Pagina's

donderdag 12 maart 2020

De berichtgeving rond het coronavirus is gevaarlijker dan het virus zelf

Nederland is in de ban van het coronavirus. Bij het schrijven van dit essay zijn er 327 gevallen alleen al in Noord Brabant, het centrum van het coronavirus in Nederland. Begonnen in Tilburg, waar een inwoner uit het naburige Loon op Zand werd opgenomen met dezelfde ziekteverschijnselen als het coronavirus. Het virus dat begon in de stad Wuhan in China, waar binnen zeer korte tijd duizenden mensen besmet raakten en waar tot nu toe 2.700 dodelijke slachtoffers te betreuren zijn. Nu is er bijna geen land ter wereld meer dan geen inwoners heeft die corona onder de leden hebben. Sinds de uitbraak in Tilburg gaat het in de media nergens anders meer over. Zelfs de Democratische voorverkiezingen voor wie het straks gaat opnemen tegen Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november van dit jaar zijn verdrongen door de onophoudelijke berichtenstroom over het coronavirus.

In die overkill aan berichten weten de media eigenlijk geen maat meer te houden. De kranten staan vol van de meest apocalyptische verhalen over de prijzen van mondkapjes die de hemel is ingeschoten, tot mensen die elkaar letterlijk de tent uit vechten voor dat laatste rolletje WC papier. Op sociale media gaat het gerucht dat – nu de mondkapjes voor E 60 per stuk de deur uit gaan (vóór de Corona hype kostten mondkapjes bij de bouwmarkt E 3,95 per drie stuks verpakt) – je ook goed mondkapjes kunt maken van WC papier. Dat is immers hetzelfde materiaal, zo staat op diverse sociale media te lezen. En dus is het hamsteren geblazen.

Saillant detail is alleen dat het hamsteren in Nederland maar niet wil lukken. In Nederland tref je geen taferelen aan zoals in Australië, waar mensen elkaar letterlijk de tent uit vechten of zoals in de VS, waar mensen hele winkelwagens vol hamsteren. In Nederland geen rijen mensen voor de deur van de supermarkt, zoals in Italië. In Nederland geen lege schappen in de supermarkt, zoals in het Verenigd Koninkrijk. Geen ziekenhuizen vol stervende mensen. Geen straten bezaaid met dode lichamen. Geen schreeuwende mensen, die radeloos regeringsgebouwen kapot slaan, auto’s of bussen in de hens steken of elkaar naar de keel vliegen. Geen burgeroorlog in Nederland, waar de sensatiezoekende media misschien wel op hadden gehoopt. Want de berichtgeving gaat bijna niet meet over de feiten, maar over zaken die (hadden) kunnen gebeuren nu het coronavirus in Nederland is geland. De kop van De Telegraaf “CORONA IS HIER” deed een zucht van verlichting uitspreken: Eindelijk doen wij ook mee in de wereld. Tot die tijd waren de media bijna verbijsterd dan er in Nederland nog geen uitbraak was geconstateerd.

Maar sinds die uitbraak volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. Er wordt gesproken over Noord Brabant, waar in Nederland veruit de meeste besmettingen zijn geconstateerd, helemaal op slot te gooien. Je kunt dan zonder toestemming de provincie niet meer in of uit, zoals nu ook in Italië aan de hand is. Inmiddels zijn alle scholen, universiteiten en andere openbare gebouwen gesloten en heeft de regering zich mee laten sleuren in de heisa, door aan te kondigen dan het geven van een hand niet meer is toegestaan en dat iedereen zijn handen moet ontsmetten. Bijna ieder bedrijf of instelling heeft een officieel corona protocol ingesteld, wat erop neer komt dat je na het toiletbezoek en na de etenspauze je handen moet wassen. Ook hangen bij veel bedrijven overal pompjes met alchohol aan de muur, zodat het personeel zijn of haar handen kan ontsmetten. Wie zich niet goed voelt moet direct naar huis; ook al is er geen sprake van ook maar enig verschijnsel dat zou kunnen duiden op het coronavirus onder de leden. Wie thuis kan werken moet van de regering thuis werken. Op sociale media circuleren beelden van de Duitse bondskanselier Merken die roept dat 50% – 60% van alle Duisters (88 miljoen inwoners) besmet kan rijken en wellicht ook kan sterven. In Italié zou inmiddels al 10% van de bevoling zijn besmet en op sterven liggen.

Eigenlijk is er in Nederland niemand meer die de uitbraak van het coronavirus in perspectief plaatst of wil plaatsen. Een stad als Wuhan kent 10 miljoen inwoners; 10.000 daarvan zijn besmet en 2.700 dáár weer van zijn overleden. Een stad als Tilburg kent 200.000 inwoners; slechts één daarvan heeft het virus onder de leden. De influenzabacterie in 2019 eiste wereldwijd 400.000 besmettingen en 2.700 dodelijke slachtoffers. De uitbraak van het reguliere griepvirus kent tussen pak ‘m beet november en februari eist ieder jaar zo’n 500.000 dodelijke slachtoffers. In Brabant zijn er 273 besmettingen geconstateerd en 2 dodelijkde slachtoffers. Noord Brabant heeft circa 4,8 miljoen inwoners. Ondertussen creëeren de media met de overtrokken berichtgeving rond het corona virus  een gevaarlijk soort massahysterie. Op zoek naar een apocalyptisch scenario met berichten die één op één uit een Hollywoodfilm zouden kunnen zijn overgenomen. Nederland – nee, misschien wel de hele wereld is zichzelf volledig aan het voorbij lopen.

En waarom? Wie verdient hieraan? Wie heeft er belang bij die massahysterie? Wie kan het wel gebruiken dat de aandacht even wordt afgeleid van mensonterende omstandigheden aan de buitengrenzen van de EU, klimaatverandering, een gek in het Witte Huis of de steeds zich stapelende blunders rond de Brexit? Wie verdient er klauwen met geld aan mensen die elkaar gek maken om niks? Wie grijpt de macht nu de aandacht even is afgeleid? Is het Trump, die leugen op leugen stapelt; of zijn het de Russen, die eerder een succesvolle poging deden om een incapabele gek het Witte Huis in te helpen? Is dit opnieuw een afleidingsmanoeuvre, of speelt er meer? De New York Times berichtte immers eerder dat naast de Russen, tijdens deze editie ook de Chinezen en Saoedi’s zich actief met de strijd om het Witte Huis willen bemoeien. Het bericht werd ondersteund door de baas van de FBI, die tijdens een hoorzitting begin vorig jaar al zie dat meerdere landen zich in de strijd willen gaan mengen. Is het een sluw spelletje van de World Health Organisation, onderdeel van de Verenigde Naties, die zijn budget voor de komende jaren veilig wil stellen? Immers vindt er in april een vergadering plaats waarin belangrijke beslissingen zouden worden genomen rondom het voortbestaan van de WHO.

Wat het is, zullen we pas over een paar maanden, misschien een paar jaar weten. Maar dan is het waarschijnlijk al te laat.

Bijkomend voordeel is dan wel weer dat de files op de snelwegen direct zijn opgelost. Misschien moeten we ook wat meer gaan thuiswerken als de hype rond het coronavirus is afgenomen.
Positief verschijnsel is ook weer dat het coronavirus wereldwijd de aandelenbeurzen naar beneden drukt. De Amsterdamse AEX Index verloor in iets minder dan een maand tijd 120 punten, of wel bijna een derde van zijn waarde. Slechte aandelenbeurzen luidden meestal een recessie in, wat slechts nieuws is voor de huidige president van de Verenigde Staten. Een goed presterende economie is vrijwel altijd een garantie voor een president om zijn herverkiezing veilig te stellen. De Democraten kregen de president het Witte Huis niet uit met het Rusland-onderzoek, het Mueller rapport en ook niet met het Oekraïne schandaal en de daaraan gekoppelde afzettingsprocedure. Een virus kijkt niet naar politiek, hoorde ik een CNN commentator smalend zeggen. Een virus is A-politiek.

Lees ook
Eind april heeft niemand het nog over het coronavirus



Geen opmerkingen:

Een reactie posten