Pagina's

zaterdag 4 oktober 2014

Uit de kast


De schrijver van dit stukje moet u iets bekennen. Iets, waarmee hij al enige tijd loopt. Het is iets ongewoons; iets, waarmee hij zich buiten de gebaande paden begeeft. Iets abnormaals. Het is niet zoals u en anderen. Het is anders. Anders dan anders. Het is iets waarvoor hij zich vandaag de dag misschien ook wel een beetje schaamt. Niet schamen in de zin van het erg vinden dat hij het is. Want hij is zoals hij is. Daar valt niet zoveel meer aan te doen. Maar hier openlijk voor uitkomen valt vandaag de dag niet mee. Want de schrijver is bang om te worden uitgescholden, verketterd en verstoten uit de samenleving. Vrienden en kennissen zullen hem niet meer voor vol aan zien, als hij zal vertellen hoe hij is. Nou ja, vooruit dan maar. Voor dr draad ermee. Uit de kast komen en gewoon vertellen hoe het zit: de schrijver van dit stukje is euh… euh… lid van de Partij van de Arbeid; de PvdA. Oei, oei, oei, oei…

De schaamte van de schrijver van dit stukje is niet geheel ongegrond, sinds er nu al een week lang iedere dag wel iets of iemand is die met negatieve berichtgeving over de PvdA komt. De week begin met het radioprogramma Het Oog op Morgen, waarin presentatrice Lucella Carasso geen goed woord over had voor de draaiing die de partij maakte in de zaak van de Afghaanse tolk. De PvdA wilde daar eerst geen debat over; later weer wel. Daags erna kwam de NOS met een vernietigend intern rapport van de Friese afdeling naar buiten. In het bewuste rapport zou staan dat de PvdA het contact met de kiezer heeft verloren. Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen zou de PvdA wel eens een heel slecht resultaat kunnen neerzetten. Woensdag bleek dat de PvdA-burgemeester van Haaksbergen wel degelijk wist dat er een monstertruck zou meedoen aan de fatale show, waarbij drie dagen eerder drie doden vielen. Journalisten waren als haaien op de vergunning gedoken; een vodje waarop wat gekrabbeld stond over wat er die fatale middag allemaal zou plaatsvinden. De gretigheid waarmee het journaille op de vergunning en de richtlijnen (dus geen regels!) van de totaal onbekende American Monster Truck Association was gedoken ging zelfs het weblog The Post Online wat ver (en die zijn toch niet vies van wat stemmingmakerij). Donderdag wist De Telegraaf (wie anders) te melden dat PvdA-leider Diederik Samsom steeds verder geïsoleerd raakte nu Kharidya Arib door de fractieleden was gekozen als fractiesecretaris. Samsom had liever gezien dat Attje Kuijken het werd, want Kuijken staat (blijkbaar) aan de zijde van Samsom. Op vrijdag nam De Volkskrant dat bericht integraal over en voegde daar nog eens aan toe dat de partij door de samenwerking met de VVD zijn sociale gezicht verloren had. Vrijdag vertelde GroenLinks Tweede Kamerlid Liebeth van Tongeren in een interview bij de NOS dat het de schuld van de PvdA was dat de linkse partijen het in de peilingen zo slecht deden. SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk was het daar (heel verrassend) geheel mee eens. Een dag later (zaterdag) meldde de TROS dat PvdA’er Michiel Servaes voorstander was van een Palestijnse Staat. Iets was D66 ook is, maar nu de PvdA het zegt is het blijkbaar nieuws. Nieuws dat overigens al stond vermeld in het verkiezingsprogramma van 2012. Maar dat vermeldde de NOS, die het bericht weer integraal van overgenomen van de TROS er niet bij.

Lijkt het nou zo, is het fantasie? Sinds een paar weken lijkt er een complete hetze tegen de PvdA aan de gang. Zelfs media die voorheen als ‘links’ (De Volkskrant, NOS, VARA) werden bestempeld en dus aan de zijde van de PvdA zouden staan schreeuwen nu moord en brand. Je kunt geen televisieprogramma meer kijken en geen krant of website meer lezen of er valt wel weer iets negatiefs te vermelden over de PvdA. Het begint daardoor ook bijna clowneske vormen aan te nemen; alsof de PvdA de enige partij is die dit land regeert. Door al die negatieve berichtgeving over de PvdA schiet de VVD als een komeet omhoog in de peilingen. Logisch, want niemand vermeld ook maar één onvertogen woord over de VVD. Niemand vermeld de moeite die VVD’ers hebben met bijvoorbeeld het sociaal akkoord (en al die elf andere akkoorden), het plaatsen van windmolens, het beteugelen van de banken en het opnemen van asielzoekers. De PvdA verloor dik bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen, maar de VVD verloor ook (weliswaar minder hard) en moest in veel gemeenteraden plaatsmaken voor het CDA (vooral in Brabantse gemeenteraden).

De VVD straalt ook angst uit, want door al die negatieve berichtgeving over de PvdA wordt die partij instabiel wat de kans op een kabinetscrisis groter maakt. Dat zou een einde betekenen aan deze samenwerking en aan de wens om als eerste Kabinet in ruim achttien jaar (!) de regeertermijn van vier kaar vol te maken. Die ambitie is er bij de VVD nog meer dan bij de PvdA.

Niemand repte ook maar een woord over die actievoerende SP’er, die staatssecretaris Van Rijn hard an zijn oor trok. SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten stond er als een klein meisje bij te klappenin haar handjes. Ronald Plasterk keurde de nieuwe manier van actievoeren van de SP af en gaf Leijten van katoen. Maar het haalde het nieuws niet eens. Van Rijn is immers van de PvdA.

De schrijver van dit stukje zet tegenwoordig de radio of televisie aan, start internet op of slaat een krant open met de houding van ‘Nou, vertel maar; want heeft de PvdA nu weer fout gedaan?’. Heeft er weer een journalist zitten grasduinen en ergens diep in de provincie een PvdA’er gevonden die zijn verkeersboete twee dagen te laat heeft betaald, dan wordt dat een week lang breeduit gemeten in alle mogelijke media. Ligt er ergens onder een steen iemand die ooit iets te maken heeft gehad met de PvdA en die graag de hele dag in z’n blote kont door het huis loopt dan is dat weer het begin vaan een nieuwe hype. Herinnert u zich die PvdA’ers in Soest en Heusden (NB) nog, die stemmen zouden hebben geronseld bij de gemeenteraadsverkiezingen? Drie weken ná de gemeenteraadsverkiezingen meldde het Openbaar Ministerie dat er niets aan de hand was. De PvdA’ers hadden mensen gevraagd op hen te stemmen. Niets strafbaars, maar de media wilde zichzelf niet corrigeren door drie weken lang breeduit op de voorpagina te vertellen hoe fout ze waren geweest. Alleen NRC Handelsblad had er een stukje van ca. 12 regels voor over, op pagina zeven, rechtsonder. Ook was de media blijkbaar even vergeten dat de PvdA in Friesland het beste verkiezingsresultaat ooit had behaald. In de steden Leeuwarden en Heerenveen één tot twee zetels winst en in de nieuwe gemeente De Friese Meren gelijkspel. En was het niet diezelfde media die twee jaar geleden het CDA nog ten dode opschreef, waar de Chirstendemocraten nu aan een glorieuze comeback lijken te werken door de indruk te wekken dat alles gratis wordt als zij aan de macht komen.

Al die negatieve berichtgeving is bijna te lachwekkend voor woorden. Maar het is tegenwoordig echt niet makkelijk om uit de kast te komen. Houd het daarom maar even onder ons…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten