Pagina's

donderdag 20 februari 2020

Helpen de belastingdeals?

Nederland wordt gerund als ware het een multinational, een NV. Daarin is geld belangrijk. Want wanneer een NV of BV winst maakt dan zijn de aandeelhouders blij.

En Nederland staat er financieel inderdaad erg goed voor. De staatsschuld is nog nooit zo laag geweest en de staatskas nog nooit zo goed gevuld. Nederland kan met recht één van de rijkste landen ter wereld worden genoemd.

Het probleem is alleen dat niemand zich afvraagt hoe het komt dat Nederland zulke goede cijfers laat zien. Welke offers ervoor zijn gebracht. Die offers zijn namelijk vooral gebracht door bij de mensen die die offers eigenlijk niet kunnen brengen. De zwakkeren in onze samenleving.
Wie het goed heeft houdt het goed. Wie het minder goed heeft glijdt in een geleidende schaal omlaag. Voor hen die het leven even tegen zit, die vechten om te overleven. Juist voor hen zou de overheid er moeten zijn.

Maar de Overheid is er niet voor zwakkeren. De Overheid biedt geen helpende hand aan zij die hulpbehoevend zijn.

Integendeel.

De Overheid biedt hulp aan nationale- en internationale miljonairs en miljardairs die via de Amsterdamse Zuidas massaal de belastingen in hun eigen land ontduiken. De Overheid maakt belastingdeals met bedrijven als Shell, AkzoNobel, Philips en Unilever, opdat ze hun personeel maar in Nederland aan het werk houden. Maar ondanks die belastingdeals halveerde Philips in 20 jaar tijd het aantal medewerkers in Nederland. In de jaren negentig had Unilever in Nederland nog ruim 30.000 mensen werken. Dat zijn er vandaag de dag net 3.000.

Maar ook met Ferrari, Deutsche Bank, Uber, Apple, Airbus, Renault-Nissan en muziekband The Rolling Stones. Bedrijven die stuk voor stuk op papier allemaal Nederlandse bedrijven zijn omdat ze zogenaamd hun hoofdkantoor in Nederland hebben. In werkelijkheid werkt er niemand op die hoofdkantoren. Niet eens een schoonmaakster. Helemaal niemand. Niet eens een beveiliger. Het zijn lege panden daar aan de Zuidas. De Zuidas, die overigens ook nog eens voor een groot deel met geld van de Nederlandse belastingbetaler is gebouwd.

Het valt moeilijk vol te houden dat die belastingdeals helpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten