houdt in extra mensen in dienst van de Overheid en dat vindt de VVD niet fijn. Maar de VVD is altijd al een fervent voorstander geweest van wapengekletter dus ook die zullen niet lang hoeven nadenken om extra geld te investeren in Defensie, wat een idee was van ChristenUnie en SGP.

Maar met de dreigingen vanuit Rusland en ISIS in het Midden Oosten tuimelen de deskundigen de laatste weken over elkaar heen. Zij hebben immers altijd al beweerd dat nog verder bezuinigen op Defensie geen goed idee was. Zij hebben altijd al gewaarschuwd voor de afhankelijkheid van Russische olie en gas. Maar ze voelden zich een roepende in de woestijn. Tot nu toe was er geen ambtenaar die naar ze wilde luisteren. Om hun beweringen te staven halen ze duimdikke rapporten uit 2010 en daarvóór aan. Rapporten waarin zou staan dat de wereld steeds instabieler wordt en het daarom geen goed idee was nog verder te bezuinigen op Defensie. Er moest juist geld bij. Nieuwe vliegtuigen, nieuwe schepen en vooral geen tankbataljons verkopen. Vrijdagmiddag 22 augustus was er een professor bij het NOS Radio 1 Journaal en een dag later deed TROS Kamerbreed dat nog eens dunnetjes over.

Maar het is te goedkoop om achteraf te beweren dat jij toen al hebt gezegd dat verder bezuinigen op Defensie geen goed idee was. Het is zo goedkoop om nu ineens te beweren dat jij professor doctor hoogleraar enzovoorts in 2010 (of daarvóór) al wist dat in 2014 de hel op aarde zou losbreken. Simpelweg omdat toen niemand dat had voorzien. Ook Geert Wilders met zijn goedkope anti -Islamretoriek niet. Om een voorbeeldje te noemen: Alle linkse partijen hadden forse bezuinigingen op Defensie in hun verkiezingsprogramma staan. De VVD heeft bijna dertig jaar in verschillende samenstellingen bijna onafgebroken geregeerd en ook zij bezuinigden net zo hard mee op Defensie. Ook toen de PvdA niet meedeed.

Er zijn deskundigen die menen dat ze al jaren geleden hebben beweerd dat we te afhankelijk worden van Russisch olie en gas. Maar dat is een probleem dat we zelf in de hand hebben gespeeld. Steeds als er partijen zijn die ergens windmolens of zonnepanelen willen plaatsen willen omwonenden eerst forse zakken geld zien voordat ze daarmee instemmen. Er zijn deskundigen die vandaag de dag maar al te graag met hun giechel op de camera verschijnen om te vertellen dat ze in 2001 de bankencrisis van 2008 hebben zien aankomen. Er zijn deskundigen die in 2005 al hebben beweerd dat de terreurgroep ISIS in 2014 zou opstaan. Er is zelfs een opiniepeiler (Maurice de Hond) die wekelijks beweert welke regering er bij de eerstvolgende Kamerverkiezingen zal aantreden. Dat doet-ie al vijfendertig jaar en hij zit er al vijfendertig jaar naast. En toch gelooft iedereen hem. Je vraagt je af waarom.

PvdA-voorman Diederik Samsom zei het tijdens de verkiezingen van 2012 al:”We kunnen met z’n allen niet eens voorspellen hoe de wereld er over 4 dagen uit ziet. Laat staan over 4 jaar!”. En gelijk had-ie.Niemand kan de toekomst voorspellen. Zelfs Willemijn Hoebert met haar zwaar Rotterdamse tongval zit er vaak naast als ze de weersverwachting voor morgen uitspreekt. Als je niet eens de weersverwachting voor mogen kunt uitspreken, hoe kun je dan in 2001 beweren dat in 2008 de bankencrisis zou uitbreken? Hoe kun je dan in 2010 voorspellen dat in 2014 ISIS zal opstaan? Hoe kun je in 2009 al voorspellen dat in 2014 een passagiersvliegtuig wordt neergehaald door de Russen? Alsof hoogleraren over een glazen bol beschikken.

Nu beweren dat je toen al wist dat deze oorlogzomer zou uitbreken is hetzelfde als achteraf een koe in de kont kijken. We kunnen het allemaal en daardoor is het goedkope retoriek. Als je dan zó verschrikkelijk goed bent in het voorspellen van de toekomst, durf je het dan aan om nu op te schrijven hoe de wereld er over vijf jaar uit zal zien? Vijf jaar. Niet langer. En mogen we er dan ook op aanspreken? Mogen we je dan ook straffen voor iedere fout die je maakt? Voor iedere gebeurtenis die je ernaast zit?

Dacht ik al.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten