Het eindrapport over de Parlementaire Enquêtecommissie Aanpak Coronacrisis zal in ieder geval met geen woord reppen over de doorgeslagen marktwerking in de zorg, waardoor in de jaren voorafgaand aan de coronacrisis ziekenhuizen moesten sluiten en tienduizenden mensen zorgpersoneel de laan uit werd gestuurd. Hierdoor waren was Nederland slecht of helemaal niet op een eventuele crisis of pandemie voorbereid. Het eindrapport zal niets zeggen over de veel te grote invloed van zorgverzekeraars op de verschillende ziekenhuizen. Niets over veel te veel managementlagen, hoge beloningen voor die managers, dikke leasebakken en niets over de veel te lage vergoeding van zorgpersoneel (en ook niets over de hard wegrennende Kamerleden toen voor een hogere beloning voor zorgpersoneel een motie in stemming werd gebracht). Lage beloning, veel te veel rapporten schrijven en weinig aandacht voor de patiënt schrikken jongeren nog altijd af om voor een baan in de zorg te kiezen, en zorgen voor een hoog verloop onder zorgpersoneel.
De Parlementaire Enquêtecommissie Aanpak Coronacrisis zal in haar conclusies en aanbevelingen ook niet wijzen naar Finland; De Finnen hoefden niet massaal mondkapjes, beschermingsmiddelen, schorten, ontsmettingsmiddelen of beademingsapparatuur in te slaan. De reden: die hadden ze al. De Finnen hebben namelijk al jaren een strategische voorraad eten, drinken en medische hulpmiddelen opgeslagen in loodsen door het hele land, zodat iedere inwoner er in tijden van crisis altijd bij kan.
De Parlementaire Enquêtecommissie Aanpak Coronacrisis zal ook niet wijzen naar de regeringen van Australië, Israël en Nieuw Zeeland, die zeer effectief en slagvaardig waren in de bestrijding van het virus. Binnen 4 maanden na de het eerste coronageval konden alle Nieuw Zeelanders gewoon weer naar sportwedstrijden, concerten, cafés en restaurants. Binnen een jaar na de eerste uitbraak konden Australiërs en Nieuw Zeelanders weer per vliegtuig naar elkaars landen reizen. Dat deden ze allemaal zonder dure vaccinatieprogramma’s en mediageile experts en -deskundigen die over elkaar heen tuimelden in hun roep om een nog strengere aanpak. Nog strenger dan de aanpak waarvoor ze zelf eerder hadden gepleit. Politiek mag Israël dan een chaos zijn; het land ging – net als het Verenigd Koninkrijk, Denemarken de VS – zeer slagvaardig te werk met haar vaccinatieprogramma. Binnen een tijd van ja en nee was driekwart van het land gevaccineerd. In Israël, het VK, Denemarken en de VS was er een strakke regie vanuit de Overheid. Alle openbare gelegenheden, gebedshuizen (van moskeeën tot kerken), sportstadions en zelfs drogisterijen waren binnen een oogwenk omgebouwd tot vaccinatiestations. Elke inwoner van achttien jaar en ouder kon een vaccin krijgen. Geen gerommel met vaccinatiepauzes, gegoochel met cijfers of mediageile deskundigen en quasi experts die voor eigen parochie predikten. Prikken, prikken en nog een prikken was het doel. Binnen honderd dagen hadden200 miljoen Amerikanen hun eerste vaccinatieprik gehad en een groot deel zelfs al de tweede.
De Parlementaire Enquêtecommissie Aanpak Coronacrisis zal ook niet aanbevelen om vaccins voortaan niet meer in lagelonenlanden als China of India te maken, maar gewoon in ons eigen kleine kikkerlandje.
Het probleem met Parlementaire Enquêtecommissies is vaak dat de conclusies en aanbevelingen leeg, hol en vaag zijn. Erg kritisch zullen de conclusies en aanbevelingen niet zijn. Ze komen vaak niet verder dan ‘we moeten beter …..’ of ‘we moeten sneller …’ of ‘we moeten meer en intensiever samenwerken’. Want wie kan er nou tegen ‘we moeten beter …..’ of ‘we moeten sneller …’ of ‘we moeten meer en intensiever samenwerken’ zijn? Begrippen die niet in de richting van een politieke partij, minister of staatssecretaris wijzen. Je hoort dan ook zelden een politicus of Kamerlid roepen dat hij of zij het oneens is met de conclusies in het rapport. O ja, en dan zal de verantwoordelijk minister direct roepen:”We gaan alle conclusies en aanbevelingen overnemen’. Nogal logisch, aangezien de conclusies en aanbevelingen holle begrippen zijn waar je alle kanten mee uit kunt.
Vooral de VVD zal weer weg komen met problemen die door hen zelf zijn veroorzaakt. Weliswaar heeft de VVD de coronacrisis niet veroorzaakt. Maar door de marktwerking in de zorg was Nederland slecht voorbereid op een pandemie. Een pandemie waarvan niemand wist wanneer die zou komen. Wel dat die voor de deur stond.
Maar het eindrapport van de Parlementaire Enquêtecommissies Coronacrisis zal daar allemaal niets over zeggen. Vooral om de VVD tevreden te houden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten