Pagina's

zondag 31 december 2017

Mijn voorspellingen voor 2018:

POLITIEK:
-    Alexander Pechtold verlaat na de gemeenteraadsverkiezingen de Tweede Kamer om burgemeester van Amsterdam te worden. Hij wordt opgevolgd door Stientje van Veldhoven. Dat gaat echter niet zonder slag of stoot, aangezien Jan Paternotte had gedacht dat hij de nieuwe partijleider zou worden.
-    Gemeenteraadsverkiezingen worden het Waterloo voor de PVV. De anti Islambeweging komt in geen enkele gemeente in de raad. Forum voor Democratie echter wel, waarmee de PVV de grootste verliezer is in de ‘slag om Rotterdam’. In Amsterdam wint Forum voor Democratie eveneens. Toch heeft niemand zin in een samenwerking met hen.
-    CDA en VVD beginnen in 2018 voorzichtig na te denken over het ‘versoberen van de vrijheid van meningsuiting voor bepaalde groepen in onze samenleving die als gevaarlijk worden gezien voor de democratie’ (moslims, dus)
-    PvdA maakt een opvallende comeback bij de gemeenteraadsverkiezingen dankzij een sterke Lodewijk Asscher
-    SP heeft erg te lijden onder de sterke Asscher en kampt met een imagoprobleem met Lilianne Marijnissen. De SP is bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 naast de PVV dan ook de grootste verliezer. In tal van gemeenten waar de SP de plaats innam van de PvdA komt de PvdA weer terug in het lokaal bestuur (Amsterdam, Utrecht, Groningen, Tilburg, Zwolle). De linkse samenwerking in Den Haag komt hierdoor onder druk te staan. Bij GroenLinks lijkt het Klaver effect uitgewerkt. Assher blijft gewoon toenadering zoeken tot SP en GroenLinks.
-    Ook D66 heeft last van een imagoprobleem maar van een geheel andere orde:
-    Kabinet Rutte III blijft gedurende 2018 gewoon aan, met name door de steun van de PvdA, die daar wel een hele hoge prijs voor vraagt.
-    Wel wankelen de posities van Mark Rutte (VVD) en Kajsa Ollongren (D66). Die van Rutte nadat Unilever Rotterdam verlaat en toch voor Londen als hoofdzetel kiest (Rutte). De positie van Ollongren wankelt nadat haar bewering over nepnieuws niet waar blijkt te zijn (nepnieuws is dus nepnieuws). Beiden houden stand.
-    PVV en Forum voor Democratie eisen dat Nederlandse journalisten in een openbaar register aangeven op welke politieke partij ze stemmen. Met steun van 50 Plus, SGP en instemming van CDA en VVD komt de wet er per 1 januari 2019. Eigenlijk moet ook iedereen in (semi-) overheidsdienst zijn of haar politieke voorkeur in een openbaar register laten registreren maar dat gebeurt nog niet.
-    Ook komt er een wet die zorgverzekeraars toestaat de eetgewoonten van hun verzekerden te volgen. Vanaf 2019 wordt het mogelijk om PIN gegevens op te vragen bij supermarkten, zodat zorgverzekeraars de premie kunnen verhogen bij verzekerden die teveel vettigheid eten of rookwaren kopen.
-    De Zwarte Pieten discussie bloedt langzaam dood. Zeker als de burgemeester van de stad waar de landelijke intocht wordt gehouden, de intocht afgelast uit angst voor geweld tussen voor- en tegenstanders. Vooral jonge gezinnen en millenials slaan de verjaardag van de Sint steeds vaker over.

INTERNATIONALE POLITIEK:
-    Toch wordt de druk van Duitsland op Rutte om in 2019 ‘president van Europa’ als opvolger van de Pool Donald Tusk te worden steeds groter. Er is nog een andere kandidaat uit Zweden. Dat is een vrouw, maar dat is ook een sociaaldemocraat. De BV Europa is bang voor een links beleid, dus willen ook grote Europese bedrijven Mark Rutte aan het roer.
-    Onder druk van veel onder andere Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten moet Nederland zijn belastingstelsel herzien. Grote bedrijven kunnen over vijf jaar geen speciale afspraken meer maken met de Nederlandse fiscus. Huidige afspraken blijven ook nog maar vijf jaar geldig (tot 2023, dus).
-    Theresa May moet aftreden als premier van het Verenigd Koninklijk. De Britten zijn het oneens met de resultaten van Brexit onderhandelingen, maar vooral met de snelheid waarop het gaat. May wordt opgevolgd door Boris Johnson, die er door heel veel geklungel ook niets van kan bakken
-    Maart 2018: Nederland stemt massaal tegen de invoering van de sleepwet. Maar ook dit referendum is een doodlopende weg. Er wordt wederom niets met de uitslag gedaan.
-    April 2018: Het wordt onomstotelijk bewezen dat de Amerikaanse president Donald Trump heeft samengewerkt met de Russen. Trump doet het echter af als nepnieuws en linkse retoriek. Hij weigert het Witte Huis te verlaten. Hierdoor dooft de kaars en heeft niemand het nog over het Rusland onderzoek.
-    Trump slaat terug en wil diverse media hem onwelgevallig zijn verbieden. In het land wat zich afficheert als de grootste democratie ter wereld worden eerste journalisten opgepakt. De eerste websites worden geblokkeerd.
-    Door het geklungel van Donald Trump neemt China de nummer één positie over als machtigste land ter wereld. Chinees wordt verplicht op steeds meer scholen en universiteiten.
-    China’s wereldmacht heeft ook als gevolg dat de vrijheid van meningsuiting verder onder druk komt te staan. Steeds meer Westerse regeringen zien hun kans schoon om onwelgevallige media de mond te snoeren en journalisten op te pakken. Media worden steeds meer eendimensionaal.
-    China heeft nog steeds teveel geld over en financiert steeds vaker infrastructurele projecten in de wereld. Alles om de producten die in China worden gemaakt zo snel mogelijk in Europa of de VS te krijgen.

ECONOMIE:
-    Cryptomunten worden dé hype van 2018. Banken en verzekeraars gaan zich actief bemoeien met die hype. Supermarkten als Albert Heijn en Jumbo en internetwinkels als Bol.com en Cool Blue, maar ook grote IT bedrijven als Microsoft, Amazon, Apple, Google en Facebook gaan ieder hun eigen digitale munt introduceren. Eigenlijk heeft eind 2018 iedere grote organisatie wel zijn eigen cryptomunt waarmee alleen kan worden betaald bij de eigen organisatie of zusterorganisaties.
-    Zoals eerder opgemerkt sluit Unilever haar hoofdkantoor in Rotterdam en verhuist naar Londen. Het voedingsconcern heeft een belastingdeal gesloten met de Britse regering.
-    Pratende kasjes als de Amazon Echo en Alexa worden de nieuwe vindingen in 2018. Dit zijn een soort speakers waar je als gebruiker in een normale toon tegen kunt praten en die daarop wat terug zegt.
-    In navolging van Volvo en Mercedes richten steeds meer automerken een apart automerk op dat elektrische auto’s gaat produceren
-    Google probeert de Google Glass opnieuw aan de man te brengen maar faalt opnieuw
-    Het einde van de populariteit van Apple is ingezet: Er komen steeds minder innovaties met een hoge ‘wauw’ factor en het concern lijdt aan een imagoprobleem doordat het zo weinig belasting betaalt. Het bedrijf probeert haar imago te redden door tientallen miljoenen te steken in sociale- culturele projecten wereldwijd.
-    Luchthaven Eindhoven Airport krijgt eindelijk een treinstation. De bouw ervan begint in 2019 en in 2025 moet het af zijn.
-    NedCar in Born gaat in opdracht van Tesla de Model III maken om vooral de voldoen aan de Europese vraag maar ook om de importheffingen te ontduiken.

SPORT:
-    PSV wordt landskampioen maar kan wederom geen rol van betekenis spelen in Europa
-    China heeft Nederland ontdekt. Nederlandse voetbalclubs blijken veel geld te verdienen met het opleiden van talentvolle spelers uit binnen- en buitenland. Alleen al daarom melden er zich verschillende serieuze kopers voor Ajax, AZ, PSV en Feyenoord.
-    Spanje wordt wereldkampioen tijdens het WK voetbal in Rusland
-    Max Verstappen komt wel erg dichtbij het wereldkampioenschap maar redt het niet

Dit waren mijn voorspellingen voor 2017:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten