Pagina's

vrijdag 30 januari 2015

Mensen als Tarik Zahzah zijn een zorgelijke ontwikkelingEen man. Een studio. Een pistool. Een pistool met geluiddemper. Zo begon het drama van een korte maar hevige gijzeling bij de NOS eergisteren. Ruim tien minuten hield de 19-jarige Tarik Zahzah de portier van de NOS gegijzeld in een studio waar het NOS Journaal wordt uitgezonden.

Nederland werd opgeschrikt door een moslim die met een pistool het NOS gebouw in Hilversum binnen drong en zendtijd eiste. Het NOS Journaal is nog altijd goed voor dagelijks 2,3 miljoen kijkers en daardoor volgens de minister-president van nationaal belang. Het beeld ging meer dan een uur op zwart. Nederland in paniek; wat is er aan de hand? De zender die als nationale rampenzender moet dienen tijdens bijvoorbeeld een terroristische aanval of erger, kon niet uitzenden. Eiste de man zendtijd voor zijn Islamitische boodschap? Wat dit de zoveelste aanval op de in het Westen zo gekoesterde vrijheid van meningsuiting? Die vrijheid van meningsuiting die door fundamentalistische moslims was geprobeerd onderuit te halen met aanslagen in Parijs en Verviers? Daar was de 19-jarige man nogal warrig over. Tijdens de gijzeling liep hij door de studio te ijsberen wachtend op het moment dat hij toestemming zou krijgen voor zendtijd. Jawel, er is dus een man met een pistool die wacht op toestemming. Maar die toestemming kwam niet en de Hilversumse politie overmeesterde de man in een oogwenk. Het pistool bleek nep. Gijzeldrama afgelopen. Of toch niet?

De man bleek in zijn eentje te werken. Hij had helemaal geen vrienden die hem meehielpen met deze actie, zoals hij eerder wel riep. Hij stond er alleen voor. Een einzelgänger. Een lone wolf. Er is geen echt Nederlands woord voor. Het is wel een steeds vaker voorkomend verschijnsel in Nederland dan mannen die een eenzaam bestaan leiden door het lint gaan. De vermoedelijke moordenaar op D66-politica Els Borst was ook een einzelgänger. Tristan van de Vlist, de man die in april 2010 een ravage aanrichtte in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn was een einzelgänger. De man die een aanslag pleegde in Apeldoorn op toenmalig koningin Beatrix was een einzelgänger. De verwarde man die vorige week in een park in Schiedam een willekeurige man dood stak was… u raadt het al… een einzelgänger.

Een einzelgänger is man die eenzaam en alleen op deze wereld staat. Een man die vrijwel geen vrienden meer heeft, vrijwel geen familie en wie verstoten is uit de maatschappij. Steeds verder in de verdrukking gekomen omdat hij met scheve ogen wordt aangekeken door de mensen die hun leven wel op de rit hebben. Hij krijgt geen aanspraak en niemand wil naar hem luisteren. Hierdoor geen kans om met anderen te praten. Praat daarom tegen muren en fantaseert erop los. Hij fantaseert zo hard, dat zijn fantasie soms werkelijkheid wordt. Zo hard, dat hij die fantasie voor zichzelf soms afdwingt door ervoor te betalen (door het aanschaffen van seksspullen bijvoorbeeld) of zoals Tarik Zahzah met een pistool.

Is het een typisch Nederlands verschijnsel? Nee. Over de hele wereld komt het steeds vaker voor dat mensen zijn weggedoken in hun eigen wereldje. Kijk maar om u heen als u bijvoorbeeld in het openbaar vervoer zit. Of gewoon op straat; hoeveel mensen zitten niet op de fiets te spelen met hun iPhone? Totaal geen idee van wat er om hen heen gebeurd. Hoeveel ongelukken gebeuren er niet dagelijks op de snelwegen, waarbij de oorzaak is dat bestuurders met hun smart phone zitten te te spelen in de plaats van opletten op het overige verkeer? De Overheid geeft miljoenen euro’s uit aan een campagne waarin wordt geroepen dat je Facebook, Twitter, Instagram en andere sociale media niet gebruikt achter het stuur. Tevergeefs, want het gaat gewoon door. Het is een zorgelijke ontwikkeling in een maatschappij die steeds individualistischer wordt. “Ik besta nu en heb geen enkele interesse in mijn buurman of buurvrouw. Dit is mijn wereld en mijn leven. Jij hebt je maar aan te passen aan mijn belevingswereld. Desnoods dwing ik dat af met een pistool”. Het is een voortvloeisel uit de eenzijdige gedachten van wijlen Pim Fortuyn en zijn opvolger Geert Wilders:”Je past je maar aan en anders rit je maar op het land uit!”De schrijver van dit stukje gaat de daad van Tarik Zahzah hier niet goed praten. Maar Tarik Zahzah heeft Nederland wel met de neus op de feiten gedrukt. Hij is een product van onze maatschappij. Hij is gevormd door de maatschappij. En die jongen is nog maar negentien. Ook al gaat hij straks een paar jaar brommen; als hij vrij komt dan heeft hij nog een heel leven vóór zich. We leven in een maatschappij waarin iedereen steeds meer in zichzelf gekeerd is. Waarin we steeds meer vechten om zelf te overleven. Daar hebben we het immers al druk genoeg mee. Maar naarmate we steeds minder om elkaar geven en onze eigen wil steeds meer aan de buitenwereld opdringen, ontstaan er steeds meer einzelgängers en die zijn vaak gevaarlijker dan de meeste terroristen. En dat is een zorgelijke ontwikkeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten