Pagina's

vrijdag 22 juli 2016

De reis naar de VS had Wilders gestolen kunnen worden; liefst door een moslimJawel, u leest het goed: ‘onze’ Geert was op de Republikeinse Conventie. De grote partijdag van rechts Amerika waar tienduizenden leden vanuit het hele land op af komen. Petjes, sjaaltjes, brillen en vooral sprekers. Grote sprekers. Partijvoorzitter Paul Ryan sprak er. De pas verkozen running mate Michael Pence sprak er. Verschillende belangrijke senatoren spraken er. Verschillende gouverneurs spraken er voor een zaal van tienduizenden mensen uit alle 50 staten van de Verenigde Staten. En last but not least natuurlijk Donald J. Trump en zijn  voltallige familie. En stond daar ‘onze’ Geert ook tussen? Nee, helaas.

Het was een gênante vertoning, die toespraak van Wilders op de Republikeinse Nationale Conventie. Schaamteloos. De Nederlandse pers deed er vooraf nogal hoogdravend over, alsof Wilders in de grote zaal mocht spreken gevuld met tienduizenden partijtijgers. Alsof hij in het voorprogramma stond van de uiteindelijke presidentskandidaat Donald J. Trump. Alsof hij op hetzelfde podium mocht staan als partijvoorzitter Paul Ryan, vice-president in spe Michael Pence en al die senatoren en gouverneurs. Alsof Wilders op gelijke hoogte stond met Trump, zoals Wilders dat bijvoorbeeld wel is met Marine Le Pen (Frankrijk), Nigel Farrage (VK) en Norbert Höfer (Oostenrijk). Dikke maatjes was met Trump. Maar in werkelijkheid heeft Donald Trump echt geen idee wie Wilders is. Hij denkt dat Wilders uit Denemarken komt. Een totaal oninteressant gebied voor Trump, die net als Wilders met Nederland de VS wil terugtrekken uit het middelpunt van de wereld.

Dus Wilders sprak helemaal niet in de grote zaal, maar in een achteraf zaaltje ergens in de krochten van het baskelbal stadion dat de Republikeinen hadden afgehuurd. Niet in een zaal vol tienduizenden aanhangers zoals hij in Europa is gewend, maar in een klein kamertje met hooguit tien, vijftien geïnteresseerden. In een kamertje waarin het deel van de partij dat zich 'Gays for Republicans' noemt; de homo afdeling van de Republikeinen dus. Opmerkelijk: de Republikeinse partij verafsschuwt homo's en lesbiennes. Slechts enkelen van de aanwezigen applaudisseerden luidkeels toen Wilders zijn toespraak had afgerond. Toch was het kamertje bomvol. Logisch, want de ruimte werd opgevuld met ongeveer tien beveiligers (betaald door de Nederlandse belastingbetaler!) en een handjevol journalisten en cameramensen, van wie een groot deel ook nog eens uit Nederland afkomstig was.

De gênante vertoning is aan de kiezers van Wilders volledig voorbij gegaan. Sterker nog: het is aan veel Nederlanders voorbij gegaan. Maar goed ook, want Wilders schoof niet bepaald onder stoelen of banken dat hij ‘the next president of The Netherlands’ zal zijn. Het ging even aan Wilders voorbij dat Nederland een monarchie is en geen republiek. Maar misschien was dat ook wel met op zet. Amerikanen snappen niets van het verschil tussen een monarchie en een republiek.

Voor de kiezers van Wilders is het belangrijk dat hun held op de Republikeinse Nationale Conventie sprak. Wilders deed het dus niet voor de Amerikanen, maar vooral voor het thuispubliek. Hij wilde laten zien dat niet Samsom of Rutte, maar juist hij naar de Republikeinse Nationale Conventie was gegaan om te spreken. Dat hij daar moest spreken omdat veel van zijn sponsoren dat als belangrijke eis hebben gesteld, wordt er door de Nederlandse pers niet bij verteld.

Amerika moet Wilders helemaal niet. Voor veel Amerikanen is Wilders veel te links. Wilders wil Nederland uit de Europese Unie en moslims de grens over smijten. Dat spreekt veel rechtse Amerikanen wel aan. Maar waar de Amerikanen afhaken is de sociale paragraaf van het PVV programma, waar Wilders het geld dat hij (mogelijk) overhoudt wil steken in ouderenzorg en de oprichting van een dierenpolitie. Daarom krijgen hij en zijn ‘zaak’ in de VS nauwelijks aandacht in de media. Zijn boek ‘Marked for Death’ is een regelrechte flop in de VS (392 miljoen inwoners). Er werden slechts 3.500 exemplaren van verkocht.  Ter vergelijking: In Nederland (17 miljoen inwoners) is een boek al een bestseller als er meer dan -10.000 van zijn verkocht. Maar dat wordt er door de Nederlandse pers niet bij verteld.

Waarschijnlijk vond Wilders de toespraak zelf ook een genante vertoning.  Waarschijnlijk had hij het liefst thuis gebleven, bij moeder de vrouw Christine Maffey. Die reis naar de VS had hem gestolen kunnen worden; liefst nog door een moslim. Wilders heeft in de VS helemaal niets te zoeken omdat hij daar weinig of geen voedingsbodem heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten