Pagina's

dinsdag 7 oktober 2014

Zwaarder straffen valt over het algemeen goed bij de VVDDat VVD’ers een zekere mate van angst hebben naar hun coalitiegenoten van de PvdA was eigenlijk al duidelijk voordat de coalitie werd gevormd. Achter de schermen sprak VVD-leider Mark Rutte zich weliswaar uit vóór een samenwerking met de sociaaldemocraten, maar dat was alleen maar omdat het anders een samenwerking met de SP zou worden. Het was dus kiezen uit twee kwaden:links of heel links. Het werd links. Vanaf het begin staat samenwerking onder constante spanning omdat de VVD de keuzes van haar coalitiepartner nauwelijks kan dragen. Toch houden de liberalen zich muisstil. Zo af en toe spelen ze wat nieuws door naar de media over onenigheden in de PvdA, waarop de media (weer) ijverig begint de speculeren over een mogelijk einde van dit Kabinet. In 2012, 2013 en dit jaar weer tuimelden politieke  kenners over elkaar heen om het einde van de samenwerking tussen PvdA en VVD te voorspellen. Ze zouden de Kerst niet halen, wordt al drie jaar geroepen.

Opvallend in de berichtgeving is dat De Telegraaf hierin de meeste primeurtjes heeft; als er een meningsverschil optreedt of dreigt op te treden in de PvdA dan is de krant van Wakker VVD er als eerste bij om dat met groot voorpaginanieuws te melden. Grote foto erbij... In haar artikelen trekken de vrienden van de VVD werkelijk alles uit de kast om de PvdA in een kwaad daglicht te stellen. Tot op suggestieve meldingen als ‘Diederik Samsom zou hebben gezegd dat…’ of ‘Er zijn PvdA Tweee Kamerleden die zouden vinden dat…’ of ‘bronnen binnen de partij zouden hebben gemeld dat…’. Opmerkingen die niet waar zijn en dat weet De Telegraaf ook wel. Daarom dekt men zich in met het woordje ‘zou’ of ‘zouden’. Hiermee wekken ze bij de lezers de indruk dat er wel degelijk iets speelt, terwijl er in werkelijkheid helemaal niets aan de hand is. VVD’ers willen namelijk van de samenwerking met de PvdA af. Rechtse keuzes schaden nu de PvdA, maar de sociaaldemocraten richten zich de laatste weken steeds meer op en krijgen steeds meer linkse wetten door de Kamer. Wetten en regels die erg goed vallen bij het linkse publiek, maar die pijn in het hart doen van de liberalen.

Het aanpakken van banken en verzekeraars is daar een voorbeeld van. De PvdA schreef in haar verkiezingsprogramma voor de verkiezingen van 2012 dat de bankensector harder moet worden aangepakt. Harder straffen. Zwaarder straffen. Vandalen laten betalen. Criminelen betalen voor de ellende zie ze aanrichten. Opsluiten achter slot en grendel en de sleutel wegsmijten. Laat ze maar verrotten in hun eigen stront. Die kreten bevallen de VVD’ers doorgaans wel. Er zijn zelfs VVD’ers die op deze kreten bijna klaarkomen. Maar als het op de banken en verzekeraars aankomt lijken de liberalen ineens een draai te maken (en die draai krijgt dan weer geen aandacht van Lucella Carasso bij 'Oog op Morgen'). PvdA minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem besloot recentelijk om de bonussen in de bankensector te maximeren tot 20% van het bruto jaarsalaris. Dat is al een stevige aanpak, aangezien de bonussen elders in Europa zijn gemaximeerd tot 100% van het bruto jaarsalaris. Daarnaast besloot Dijsselbloem dat de banken in het vervolg maar bij de aandeelhouders moeten aankloppen als ze geld nodig hebben. Een constructie die hij al toepaste bij het redden van de banken op Cyprus in 2012. Een vinding die destijds wereldwijd protest uitlokte van analisten op de beursvloer van New York tot zakenbankiers in Londen, maar die vandaag de dag bijna overal in Europa is gerealiseerd. Banken moeten tegenwoordig ook een algemene reserve hebben opgebouwd; 10% van hun balanstotaal moeten ze in geld op een eigen bankrekening hebben voor als het mis gaat. Als laatste heeft Dijsselbloem geregeld dat als een bank zichzelf dan toch echt niet meer kan helpen, de andere banken elkaar maar eens moeten bijspringen. Maatregelen die ook allemaal in het verkiezingsprogramma van de PvdA in 2012 stonden.

Banken en verzekeraars. In een recente peiling van marktonderzoeker Motivaction worden ze door het publiek nog lager gewaardeerd dan autoverkopers. Het beroep is ernstig beschadigd en daar wil de VVD toch echt wat aan doen. Immers, onder die criminelen in krijtstreepjes zitten nogal wat VVD stemmers; als niet potentiële VVD stemmers. Dus toen PvdA’er Henk Nijboer afgelopen vrijdag op de website van zijn partij schreef dat de maatregelen nog niet ver genoeg gingen, kwam de VVD in actie. Genoeg is genoeg. Zo kan het niet langer. Voormalig VVD Tweede Kamerlid Frits Huffnagel schoot die avond op Radio 1 uit zijn slof. Bij zijn vrienden van WNL (‘Wakker Nederland’) foeterde hij dat de PvdA de Partij van de Afgunst was geworden en dat hij geen moeite had met bonussen. ‘Als iemand goed zijn best doet, dan mag hij best een bonus krijgen’, zei Huffnagel. ‘De PvdA is goed in het bestraffen van hard werken’. Enfin, taal die we onder andere kennen van de VVD. Ongenuanceerd en altijd het beschermen van zijn vriendjes en vriendinnetjes bij de banken.

Maar PvdA'er Henk Nijboer heeft 100% gelijk. Het aanpakken van de bancaire sector in Nederland gaat inderdaad niet ver genoeg. Het is te soft. In diverse landen hebben bankdirecteuren en verzekeraars zich voor de rechter moeten verantwoorden. In Nederland niet. Om jarenlange rechtszaken en dus imagoschade af te kopen hebben banken en verzekeraars in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en zelfs Zwitserland hoge afkoopsommen betaald. Bedragen variërend van enkele honderden miljoenen tot enkele miljarden dollars. Bedragen die in geen verhouding staan tot de werkelijke schade. Maar het is een begin. Op IJsland hebben 4 bankdirecteuren zich moeten verantwoorden voor de rechter. Twee van hen hebben boetes opgelegd gekregen; twee van hen zitten vast. Ironisch genoeg zijn er op IJsland geen gevangenissen, dus de twee zijn overgebracht naar Denemarken en Noorwegen. Maar het punt is, dat in veel Europese landen diverse directeuren zich hebben moeten verantwoorden voor de rechter, maar in Nederland ontkomen ze nog altijd. De Nederlandse regering weigert bankdirecteuren voor de rechter te slepen vanwege hun grote invloed bij de VVD.

Daar je dan als VVD; met je zwaardere straffen voor criminelen…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten