Pagina's

dinsdag 19 december 2017

Er zitten teveel kikkers in het PVV mandje

De PVV heeft een dag na de presentatie alweer afscheid genomen van Géza Hegedüs, de lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. De PVV maakte het nieuws vrijdag bekend via een persbericht. De anti-Islam beweging van Geert Wilders zag Rotterdam als één van de belangrijkste van de liefst 60 gemeenten waar het in maart 2018 wil meestrijden om de rechtse stem. De zestig gemeenten zijn gekozen op basis van de verkiezingsuitslag van maart 2017, toen de haatbeweging van Wilders van 12 naar 19 ging. De vraag die nu bij politieke analisten oprijst is of de grootheidswaan van Wilders hem niet fataal gaat worden.

Toegegeven, de anti-Islamisten zijn al vaker voor dood opgeschreven maar toen was er ook nauwelijks concurrentie. Maar in Rotterdam en in tal van andere gemeenten gaat bijvoorbeeld 50 Plus meedoen en Forum voor Democratie van Thierry Baudet. In de peilingen vreet Forum voor Democratie – de kuisere versie van de PVV – de beweging van Wilders ook al leeg, als niet kaal. De kiezer lijkt genoeg te hebben van het schelden en trappen van Wilders. De plaat die Wilders afspeelt is sleets en grijs gedraaid. De taak van Wilders om de gehele Nederlandse politiek naar rechts te trekken (inclusief PvdA, GroenLinks en SP) is volbracht. Wilders heeft een ongelofelijke stempel gedrukt op de Haagse politiek. Maar er zijn diverse partijen in het rechtse gat gesprongen en er zijn erg veel niche partijen, zoals 50 Plus en Partij voor de Dieren. Van hen zal Wilders erg veel te duchten hebben in Rotterdam.

Er is geen Nederlandse politicus zo bekend in het buitenland als Geert Wilders. Iedereen in de wereld die het nieuws ook maar een klein beetje volgt weet wie Geert Wilders is, welke politieke beweging hij vertegenwoordigt en waar hij voor staat. Politici over de hele wereld hebben zijn stijl en zijn onderwerpen in meer of mindere mate overgenomen. Geert Wilders wordt – of je het nou eens bent met zijn standpunten of niet – door vriend en vijand geroemd om zijn strategie en schaakkunsten. Als Geert Wilders kon schaken dan zou hij wereldkampioen zijn geworden.

Alleen al daarom zou de PVV niet moeten meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. In geen enkele van de 60 gemeenten, simpelweg omdat de PVV te groot wordt en daardoor onbestuurbaar. Wilders kan zo’n grote ploeg mensen niet met ijzeren hand besturen, zoals hij dat wel kan met een relatief kleine groep PVV’ers in de Eerste- en Tweede Kamer en Provinciale Staten. Er zitten simpelweg teveel kikkers in het PVV mandje die allemaal willen profiteren van Wilders’ succes. Maar de vraag kan terecht worden gesteld of Wilders zo’n grote roep wel aan kan. Dat Geert Wilders en de zijnen geen antecedentenonderzoek hebben gedaan bij Géza Hegedüs laat zien dat de PVV nog altijd erg amateuristisch wordt bestuurd. Leefbaar Rotterdam van Joost Eerdmans wordt gesteund door de mediagenieke en ijdele Thierry Baudet, die de onderwerpen die Wilders met veel gescheld de wereld in slingert, op een rustigere en nettere manier overbrengt. Kiezers die Wilders te radicaal vinden en de VVD beu zijn, zullen zich meer thuis voelen bij Baudet dan bij de PVV. Groot verschil is ook dat de partij van Baudet wel leden heeft en de PVV feitelijk een eenmansfractie is van Wilders, gesteund door Martin Bosma, Fleur Agema en Dion Graus. Het is niet aannemelijk dat Wilders zijn Haagse succes over Nederland kan uitrollen. Iets wat Baudet en 50 Plus wél kunnen omdat hun partij een ledendemocratie kent.

Deze grootheidswaan wordt het Waterloo van de PVV.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten