Vandaag werd bekend dat de PVV definitief niet gaat plaatsnemen in het college van de stad Almere. In Almere was de PVV de grootste partij. De extreemrechtse partij van Geert Wilders haalde 9 van de 39 zetels en zou dus het voortouw moeten nemen in de coalitiebesprekingen. De belangrijkste punten waarmee de anti-Islam partij kwam waren (punt één) stadscommando’s, die in dienst van de gemeente kwamen om Islamieten in het algemeen en Marokkanen in het bijzonder de stadsgrenzen over te jagen, het dragen van hoofddoekjes verbieden op openbare plaatsen en voor organisaties die subsidie kregen (punt twee) om (punt drie) de Islamisering in de stad tegen te gaan. Keihard optreden tegen criminelen en belastingverlagingen voor niet-Moslims waren andere punten. De partij die tweede werd, de Partij van de Arbeid (PvdA), werd in eerste instantie gevraagd deel te nemen aan de coalitietafel maar die kon zich niet vinden in de partijstandpunten van de PVV en vertrok. Natuurlijk was dat de schuld van de PvdA en was dat niet, omdat de PvdA gewoon tegen de discriminerende houding van de PVV is. Nummer 3 van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, de VVD, vond de partijstandpunten van de PVV ook te ver gaan en nam ook geen deel aan de nieuwe coalitie. Natuurlijk was dit de schuld van de PvdA, die het liefst verdr wilde met de VVD en zo een 'cordon sanitair' opwierp. Maar als zelfs de gierige VVD niet gaat deelnemen aan een coalitie, dan moet het toch wel heel erg zijn gesteld met de eisen van de PVV.
De PVV moet dus bakzeil halen en zal plaats moeten menen in de oppositie. De oude coalitie van PvdA, VVD en GroenLinks zal waarschijnlijk weer de regie over Almere gaan voeren en daarmee is het de PVV niet gelukt om haar partijstandpunten te realiseren. Er is gewoon geen meerderheid voor onder de bevolking voor Almere. Terecht, want bovengenoemde standpunten van de PVV doen denken aan SS-praktijken uit de Tweede Wereldoorlog. Tenminste, dat is de meest recente periode dat deze praktijken in Nederland voor kwamen. In de VS kwam het in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw nog voor. Het is ontegenzeglijk dat de PVV de zetels van de andere partij zal optellen bij haar eigen zetels om aan een meerderheid te komen. Net als intern misbruikt de PVV zo iedereen om aan de macht te komen; de partij heeft geen leden, maar donateurs. Dat riekt naar een houding die aangeeft dat ze geld nodig hebben, maar daat niks voor terug willen geven. In Almere waren ze uit op de zetelaantallen van PvdA en VVD. Bij een coalitie hadden deze partijen vrijwel niets in te brengen. De PVV zal de lijnen uitzetten en de rest van de coalitie heeft maar te volgen. Dat is natuurlijk geen samenwerking, maar een dictatoriaal regime.
Niet alleen de PVV moest bakzeil halen. Ook die andere extreemrechtse partij (zei het iets milder extreemrechts van de PVV), Leefbaar Rotterdam, moest deze week inbinden. De ‘Leefbaren’ werden in de laatste gemeenteraadsverkiezingen net zo groot als de PvdA maar de sociaaldemocraten wonnen omdat ze 350 stemmen méér hadden dan ‘de Leefbaren’. Lijsttrekker Marco Pastors riep meteen dat de uitslag niet goed was en eiste een hertelling. Die kwam er uiteindelijk. Na de door Leefbaar Rotterdam geëiste hertelling gingen er echter nog méér stemmen naar de PvdA: 800 in de plaats van de eerdere 350 om precies te zijn. Pastors eiste vervolgens dat er een commissie aan de gang ging, omdat er fraude zou zijn gepleegd met stempassen en volmachten. Ook zouden er meerdere mensen in één stemhokje hebben gestaan en dat was tegen de kieswet. De door Pastors zelf ingestelde commissie van wijzen oordeelde echter dat er niets aan de hand was. Als laatste redmiddel eiste Pastors herverkiezingen maar daar stemden de overige partijen niet mee in; zij waren bang geplet te worden in het geweld van enerzijds Leefbaar Rotterdam en anderzijds de PvdA. Bovendien kun je niet verkiezingen uit blijven schrijven, totdat Leefbaar Rotterdam een keer gewonnen had, zo oordeelden zij. Ook Pastors moest dus bakzeil halen. Hij kon het niet geloven dat hij moest gaan samenwerken met de door hem zo gehate Partij van de Arbeid. Uiteindelijk beschuldigde hij de PvdA ervan dat ze niet met hem wilden samenwerken en deze keer schaarde de overige partijen zich wel achter hem: De PvdA had immers zelf aangegeven dat een coalitie met de Leefbaren onhaalbaar was.
Geert Wilders dacht in Den Haag dezelfde truc uit te halen; In Den Haag werd de PvdA de grootste bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. De PVV eiste een hertelling van de stemmen, net zoals in Rotterdam was gebeurd. Wilders volgde moeiteloos de tactiek van Pastors maar burgemeester Van Aartsen oordeelde dat er niets aan de hand was en bleef bij de verkiezingsuitslag. Hoe anders had zijn Rotterdamse collega Aboutaleb dat gedaan. Aboutaleb zwichtte voor de publieke opinie en organiseerde een hertelling van de stemmen; Van Aartsen liet zich door de PVV niet van zijn stuk brengen. De PVV wist echter van geen ophouden en eiste dat de PvdA ging samenwerken met de PVV.
De tactieken die Pastors en Wilders toepasten zijn klassiekers in minder ontwikkelde democratische landen als Oost-Europa, in de Kaukasus, Afrika en in Midden- en Zuid-Amerika. Als de verkiezingen uitlopen op een overwinning voor de ene partij, dan zal de verliezen protesteren en roepen dat er fraude is gepleegd. Als de verliezer dat maar lang genoeg volhoudt, dan wordt de verliezer misschien toch nog de winnaar. Dat hangt in veel gevallen af van de steun van onder andere de Verenigde Staten en de Europese Unie. In moderne, Westerse democratieën horen dit soort Derde Wereldpraktijken niet thuis. Of je moet de Verenigde Staten heten en Al Gore en George W. Bush het tegen elkaar laten opnemen. Bush en Gore waren het totaal niet met de uitslag eens en sleepten elkaar voor de rechter. Bush won uiteindelijk. Maar op basis van de stemmen had Bush ook al gewonnen.
Het ziet er naar uit dat de rechtse partijen in Nederland bakzeil moeten halen. Ze rekenden op een sterke overwinning en daarna zouden ze met stadscommando's wel even alle Moslims de stadsgrenzen over zetten, zodat een totale ‘witte stad’ zou ontstaan. En die ‘witte stad’ zou een baken van rust zijn; geen criminaliteit en zonder vrouwen in hoofddoekjes. Alle Moskeeën zouden kunnen worden afgebroken en de stad zou een oase van rust worden, omdat de macht en zeggenschap van Moslims drastisch zou worden ingeperkt. Kortom: Tel Aviv in de polder. De linkse partijen die de oorzaak waren van deze onrust zouden kunnen inpakken en wegwezen. Maar als zelfs de gierige VVD en het altijd zeer flexibele CDA hier niet aan wensen mee te werken, zegt dat genoeg over de toekomst van deze one issue partijen. Wijlen Pim Fortuyn had het kunnen vertellen in één van zijn boeken: Zijn LPF begon ook met veel geschreeuw over Moslims (al was dat geschreeuw milder dan het geschreeuw van Pastors en Wilders), maar werd uiteindelijk opgedoekt en de kiezers kozen weer voor traditionele partijen als CDA, VVD en PvdA.
Toch valt ook de PvdA iets te verwijten. Eigenlijk alle partijen die voorafgaand aan de verkiezingen andere partijen uitsluiten. Met het uitsluiten van andere partijen wordt het vormen van een coalitie ná de verkiezingen wel erg moeilijk. Nederland is sinds de Tweede Wereldoorlog een land waar altijd meerdere partijen met elkaar hebben geregeerd en dat zal nog wel even zo blijven. Partijen zullen moeten samenwerken. Door elkaar uit te sluiten, leg je hiervoor geen beste basis. Daarnaast is de PvdA de verkiezingen ingegaan met de slogan ‘Iedereen telt mee’. Wel, als iedereen meetelt, dan kun je elkaar niet gaan uitsluiten. Dat soort praktijken hoort bij minder ontwikkelde democratieën als Oost-Europa, Afrika en in Midden- en Zuid-Amerika; niet in Nederland. De sociaaldemocraten hadden beter kunnen zeggen dat regeren met Pastors en Wilders goed mogelijk is, als zij het anti-Islam verhaal maar van tafel veegden. Daarmee sluit je ze ook uit van regeringsdeelname, alleen je zegt het wat anders en vooral niet hardop.
Het ziet er naar uit dat het rechtse geschal langzaam verstomd. Net als destijd met de LPF. Pastors en Wilders schreeuwen veel, maar het lukt maar niet om hun discriminerende en haatdragende plannen in de praktijk te brengen. ‘Links lullen, rechts vullen’ is zo verworden tot ‘rechts lullen, links smullen’. Want Pastors gaat nu ineens een vrijage aan met de door hem zo gehate PvdA; nu hij al zijn kruit heeft verschoten moet hij in Rotterdam wel samenwerken met de sociaaldemocraten. Hij wil immers toch wethouder worden. In de aanloop naar landelijke verkiezingen op 9 juni zullen we het geschal van Wilders nog veelvuldig horen. Maar of we er echt aandacht aan moeten besteden is maar de vraag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten