Pagina's

donderdag 13 januari 2011

Afspraak is afspraak! Behalve bij het CDA.

Nederland gaat weer terug naar Afghanistan. Het is een stille, maar uiterst vurige wens van het CDA. De Christen Democraten stonden zo fier achter het plan, dat ze er zelfs een kabinet over wilden laten vallen. Het CDA wilde zo graag in Afghanistan blijven, dat ze zelfs Jan Peter Balkenende wilde opofferen ten gunste van de sluwe vos Maxime Verhagen. Het CDA is een partij die zich erg moeilijk aan afspraken kan houden. Immers, in het regeerakkoord met de PvdA is afgesproken dat Nederland zich na augustus 2010 zou terugtrekken uit Afghanistan. Dat zat ex-premier Balkenende al niet erg lekker. Immers wilde de Amerikaanse regering dat schoothondje Balkenende en zijn mannen in Afghanistan zouden blijven, omdat de Amerikanen het zelf al lang niet meer konden bolwerken. In ruil voor Amerikaanse steun in zijn sollicitatieproces keerde Balkenende huiswaarts en probeerde de PvdA ervan de overtuigen in Afghanistan te blijven. Maar de sociaaldemocraten beriepen zich op de afspraken in het regeerakkoord en de afspraak met de kiezer. Afspraak is afspraak; weg is weg. Maar het CDA bleef stug volhouden en deed net, alsof die afspraken helemaal niet in het regeerakkoord stonden. Naar nu blijkt hebben Verhagen en Balkenende zelfs de Amerikaanse ambassadeur in Nederland ingeschakeld om de PvdA te overtuigen. Blijven in Afghanistan zagen Balkenende en Verhagen als hun levensmissie. Sluwe vos Verhagen gaf uiteindelijk de aanzet tot de val van het kabinet, door te stellen dat het helemaal nog niet uitgesloten is, dat het Nederlandse leger in augustus 2010 daadwerkelijk zou vertrekken uit Afghanistan. Tot woede van de PvdA, die zich beriep op afspraken gemaakt met diezelfde Verhagen. Het CDA was ineens een onbetrouwbare partner geworden van de PvdA, omdat het niet in staat bleek afspraken na te komen. Om Balkenende een beetje tegemoet te komen wilde de PvdA wel een politiemacht sturen, die Afghaanse politiemensen moest opleiden. Daar wilde Balkenende helemaal niets van weten. De rest is geschiedenis; het kabinet Balkenende MCMXVIII viel.

Terug in de regeringsbankjes en geleefd van hun fouten eiste het CDA dat Nederland terug gaat naar Afghanistan. Balkenende is al lang geen premier meer, maar hij moet nog wel worden geplugd bij sollicitaties naar internationaal felbegeerde banen. De felbegeerde baan van Europees superpresident ging al aan Balkenende voorbij; die ging naar de Belg Van Rompuy. Balkenende baalde als een stekker. Nu was burgemeester van het mooie plaatsje Veere het hoogst haalbare en dat bracht schade toe aan zijn ego. Maar zijn goede vriend en trouwe adjudant Maxime Verhagen verscheen ten tonele en liet in het regeerakkoord opnemen dat Nederland toch weer een bijdrage zou leveren aan de internationale troepenmacht in Afghanistan. Vreemde is, dat toen eerder in het regeerakkoord met de PvdA stond dat Nederland weg zou gaan uit Afghanistan, Verhagen zich niet aan afspraken wenste te houden. En terwijl elk land ter wereld heeft aangekondigd binnen een afzienbare periode die heilloze zandbak te verlaten – speelkwartier is immers voorbij – en elk land ter wereld heeft ingezien dat Afghanistan een onneembare vesting is, wil het CDA per se terug. Het lukte de Russen maar liefst 15 jaar lang niet om met de (destijds) modernste wapens en het (op dat moment) best getrainde leger ter wereld de Afghanen plat te krijgen en nu weet ook de Westerse wereld dat je met het meest moderne wapentuig de Taliban nauwelijks kunt verslaan. De Amerikanen hebben schitterende wapens en een hypermodern leger. Ze kunnen een mug op 6 kilometer afstand castreren met een kruisraket. Ze hebben satellieten, GPS, bommen en granaten, tablet PC’s, digitale communicatie-apparatuur, moderne gevechtshelikopters en vliegtuigen onzichtbaar voor de radar, onbemande vliegtuigen die vanuit het Pentagon zijn aan te sturen en gaan met drie onderzoeksteams naar Mars…. Maar het helpt niet de Taliban te verslaan; die kennen de weg immers beter. De kracht van de Taliban zit ‘m niet in het wapentuig dat ze heeft; dat is vaak sterk verouderd, zwaar amateuristisch of werkt niet eens. De kracht van de Taliban zit ‘m in de kennis van het ruige land. Zij kennen elk zandpaadje in heel Afghanistan; elk weggetje, elk tussendoortje, elke grot, elke doorgang, elke bergtop... elke zandkorrel. Hoe klein of onherbergzaam ook. Dat is de kracht van de Taliban. De Taliban kan zich verschuilen in alle hoeken en gaten, zonder te worden opgemerkt door het hypermoderne leger van de VS. De Taliban gebruikt geen moderne communicatiemiddelen en heeft nauwelijks moderne elektronica bij zich. Daarnaast zijn de strijders van de Taliban beter opgewassen tegen de extreme koude en de vaak ondraaglijke hitte die het land het hele jaar door elke dag teisteren. Geen leger ter wereld die daar tegenop kan boksen. Dat wisten de Russen twintig jaar geleden al; de Westerse wereld is daar na 10 jaar vechten inmiddels ook achter. Behalve het CDA…

Het CDA wil in Afghanistan agenten gaan opleiden. Het heet een opbouwmissie te zijn, daar in Afghanistan. Waar hebben we dat eerder gehoord...? Radio 1-programma Argos meldde al eerder dat van het opleiden van agenten weinig terecht gaat komen. 95% van alle Afghanen kan niet lezen en beschikt nauwelijks over motivatie om te worden opgeleid door een stelletje westerlingen. Bovendien worden de agenten opgeleid en vervolgens bieden zij hun diensten aan bij krijgsheren. Het pistool krijgen ze in hun handen gedrukt van het Westen. De krijgsheer is het CDA dus erg dankbaar. Als laatste probleem zullen de door het westen opgeleide agenten - als ze dus al niet overlopen naar de Taliban - niet of nauwelijks van hun politiepost komen. Patrouilles zoals de Nederlandse politie regelmatig uitvoert - kennen ze in Afghanistan niet.

De fixatie van het CDA om per se terug te gaan naar Afghanistan is ronduit ziekmakend. Je wordt er zelfs kotsmisselijk van. Je moet toch stekeblind zijn en volledig doofstom of in ieder geval zwaar gehandicapt aan je denkvermogen om per se terug te willen naar de onneembare vesting Afghanistan. Afghanistan is een immense zandbak waar niets te halen valt of te doen is. Het is een ruig, wijds en onherbergzaam land met grote delen waar nog nooit een mens is geweest. Als je je niet goed voorbereid, overleef je het daar niet eens. Er is niets te doen in dat land. Nog minder dan niets. In grote stukken van het land is het vrijwel onmogelijk om voedsel of andere gewassen ter verbouwen of überhaupt maar te leven. Maar het CDA wil per se terug. Je vraagt je af waar die kabinetscrisis voor nodig was.

Het is inmiddels toch kraakhelder dat de Christendemocraten niet vooraan in de rij stonden, toen onze Lieve Heer de hersenen uitdeelde. Ook is het CDA volledig immuun voor de protesten van de bevolking. Zelfs voor de eigen CDA kiezers. Meer dan driekwart van Nederland is tegen een nieuwe missie in Afghanistan. Maar Verhagen en zijn CDA willen kosten wat het kost per se terug. Er is bijna geen land meer te vinden die langer wil blijven voor een doelloze missie, die elke dag bakken vol met belastinggeld kost. Inmiddels gaan in Nederland ziekenhuizen vrijwel failliet en zijn steeds minder mensen in staat om in de kosten van hun levensonderhoud te voorzien. Er zijn Nederlandse gemeenten die niet eens in hun eigen zoutbehoefte kunnen voorzien als Koning Winter zich aandoet. Huidig minister-president Mark Rutte beschuldigde toenmalig PvdA-leider Wouter Bos er ooit van geld over de balk te smijten. De staatsschuld zou met 100 miljoen per dag oplopen en er kwamen maar geen besluiten van Bos. Bos becijferde niet zo gek lang geleden dat de missie in Afghanistan de Nederlandse belastingbetaler 1,7 miljard euro per jaar kost, ofwel bijna een half miljoen per dag. Het CDA schijnt volledig immuun te zijn voor deze cijfers; maar ook voor het protest onder de bevolking. Het CDA laat liever mensen makkelijker ontslaan, verlaagt WW-uitkeringen, laat bankdirecteuren straffeloos doorwerken en knijpt de pensioenen af. En dat geld gaat naar een volledig kansloze missie in een zandbak ergens ver weg.

Speculaties genoeg waarom de Westerse wereld elke Afghaan een kogel door het hoofd wil schieten; elke Moslim is immers gevaarlijk, vindt het Westen. Met de VS voorop. En wat de VS vinden, vindt het visieloze CDA ook. Elke Moslim is een bedreiging voor de wereldvrede, vindt het Westen. Daarnaast wordt driftig gespeculeerd over fossiele brandstoffen in Afghanistan en gaspijpleidingen uit voormalige Russische deelstaten naar het Westen. Ook zou ’s werelds meest gezochte terrorist – Osama Bin Laden – zich ophouden in Afghanistan en heeft Al Qaida er trainingskampen. Hoe het ook zit; het CDA gelooft heilig in al deze speculaties - want ze worden opgelegd door de Amerikaanse overheid en die vertelt immers altijd de waarheid - en vindt in de VVD een medestander. Rutte laat zich - net als Balkenende - makkelijk voor het karretje van Verhagen spannen en als Verhagen vraagt om te springen, vraagt slappeling Rutte alleen nog maar hoe hoog. Rutte roept niet naar Verhagen dat het geld voor deze missie makkelijk ergens anders voor kan worden gebruikt. Opmerkelijk genoeg is über Moslimhater Geert Wilders ook fel tegen een nieuwe missie in Afghanistan. Maar omdat in het regeerakkoord is afgesproken dat Wilders deze regering op dit onderwerp niet mag en kan laten vallen, huilt Wilders krokodillentranen en zal ook de PVV instemmen met een nieuw speelkwartier in een kansloos land.

En dan nog iets; Er gaan dan politiemensen naar Afghanistan. Maar wat moeten die doen, als ze een vrouw in een boerka zien? Arresteren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten