Pagina's

zaterdag 21 maart 2020

Eerst even een ode aan… de vrachtwagenchauffeur (M/V)

Vrachtwagenchauffeurs zijn mensen met liefde voor hun machine. Iedere dag staan ze voor dag en dauw op om 's lands wegen te doorkruisen met spulletjes die u straks in de supermarkt kunt gaan hamsteren. Vrachtwagenchauffeurs staan eerder op dan de gemiddelde leasebakrijder en hun machine maakt moeiteloos meer kilometers in een jaar dan de gemiddelde leasbak zijn hele leaseperiode. Vrachtwagenchauffeurs zijn mannen en vrouwen van ruwe bolster, blanke pit. Voor hen is geen berg te hoog, geen dal te diep en geen afstand of werkweek te lang.

Het beroep vrachtwagenchauffeur is één van de vele beroepen die uw spreadsheet vullen. Zij mogen de cijfertjes waarmaken, die over uw beeldscherm schieten. En terwijl u van vergadering naar vergadering rent, of met uw leasebak van vergadering naar vergadering rijdt, gaan vrachtwagenchauffeurs onverstoorbaar van adres naar adres. Zij staan in de frontlinie van uw spreadsheet, uw MS Word bestand. Uw rapport. Uw plannen. Als u straks opgehitst door de overkill aan berichtgeving over het coronavirus met uw winkelkarretje de supermarkt binnen wandelt en WC papier, pastasauzen, paracetamol of diepvriespizza's hamstert, bedenk dan dat die producten daar liggen dankzij de tomeloze inzet van... vrachtwagenchauffeurs.

Vrachtwagenchauffeurs zijn koele jongens en meisjes die niet hebben gekozen voor een leven achter een bureau, maar achter het stuur van een dertig tonner diesel. Het zijn geen vergadertijgers en ze hebben geen bruine arm. Vrachtwagenchauffeurs hebben niet gekozen voor een leven aan de Amsterdamse Zuidas, waar ze met behulp van de VVD buitenlandse superrijken en -multinationals helpen in hun eigen land de belastingen te ontduiken. Vrachtwagenchauffeurs zijn goudeerlijke mannen en vrouwen die niet eens voor een fractie van het salaris werken, waar ze op de Zuidas nog schaamteloos hun neus voor zouden ophalen. Vrachtwagenchauffeurs hebben niet gekozen voor een leven onder corpsballen. Alles wat zij willen is die machtige machine tussen die asociaal dure leasebakken door wurmen om hun volgende adres te bereiken.

Vrachtwagenchauffeur is een uitstervend beroep. Er zijn er te weinig van. Het beroep is niet sexy, de carrièremogelijkheden zijn beperkt, het loon is laag en door de marktwerking worden ze ook nog eens in hun bestaan bedreigd door Oost-Europese collega's die voor een nóg lager salaris hetzelfde immense aantal uren willen maken. Want terwijl straks om vijf uur uw werkdag erop zit, en uw uw laptop dicht klapt om weer terug te kijken op een lege, eenzame dag die u weer heeft kunnen vullen met het schrijven van rapporten en spreadsheets die niemand ooit zal lezen, zijn vrachtwagenchauffeurs bezig met de adressen te laden of lossen. Zonder hun tomeloze inzet staat alles in Nederland stil.

Vrachtwagenchauffeur is een zwaar beroep. Zij moeten door jakkeren tot hun 67ste, misschien wel 70ste. Leeftijdsgrenzen die u vanachter uw personal computer of laptop, of tijdens een drukke vergadering heeft bepaald. En terwijl uw pensioenvoorziening genoeg is om jaren eerder te stoppen, jakkeren vrachtwagenchauffeurs door over 's lands wegen om diezelfde laptop te vervoeren waarop u zojuist de pensioenleeftijd van diezelfde vrachtwagenchauffeur bepaalt. Terwijl u straks geniet van uw veel te vroege pensioen, hebben vrachtwagenchauffeurs niet die miljoenen om hetzelfde te doen als u. U zit straks op een terrasje in de zon te genieten van uw zoveelste Prosecco of exquise wijntje… De vrachtwagenchauffeur gaat altijd maar door met die machine, die datzelfde Processo'tje of wijntje heeft mogen transporteren.

En ga na het lezen van dit stukje nou niet dom staan te applaudisseren als u weer een vrachtwagen ziet passeren, zoals die VVD politici die afgelopen week suf stonden te applaudisseren voor zorgmedewerkers, terwijl diezelfde VVD politici de afgelopen tien jaar actief en doelbewust het hele zorgstelsel volledig en helemaal compleet naar de kloten hebben geholpen, om er vervolgens zelf beter van te worden. Een vrachtwagenchauffeur zal nooit de eer opeisen voor zijn of haar werk.

Maar laat die vrachtwagenchauffeur gewoon even naar het toilet gaan als daarom wordt gevraagd.

1 opmerking:

  1. Een heel goed artikel. Ik begon te werken via een uitzendbureau voor chauffeurs https://workpartnerservice.com/nl/chauffeur-ce-gezocht/ en ik vind het heerlijk om in een vrachtwagen te rijden, maar het wordt steeds moeilijker. Groeten.

    BeantwoordenVerwijderen