Pagina's

vrijdag 19 september 2014

Geert Wilders moet stoppen; nu het nog kan...De Algemene Beschouwingen zijn op de dag na Prinsjesdag de laatste jaren het domein van Geert Wilders. Als er één moment is waarop hij zich kan profileren, dan is het nu. Als er één moment is waarop hij kan excelleren, dan is het nu. Als er één moment is waarop hij iets kan doen waar heel Nederland dagen over praat, dan is er dan. Vers in ons geheugen ligt de ‘doe eens normaal man’-discussie met Mark Rutte in 2011 en het uitschelden van Job Cohen voor bedrijfspoedel. De introductie van het Polenmeldpunt. Het zijn maar een paar gebeurtenissen waarover heel Nederland dagen over sprak. Deskundigen op radio en televisie rolden over elkaar heen. Kon dat eigenlijk wel? Ging Geert Wilders niet te ver? De dagen- soms wekenlange discussies in de media waren alleen maar goed voor de peilingen. Na elke Prinsjesdag schoot de PVV omhoog in de peilingen, tot het absolute record van 38 zetels in 2009. In Haage media werd daarom ook gesproken van De Grote Meneer Wilders Show als de Algemene Beschouwingen begonnen, vrij vertaald naar De Grote Meneer Kaktus Show van Peter Jan Rens.

Maar het lijkt gedaan met Geert Wilders, nu ook PvdA-leider Diederik Samsom niet langer als een angsthaas wegduikt voor de aanvallen van de PVV leider. De PvdA’er maakte in zijn betoog tijdens de Algemene Beschouwingen gehakt van Wilders en zijn uitspraken. Iets dat tot nu toe nog niet was vertoond, omdat de PvdA zich de kritiek aantrok van de media dat het vooral zichzelf moest profileren. De PvdA was altijd goed in het naar zichzelf kijken en als het zich dan profileerde, dan kwam dat meteen weer op kritiek uit diezelfde media te staan. Dat station lijken de sociaaldemocraten nu voorbij en Samsom meende zelfs dat Wilders haat zaait in de Kamer, waardoor hij groepen in Nederland tegen elkaar opzet. Samsom wilde zelfs dat de minister-president openlijk afstand zou nemen van Geert Wilders en diens uitspraken. En wat tot nu toe voor onmogelijk werd gehouden gebeurde ook. Samsom werd op zijn wenken bediend: een dag later nam VVD’er Mark Rutte inderdaad openlijk afstand van Geert Wilders. Wilders reageerde niet eens op de aanval van Diederik Samsom.Met die uitspraak gooide Rutte definitief de deur in het slot voor welke toekomstige samenwerking met de PVV dan ook. Die deur zat al dicht na Wilders’ inmiddels beruchte Marokkanen-uitspraak. De VVD wilde dat hij daar afstand van nam anders zou dat toekomstige samenwerking in de weg staan. Dat weigerde de PVV leider natuurlijk, maar de VVD bleef met een uitgestoken hand staan. Die uitgestoken hand is nu ingetrokken. Een rechtse coalitie zoals die bestond in 2010-2011 komt er nooit meer. De kans dat de PVV ooit nog gaat regeren is gesloken van nihil tot nul.

Geert Wilders kom steeds meer alleen te staan. Waar de media tot voor kort nog alle aandacht aan hem schonken als hij een scheet liet, is het nu muisstil rondom hem. Als Geert Wilders het vliegtuig nam naar Engeland dan was dat internationaal nieuws. Als Geert Wilders een bezoek bracht aan Australië dan was dat internationaal nieuws. Zo ook bij het bezoek aan Ground Zero , het uitkomen van zijn boek ‘Marked for Death’ (met slechts 3.000 wereldwijd verkochte exemplaren toch niet echt een kassucces te noemen). Van de macht die hij in 2009 tot 2011 had in Den Haag is helemaal niets meer over. Presentatoren werden overgeplaatst en programma’s op radio en televisie werden aangepast als hij daar een uitspraak over had gedaan. Zelfs rechters hielden rekening met hem. Geert Wilders zelf dwong een rechter bij de Hoge Raad zijn PvdA-lidmaatschap op te zeggen anders zou hij zijn baan kwijt raken.

Maar daar is anno 2014 helemaal niets meer van over. Het is voorbij. Er is geen politieke partij in Nederland meer te vinden die met hem zou willen samenwerken. Zijn uitspraken zorgen niet langer voor discussies in de media. Er wordt eerder om gelachen dan serieus over gedebatteerd. En nu de Algemene Beschouweingen van 2014 geen Grote Meneer Wilders Show meer werden is het beter voor de PVV om de aftocht te blazen en niet door te gaan net als Peter Jan Rens totdat je door de media als de mislukking van de eeuw wordt beschouwd. Nu de aftocht blazen zou de PVV ook behoeden voor een grote blamage straks bij de provinciale verkiezingen, of bij de landelijke verkiezingen over iets minder dan twee jaar. Want nast het verlies van PvdA en VVD (dat er dan zeker aan zit te komen) zal vooral worden gekeken naar de prestaties van de PVV. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart van dit jaar verloor de PVV en die blamage werd nog eens overgedaan bij de Europese verkiezingen. Een nieuwe blamage kan de PVV fractie niet meer dragen. De onrust zal alleen maar toenemen. Dat brengt ons tot de conclusie dat het beter is voor de PVV om zichzelf op te heffen.

Nu het nog kan…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten