Pagina's

maandag 17 april 2017

Het zal allemaal wel los lopen met die Derde Wereldoorlog

De Derde Wereldoorlog komt eraan. Tenminste, als we hoogleraar Korea Studies Remco Breuker mogen geloven. Breuker (“Pauw”, 13 april 2017) wijst erop dat Noord Korea sterker is dan het Westen tot nu toe aannam en dat zowel de Noord Koreaanse dictator Kim Jung Un als de Amerikaanse dictator… sorry… president Donald Turmp zeer instabiele factoren zijn. Trump is bang dat Noord Korea een raket kan ontwikkelen waar een kernkop op kan worden geschroefd, waarmee het makkelijk de kust van Californië kan bereiken. Dat zou miljoenen doden aan de Amerikaanse westkust betekenen en het begin van een langdurige oorlog. Anders dan dat kan Noord Korea ook een raket maken die de miljoenenstad Seoul kan bereiken. Ook daar kan een kernkop op worden geschroefd, wat 20 – 25 miljoen doden zou betekenen.

Breuker vindt dat de wereldgemeenschap te lang heeft weggekeken. Noord Korea is te lang voor een afvallig sullig land gezien waar we graag naar toe gingen om aapjes te kijken. Anders dan de media schrijven is Noord Korea niet zo gesloten. Je kunt – weliswaar onder strenge begeleiding – een visum krijgen voor Noord Korea en toeristische attracties bekijken. Er is zelfs een mogelijkheid om te gaan skiën in Noord Korea. Het regime heeft de deur een klein beetje open gezet omdat het de dollars die de toeristen meebrengen broodnodig heeft. En daar gaat Breuker de fout in.

Op zich heeft Breuker wel een punt als hij zegt dat Noord Korea sterker is dan het Westen tot nu toe heeft aangenomen. Het Westen heeft inderdaad te lang weggekeken. Maar daar houdt zijn gelijk ongeveer wel op. Want ondanks ferme uitspraken van Donald Trump zullen de Verenigde Staten geen oorlog met Noord Korea beginnen. Ten eerste zijn de Amerikanen doodmoe van de oorlogen in Irak en Afghanistan, die niet alleen tientallen Amerikaanse levens heeft gekost maar ook miljarden aan Amerikaans belastinggeld. De Verenigde Staten hebben simpelweg het geld niet om opnieuw ten strijde te trekken en bovendien ontbreekt de binnenlandse steun voor een nieuwe oorlog. Trump is nou juist gekozen omdat alle voorgaande Amerikaanse presidenten meer aandacht hadden voor het buitenland dan voor de binnenlandse problemen.

Zouden de Verenigde Staten alsnog ten strijde willen trekken dan zouden Japan en Zuid Korea aan de kant van de Verenigde Staten worden meegezogen in de strijd. Onvrijwillig. Aan de andere kant van de grens staan Chinese en Russische troepen om de Noord Koreanen bij te staan. Het zou het uitbreken van de Derde Wereldoorlog betekenen en een Derde Wereldoorlog betekent zo goed als zeker het einde van de menselijke beschaving zoals we die nu kennen. Het zou tientallen, zo niet honderden miljoenen doden betekenen en dat alleen maar om Amerikaanse belangen te beschermen. En dan verzwijgen we de economische gevolgen die eventueel wapengekletter teweeg zal gaan brengen. De hele wereldhandel zou tot stilstand komen.

Tot slot: Donald Trump staat bekend om zijn ferme taal en woede uitbarstingen maar als het erop neer komt geeft ‘ie niet thuis. Letterlijk, want sinds zijn aanstelling tot president van de Verenigde Staten op 21 januari heeft hij in iets minder dan 3 maanden al achttien (18) keer zijn privé golfcourse in Florida bezocht. Dat betekent dus dat de Air Force One met gevolg vanuit de militaire luchtmachtbasis Andrews bij Washington naar Florida vliegt omdat de president even een balletje wil slaan.

Het zal dus allemaal wel los lopen met die Derde Wereldoorlog. Die Remco Breuker kan weer achter zijn PlayStation plaatsnemen. Als hoogleraar is hij in ieder geval ongeschikt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten