Pagina's

vrijdag 10 oktober 2014

Verkiezingswinst voor PVV al bijna zeker

Het Openbaar Ministerie maakte gisteren bekend dat het politicus Geert Wilders gaat vervolgen voor zijn inmiddels beruchte Marokkanen-uitspraak. Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen vroeg de PVV leider aan zijn publiek of de meer of minder Marokkanen in hun stad wilden, waarna het publiek (heel verrassend!) scandeerde dat ze er minder wilden hebben. De aandacht ging plotseling van de verliezende PvdA over naar de PVV, want de uitspraak veroorzaakte nogal wat onrust in de Nederlandse samenleving. Niet alleen kwamen er meer dan 6400 aangiftes wegens discriminatie binnen bij de politie, maar verlieten ook nog eens vijf zittende kamer- en provinciale statenleden de PVV. Het was een ongekende klap voor de partij, maar Geert Wilders is nooit teruggekomen op zijn uitspraken. Dat doet hij overigens nooit.

De verbazing in de Nederlandse samenleving is op z’n zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. De verbijstering van politiek Den Haag en de 6400 aangiftes zijn verbijsterend. Geert Wilders doet immers al meer dan tien jaar dit soort uitspraken. Daarbij drukt hij de grenzen van fatsoen steeds verder op. Allemaal onder de noemer vrijheid van meningsuiting. De vrijheid van meningsuiting; de grens daarvoor is de laatste tien, vijftien jaar behoorlijk opgerekt. Uitspraken die rond de eeuwwisseling nog kwetsend vonden en dus strafbaar waren, zijn vandaag de dag normaal geworden. Wat dat betreft hebben de omstreden Top Gear presentator Jeremy Clarkson en Geert Wilders er veel gemeen: Ze gaan steeds een stapje verder in hun uitspraken. Na iedere uitspraak ontstaat er in de samenleving verbijstering over de gedane uitspraak, waarna dezelfde uitspraak nog een keer wordt herhaald. Bij de herhaling wordt er echter niet meer gereageerd door pers en samenleving, waarna er een nieuwe, nóg hardere uitspraak komt. Daar waar Clarkson na ieder uitspraak diep door het stof moet (maar er tegelijkertijd niets van leert) neemt Geert Wilders geen van zijn uitspraken terug, hetgeen dus nu heeft geresulteerd in alweer een rechtszaak.

Die rechtszaak had voor Geert Wilders op geen beter moment kunnen komen; zo nog geen half jaar vóór de provinciale Statenverkiezingen. Het zal de populariteit van de PVV-leider naar ongekende hoogten doen stijgen.Wilders is namelijk een fantastisch acteur. Als geen ander weer hij te spelen met de camera. Hij zal zich in zijn slachtofferrol manoeuvreren. Zielig doen voor de draaiende camera’s en dit als bewijs zien dat hem de mond wordt gesnoerd. De pers zal er bovenop zitten en elke uitspraak breeduit meten in kranten, tijdschriften, tv, radio en internet. Er zal geen ontkomen meer aan zijn. Het enige verschil met het vorige proces zal zijn dat de internationale media deze keer niet zal op komen dagen. Maar verder is dit een geweldige gratis campagne voor de PVV. Goed voor de peilingen en dus goed voor de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen van maart komend jaar. Het recept is bekend: Geert Wilders neemt een topadvocaat in de armen, die hem zal neerzetten als een Calimero in de grote boze mensenwereld. Iemand die vecht tegen de politieke elite. ‘Zij zijn groot en ik is klein en dat is niet eerlijk!’. Wilders zal een pruillipje laten zien als de camera’s snorren en de advovcaat zal de rechtbank een paar keer niet ontvankelijk verklaren. Het wordt één grote Meneer Wilders Show, waarbij Wilders zal excelleren als onderdrukte boodschapper van het volk. ‘Kijk mij eens zielig zijn!’. Een betere campagne in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen kan Geert Wilders zich niet wensen. De kans dat de rechtbank Wilders in het gelijk stelt is groot. Niet alleen omdat zijn radicale achterban met doodsbedreigingen smijt dat het een lust voor het oog is. Maar een politicus mag dit soort dingen nou eenmaal zeggen, zo zal de rechtbank oordelen. Het valt onder de vrijheid van meningsuiting.

De immense aandacht van de pers zal leiden tot een monsterzege voor de PVV, ten koste van VVD maar vooral van het CDA. Van alle PVV kiezers komt meer dan de helft van het CDA, een ander groot deel komt van de VVD. Jammer voor het CDA, dat de laatste tijd bezig was aan een enorme wederopstanding, na de desastreuze verkiezingen van 2010 en 2012. De christendemocraten hebben zich inmiddels hersteld door te roepen dat alles gratis wordt als zij weer gaan regeren. Niet dat daar iets van klopt, maar het volk gelooft het en zou van de PVV weer terugkeren naar het CDA. Die strategie komt met dit proces in een ongekende gevarenzone, wat het CDA wel eens stemmen zou kunnen gaan kosten. De wederopstanding zou wel eens in gevaar kunnen komen. Maar ook bij de VVD zullen ze er niet gerust op zijn. De PVV is hun grootste concurrent op rechts. Zetelverlies van de VVD gaat vrijwel altijd naar de PVV. Tezamen met de desastreuze staat waar de PvdA op het moment in verkeert zou dat de regering in gevaar kunnen brengen, tenzij D66 de helpende hand biedt. Die helpende hand zal wel komen, maar tegen een hele hoge prijs.

Het Openbaar Ministerie had het beste kunnen wachten met de rechtszaak tot ná de komende Provinciale Statenverkiezingen. Geert Wilders zal het proces tot op de laatste druppel uitmelken en gebruiken voor zijn campagne in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Hij gaat dit winnen, brengt daarmee de regering in gevaar en versterkt zijn positie in de Nederlandse politiek.

Wilders zit op rozen. De verkiezingswinst is al bijna binnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten