Pagina's

maandag 29 september 2014

Lariekoek. Onzin. Broodje aapHet kan regenen in Nederland. Daar zijn we inmiddels wel achter. Het kan soms dagen aan één stuk regenen, maar het kan ook drie maanden niet regenen. Dan schijnt de zon. Dan hebben we last van droogtes. Diepe rivieren veranderen in ondiepe beekjes en dan smachten we weer naar regen. En alsof God onze smeekbedes hoort, stuurt hij (of zij, dat weten we na 2.000 jaar nog steeds niet) een stel wolken op ons af. Donder en bliksem en vervolgens gaat het weer regenen en zijn we weer terug bij af. Kortom: het is relatief eenvoudig om in Nederland het weer te voorspellen.

Moeilijker is het om te voorspellen wanneer er een aanslag gaat plaatsvinden in Nederland. Die kans was erg groot sinds de aanslagen van 11 september 2001 in New York, maar werd groter na de aanslagen in Madrid en Londen. Wanneer Nederland aan de beurt is weten we niet. Maar met de deelname aan diverse acties in Islamitische landen is de kans dat een onverlaat in Nederland een bom laat afgaan gegroeid. Zeker nu Nederland maar liefst zes F-16’s naar Irak heeft gestuurd om de opmars van de extremistische gekken van Islamitische Staat een halt toe te roepen. Zeker weten weten we het niet, want we weten niet vanaf welk punt dat is gegroeid. Als een plant groeit dan is dat waarneembaar. Als een kind groeit ook. Maar als de kans groeit dan is dat onduidelijk. Want: wat is groei?

In de hoop de eerste te zijn die gelijk heeft buitelen de deskundigen de laatste weken over elkaar in de media om maar te roepen dat de kans op een aanslag in Nederland is toegenomen. Alsof die engerds het zo graag willen dat er iets gebeurd. De kans dat er ooit een aanslag zal plaatsvinden in Nederland is van ‘reëel’ gegroeid naar `zeer wel mogelijk’. Dat houdt in dat de kans erg groot is dat er ooit een aanslag zal plaatsvinden in Nederland. Deskundigen weten ook dat het op een drukbevolkte plaats zal plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld treinstations of drukke winkelcentra. Maar het wordt niet afgeraden om drukke plaatsen als drukke winkelcentra of treinstations te bezoeken. Sterker nog: brombeer Ivo Opstelten - door PowNews liefkozend ‘Opa Ivo’ genoemd – laat weten gewoon door te gaan met het leven van alledag, maar wel alert te wezen.

Maar deze verhalen zijn allemaal veel te simpel. Ze komen in dezelfde categorie als de deskundigen die vooraf al hebben zien aankomen dat er ooit een bankencrisis zou uitbreken. Achteraf praten is altijd makkelijk. Niemand heeft de bankencrisis zien aankomen. Ook de deskundigen die nu roepen dat ze hem hebben voorspeld, niet. Het lukt al nauwelijks om en goede weersvoorspelling te geven; laat staan exact te voorspellen wanneer er een economische crisis gaat uitbreken. In de media tuimelen professoren en economische journalisten over elkaar heen met het verhaal dat zij het vooraf al wel wisten. Iedereen die nu roept dat hij (of zij) de huidige economische misère heeft zien aankomen, kletst uit zijn/haar nek. Toch worden deze professoren en andere deskundigen door de media met open armen ontvangen. De een na de ander brengt een boek uit en roept daarin dat hij (of zij) deze ellende heeft voorspeld. Het is lariekoek. Onzin. Broodje aap.

Maar eigenlijk is het wel logisch dat deze deskundigen claimen de huidige economische crisis te hebben voorspeld. Want wat ze hebben gedaan is een aloude truuk. Dezelfde truuk die opiniepeiler Maurice de Hond wekelijks toepast in het voorspellen van zijn peilingen. Dat is dezelfde truuk die hij al 35 jaar iedere week toepast en die hem inmiddels multimiljonair heeft gemaakt. Het is dezelfde truuk als waarmee e schrijver van dit stukje zijn verhaal opende: regent het niet, dan schijnt de zon. Het is opschrijven in een boek of in de krant dat ‘als we op deze manier doorgaan er een economische crisis uitbreekt’. Er wordt niet gezegd wanneer, waar en hoe. Maar dat er een economische crisis uitbreekt, dat staat volgens de economen vast. Het is lariekoek. Onzin. Broodje aap.

Op dezelfde manier wordt nu de voorspellen gedaan over een aanslag in Nederland. Deskundigen die het zouden moeten weten hebben geen idee wanneer, waar, hoe en waarom. Natuurlijk claimen ze op een drukke plaats. Een terrorist heeft er helemaal niets aan om slechts één of twee slachtoffers te maken. Natuurlijk worden dan treinstations of drukke winkelcentra aangewezen. Maar ook die deskundigen hebben geen idee wat de toekomst ons gaat brengen. Het is bangmakerij en tegelijkertijd versterken van hun eigen ego. Niemand weet het zeker. Niemand weet wat er precies gaat gebeuren in de toekomst. We waarschuwen elkaar alleen maar, maar verder dan dat komen we eigenlijk niet. Want als er geen aanslag plaatsvindt houden ze zich koest. Mocht er toch een aanslag plaatsvinden dan kunnen zij claimen dat zij hiervoor hebben gewaarschuwd. Zij hebben het aan zien komen. Zij wisten het vooraf wel. Had nou maar naar hen geluisterd, want dit hadden zij voorspeld. Het is lariekoek. Onzin. Broodje aap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten