Pagina's

zaterdag 27 maart 2010

Bij de PVV snappen ze niet dat ze zichzelf uit de markt hebben geprijsd

De PVV was de grote winnaar tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Ze werden de grootste in Almere en de tweede grootste in Den Haag. Toch hebben alle partijen - van links tot rechts - besloten niet in te gaan op de haatdragende en discriminerende eisen van de PVV. De PVV wilde een hoofddoekjesverbod in alle openbare gebouwen, het sluiten van Islamitische scholen (“Vrijheid van onderwijs”?), het sluiten van alle moskeeën in de stad (“vrijheid van godsdienst”?) belastingverlagingen voor niet-Moslims en stadscommando's die Moslims de stadsgrenzen over joegen. Deze punten waren niet verder onderhandelbaar. Logisch, want hier dreef de hele partij op. In Almere zagen alle partijen daar meteen al vanaf; In Den Haag werd door de formateur nog een voorstel gedaan op de juridische haalbaarheid van de PVV-eisen. Tevergeefs. De PVV wilde niet aan zo'n onderzoek meewerken en neemt daarom nu plaats in de raad. Ook in Den Haag gaat de extreem-rechtse PVV de stad dus niet besturen. De PVV heeft daarmee maar weer eens aangetoond dat het een verwend klein kind is; stampende voeten, schreeuwen en krijsen als het zijn zin niet krijgt. Maar als het erop aan komt, lopen ze weg en durven ze geen verantwoordelijkheid te nemen.

Het zal ontegenzeglijk zo zijn dat de PVV dezelfde truc zal uithalen tijdens de komende Kamerverkiezingen op 9 juni; veel schreeuwen, veel stampen en krijsen... Maar als het erop aankomt, nemen ze niet deel aan het dagelijks bestuur van het land; het Kabinet. In Almere hebben geen van de partijen de PVV vooraf uitgesloten als coalitiepartner. Dit in tegenstelling tot de landelijke verkiezingen op 9 juni. In Den Haag heeft alleen de PvdA gezegd dat ze zichzelf niet kan verenigen met de standpunten van de radicaal-rechtse partij van Wilders. Het kwam ze op veel kritiek te staan, maar nu ziet zelfs formateur Boele Staal (D'66) geen uitweg meer in de onderhandelingen. In Den Haag gaat de PvdA verder waar ze vóór de verkiezingen ook al de stad mee bestuurde: VVD en GroenLinks. In Almere gaan deze partijen eveneens met elkaar een coalitie aan. In Amsterdam gaat de PvdA samen met D'66 en in Utrecht met GroenLinks. De geloofwaardigheid van de PVV is volledig weggespoeld. De PVV is uitgespeeld. Het is vanaf nu einde PVV; vanaf nu kan het alleen maar bergafwaarts.

Nog geen maand geleden, een paar dagen voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen, leek de PVV de grote winst niet meer te kunnen ontgaan. Wilders reisde zelfs af naar Londen om in de Britse hoofdstad de massaal toegestroomde internationale pers te woord te staan. Hij noemde zichzelf al de nieuwe premier van Nederland. Tevens deed hij nog een aantal andere uitspraken die hem waarschijnlijk de das om hebben gedaan: Premier Erdogan van Turkije was volgens Wilders een gestoorde gek. In veel landen werd dat opgevat als de uitspraken van de huidige premier van Nederland. De gemeenteraadsverkiezingen werden breeduit gemeten op CNN, waardoor de hele wereld dacht dat dit de landelijke verkiezingen waren (kunt u nagaan; het grote CNN doet verslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland; het zou de basis kunnen vormen voor een goede grap). Ook werd gemeld dat Islam-hater Wilders die verkiezingen had gewonnen, waardoor de hele wereld dacht dat Wilders de nieuwe premier was geworden. Niemand stond erbij stil dat de landelijke verkiezingen nog moesten komen en waarschijnlijk snapt niemand ter wereld dat Nederland op 9 juni pas echt naar de stembus gaat om de landelijke bestuurders te kiezen. Daarom haastten het ministerie van Buitenlandse Zaken en vrijwel alle internationaal opererende Nederlandse bedrijven zich te vermelden dat Wilders nog niet was gekozen tot premier van Nederland. Nederlandse bedrijven zijn in grote mate afhankelijk van opdrachten uit landen waar het geloof een grote rol speelt, zoals landen in het Midden Oosten. Wilders en zijn PVV werden daardoor steeds minder populair bij de werkgevers van Nederland.

Door plaats te nemen in het college van burgemeester en wethouders (B&W) kreeg de PVV de unieke kans om de door haar zo verfoeide Moslims aan te pakken. De meerderheid van de kiezers had gesproken:"Oké PVV, gaan jullie het maar doen". Zo werkt democratie nou eenmaal. Maar al snel werd duidelijk dat de overige partijen er niet op zaten te wachten om voor de rest van hun leven afgeschilderd te worden als Islam-haters door een samenwerking aan te gaan met een eendagsvlieg als de PVV. De partijen van Almere en Den Haag zaten niet te wachten op een 'volledig witte stad' of om een kopie te worden van Jeruzalem of Tel Aviv. De grote geldschieters van de PVV, vermoedelijk rijke Joden uit Israël en de VS, zijn in hun missie gefaald. Den Haag wordt geen Tel Aviv en Almere geen Jeruzalem, waar Christenen en Moslims elkaar naar het leven staan en elkaar de hersenen inslaan vanwege elkaars geloof. Nederland is nog altijd een land waar je er samen uit moet komen. Al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hele bevolkingsgroepen uitsluiten van deelname aan de samenleving omdat ze een bepaald geloof aanhangen, lost het probleem niet op. Ook niet in Israël. En dat is alleen maar goed; want Nederland zit niet te wachten op een eigen versie van de Intifadah of een muur, die woongebieden van Moslims scheidt van de rest. Niemand wil blijkbaar die stadscommando's, een politiemacht die met tanks en ander zwaar geschut probleemwijken intrekt, of bulldozers die huizen van criminele Moslims platwalsen.

Met de komst van Job Cohen en de daarmee gepaard gaande stijgende populariteit daalt de populariteit van Wilders' PVV. Nederland vindt hem blijkbaar wel erg radicaal en hoewel Nederland een forse ruk naar rechts heeft gemaakt, heeft een grote meerderheid van de bevolking blijkbaar geen behoefte aan de extreem rechts-radicale houding van Wilders en de zijnen. Ook dat is democratie. Stond de PVV vóór de gemeenteraadsverkiezingen in de peilingen op landelijk 27 zetels (waarmee ze de grootste partij van het land zou worden); het is inmiddels afgezakt naar 23 zetels en zijn ze de derde grootste partij. Door niet deel te nemen aan de stadsbesturen in Almere en Den Haag is de populariteit van Wilders alleen nog maar verder afgenomen en gaat de PVV na de volgende Kamerverkiezingen dezelfde kant op als de LPF: naar de uitgang. De LPF (ook rechts-radicaal, zij het wat milder van de PVV) kwam de Kamer in met 25 zetels. Twee verkiezingsrondes erna was daar niets meer van over. Werd de verkiezingsoverwinning van 25 zetels nog gevierd in het exclusieve Hotel des Indes in Den Haag, onder luid geschal van society zanger Gerard Joling en veel belangrijke ondernemers uit de bouwwereld; twee verkiezingen erop moest een achterafzaaltje worden gehuurd in Raamsdonksveer.

En natuurlijk geeft de PVV de schuld aan de PvdA. Net als de afgelopen jaren is volgens de PVV de PvdA de schuld van alles. Zelfs nu de PVV niet deel neemt aan de stadsbesturen van Almere en Den Haag. Maar Nederland kent dat liedje nu wel en wil eens wat nieuws horen uit de mond van Wilders en de zijnen. Maar blijkbaar snappen ze bij de PVV niet dat ze zichzelf uit de markt hebben geprijsd. Dus: Vanaf vandaag in de handel en meteen eigenlijk al in de uitverkoop: Geert Wilders en zijn PVV.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten