Pagina's

zondag 3 december 2017

Waarom zou je elkaar de hersenen inslaan vanwege Zwarte Piet, als het Sinterklaasfeest al jaren aan de verliezende hand is?

Vier mannen verkleed als Zwarte Piet die bij voormalig presentatrice Silvana Simons thuis aankloppen om verhaal te gaan halen op haar standpunt over Zwarte Piet. Een groepje van ongeveer 15 – 20 mensen die bussen tegenhouden op de snelweg A7 bij Dokkum. Presentator Humberto Tan die al een half jaar niet meer zonder politiebegeleiding over straak kan vanwege zijn opvattingen over Zwarte Piet. Vier mannen die een basisschool in het Utrechtse Zuilen binnendringen om daar pepernoten uit te delen en tegen leerkrachten en kinderen met een Marokkaanse achtergrond te spuwen dat ‘ze terug moeten naar hun eigen land’. De deur van het Sinterklaashuis in Dordrecht is dichtgelijmd omdat daar ‘echte Zwarte Pieten’ zouden komen.

De sfeer rond de discussie rond Zwarte Piet wordt steeds grimmiger. Dat komt vooral omdat extreem rechtse en -linkse groeperingen het onderwerp hebben geclaimd en omdat geen van beide kampen (het aan de PVV gelieerde PEGIDA en het aan Simons gelieerde Kick Out Zwarte Piet) geen zin hebben om naar elkaars argumenten te luisteren. Maar ook omdat er geen leiding in de discussie is. Het is als een orkest zonder dirigent: dat gaat door elkaar spelen en niemand die er nog een touw aan vast kan knopen. Als extreem rechts een onderwerp claimt dan komt er al gauw excessief geweld bij kijken. Dat gaat nu zelfs zó ver dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding beide groepen heeft opgenomen in zijn eindrapportage voor 2017: Zowel PEGIDA als Kick Out Zwarte Piet vormen een ernstige bedreiging voor de stabiliteit van de Nederlandse samenleving, zo schrijft de NCTV.

Juist omdat geen van beide partijen de dialoog met elkaar zoeken blijft die veenbrand broeien, totdat deze ontvlamd in een heuse bosbrand. Neem daarbij de stoere praat die VVD en CDA overnemen van Geert Wilders (het is immers alweer bijna verkiezingstijd) en je hebt een chaotische situatie en de perfecte mix om de chemische massa te laten exploderen. Zoals een heuse ophanden zijnde oorlog versterken beide kampen zich totdat één van beiden een foutje maakt en de vlam in de pan slaat. Dus zal de Zwarte Pietendiscussie eveneens een voorbode zijn voor een oorlog: een oorlog tussen vooral volwassen mannen waarvan een kant vindt dat Nederlandse waarden en tradities bewaard moeten blijven, en de andere kant vindt dat Zwarte Piet racisme is. Toch erkennen beide kampen dat het hen niet alleen om Zwarte Piet of tradities gaat. Beide kampen zijn vooral bang om te worden uitgesloten uit de samenleving.

Toch is er de laatste jaren een ontwikkeling gaande waarbij diezelfde samenleving een steeds sterker wordend Amerikaans tintje krijgt: Zowel Thanksgiving als het daaraan gelieerde koopfestijn Black Friday en Halloween worden onder hoogopgeleide twintigers en dertigers steeds vaker gevierd. Om dan nog maar te zwijgen over Valentijnsdag. In dat perspectief verlies het oer-Hollandse Sinterklaas het steeds vaker van de Amerikaanse materialistische Kerstman (die ironisch genoeg op zijn beurt weer een afgeleide van Sinterklaas is). Het draait zich steeds vaker om Amerikaanse hebberigheid tegenover een al dan niet racistische Zwarte Piet. Niet alleen omdat er steeds vaker Amerikaanse termen en uitdrukkingen in onze eigen Nederlandse taal sluipen. Moeten we dáár niet eens een discussie over starten? Dus waarom zou je elkaar de hersenen inslaan vanwege Zwarte Piet, als het Sinterklaasfeest al jaren aan de verliezende hand is?Geen opmerkingen:

Een reactie posten