Pagina's

woensdag 19 januari 2011

Rechtse televisie sterft een zachte dood

In september 2010 deden de rechtse radio en televisie hun intrede in het in hun ogen ‘veel te linkse’ omroepbestel. De publieke omroep was verworden tot een spreekbuis voor links in het algemeen en die verfoeide PvdA in het bijzonder. Het moest maar eens afgelopen zijn met die linkse televisie en dus introduceerde De Telegraaf de publieke omroepen PowNed en WNL. Toenmalig PvdA-minister (!) van Onderwijs Cultuur & Wetenschappen Ronald Plasterk gaf de twee een uitzendvergunning en rechtse Nederland ging er eens goed voor zitten. Nu zou de loftrompet worden afgestoken over Mark Rutte en werd iedere scheet die Geert Wilders zou laten, drie weken lang breeduit gemeten in de media. Want daar ontbrak het aan bij de linkse media, volgens de rechtse media. De rechtse omroepen beloofden ook revolutionaire televisie. Maar als we na 4 maanden de balans opmaken wat nou precies rechtse televisie en/of radio is, kunnen we concluderen dat PowNed en WNL niet veel verder komen dan een paar blunders en een aantal bij elkaar geraapte flauwe grappen over de PvdA. Weinig revolutionairs aan, dus.

Voormalig tv-ster Henny Huisman verkondigde bij het in De Telegraaf-ogen veel te linkse De Wereld Draait Door dat hij zijn medewerking zou verlenen aan de nieuwe omroep PowNed. Logisch, want sinds de ster van Huisman op aarde is neergeploft, leent de vervallen presentator zich overal voor. Vandaag is hij prominent CDA'er, morgen steunt hij de PVV en dus PowNed. Op de vraag van de linkse Matthijs van Nieuwkerk op wat nou rechtse televisie precies is, antwoordde de zwaar uit de gratie geraakte presentator dat een stervende olifant in de Amsterdamse dierentuin Artis nou typisch rechtse televisie is. Dat kan kloppen, want de inhoud van De Telegraaf komt nooit heel veel verder dan de makken van de geestelijk gehandicapte parkiet van tante Annie of de kreupele kat van ome Jan, die de honderd meter achterwaartse horden heeft gewonnen van het blinde konijn van zijn 4-jarige nichtje Ramona. Het belangrijkste nieuws van de dag ligt vlak om de hoek van de lezer; die is niet geïnteresseerd in een bezoek van de Chinese president Hu Jin Tao (Hu Jin wie...??) aan de Amerikaanse. Is te moeilijk; teveel nadenken en algemene ontwikkeling en daarom veel te links. Ultieme rechtse televisie of radio is lichtvoetig nieuws, wat eigenlijk helemaal geen nieuws is. Een beetje zoals Hart van Nederland van SBS6, waar De Telegraaf ook al veel heeft te zeggen. De Telegraaf is de verpersoonlijking van rechts Nederland, zo zou je rustig kunnen vaststellen.

Je zou verwachten na alle kritiek dat er teveel PvdA-koppen op de beeldbuis komen, er bij de nieuwe rechtse omroepen extra veel aandacht komt voor rechtse koppen. Dus je zou mogen verwachten dat de loftrompet wordt afgestoken over elke uitbarsting van Geert Wilders of regelmatig interviews met Mark Rutte, die in een prachtige monoloog Job Cohen met de grond gelijk maakt. Wilders zie zou oproepen tot een dialoog maar tegelijkertijd diezelfde dialoog uit de weg gaat. Je zou verwachten dat juist de rechtse omroepen geen rooie rakkers gaan uitnodigen voor interviews. Maar tot ieders verbazing nodigde PowNed voor het zondag op maandag nachtprogramma Echte Jannen tot tweemaal toe PvdA-prominenten uit; Mei Li Vos en een paar weken later Ahmed Markouch. Zonder ze echt met de grond gelijk te maken. Het donderdagochtendprogramma Echt Wakker Nederland van WNL belde Job Cohen tot tweemaal toe op en verkoos de (overigens tot ieders verbazing) linkse zakenman Victor Möller tot meest rechtse Nederlander van 2010. Omdat Möller hier niet van gediend bleek te zijn, werd inderhaast een nieuwe winnaar gekozen; de nieuwe premier Mark Rutte (goh, wat een verrassing was dat!). Maar de nieuwe winnaar liet zich niet makkelijk strikken voor een interview; WNL kwam niet verder dan het inspreken van zijn voicemail… als het al zijn voicemail was. Het getuigt van een staaltje amateurisme van de bovenste plank.

Door dit amateurisme maken de nieuwe omroepen PowNed en WNL zich wel erg belachelijk. Dat niet alleen; PowNed maar vooral WNL maken nou programma’s die net zo goed door de AVRO, NCRV of in mindere mate de TROS gemaakt zouden kunnen worden. Na het beluisteren van WNL’s Avondspits op de volgens De Telegraaf veel te linkse nieuwszender Radio 1 en het bekijken van Ochtendspits op de televisie, kan ik de dames en heren van WNL nou niet echt betrappen op de typisch rechtse onderwerpen, zoals Henny Huisman die suggereerde in de volgens De Telegraaf veel te linkse PvdA-spreekbuis De Wereld Draait Door. En daarmee maakt WNL zich totaal overbodig en volledig belachelijk; de onderwerpen hadden net zo goed gemaakt kunnen worden door het NOS Radio 1 Journaal of EenVandaag. Maar Telegraaf hoofdredacteur Sjuul Paradijs vindt dit veel te linkse programma’s en bedenkt dezelfde onderwerpen, maar dan in een Telegraaf-jasje. Niet heel erg boeiend, want er is geen verschil met het oude, in Telegraaf-ogen veel te linkse bestel.

Als Paradijs en zijn rechtse makkers hun ogen en oren de kost hadden gegeven en hadden geluisterd naar bijvoorbeeld NCRV’s Stand.nl, dan hadden ze kunnen horen dat de bellers die dagelijks hun mening geven via de radio of de internetters op het forum van het opinieprogramma, over het algemeen redelijk rechts zijn en behoorlijk de PVV aanhangen. Sterker nog; een groot deel van de internetters op het discussieforum van Stand.nl maakt dagelijks onophoudelijk reclame voor elke scheet die Wilders laat en de schrijver die daartegen in het verweer gaat, vindt een fors leger tegenstanders op zijn pad. Maar ook actualiteitenprogramma NOVA nam afscheid van presentatrice Clairy Polak, want die had in een interview verklaart lid te zijn van de PvdA. Actualiteitenrubriek EenVandaag maakte in aanloop naar de verkiezingen elke dag wel een item over de PVV. Het is dus het in De Telegraaf-ogen veel te linkse establishment van huidige omroepen die – uit angst voor een sneer van Wilders en dus verlies van kijkers en reclamegeld – onophoudelijk elke scheet van Wilders en zijn rechtse makkers breeduit in de media uitmeten, dan dat het de nieuwe rechtse omroepen zijn. De gevestigde omroepen willen laten zien dat ze wel degelijk rechts kunnen zijn, want ze besteden wel degelijk aandacht aan Wilders en zijn rechtse makkers. Tot vervelends aan toe. De nieuwe rechtse omroepen PowNed en WNL besteden verhoudingsgewijs minder aandacht aan rechtse onderwerpen, dan het linkse establishment, waaronder de NOS en dus NCRV. Als er sec wordt gekeken naar ‘typisch rechtse onderwerpen’ (als die er al zijn), dan wint de NOS het met afstand van de nieuwe rechtse omroepen WNL en PowNed. Eigenlijk is PowNed niet veel meer dan een groepje bij elkaar geraapte kwajongens en dat heet bij De Telegraaf al snel ‘rechts’. Zouden het Moslims of misschien zelfs Marokkanen zijn, die dezelfde toeren uithalen, dan zou diezelfde Telegraaf waarschijnlijk van de daken schreeuwen dat ze de grens over zouden moeten worden gezet en dat ze teveel bescherming krijgen van de PvdA. Waarschijnlijk kijken ze daar in Amsterdam-West met enige jaloezie naar Lisse, waar het productiebedrijf van Harry Mens is gevestigd. Mens bereikt vanuit de Bollenstreek via RTL7 al meer dan 10 jaar elke zondagochtend honderdduizenden kijkers en is zeer succesvol met zijn rechtse aanpak. Gemakshalve vergeet men in het Telegraaf-kantoor even dat Harry Mens niet per se rechtse kijkers in het algemeen aanspreekt, maar ondernemers in het bijzonder. Mens is succesvol omdat hij zijn doelgroep bereikt. En die doelgroep bereikt De Telegraaf met PowNed en WNL vooralsnog niet; kijkcijfers bewijzen dit. Nadenken is ook niet de sterkste kant geweest voor de redactie van De Telegraaf. Alleen al hierom zal de rechtse televisie straks een zachte dood sterven. Mensen kijken liever naar een stelletje vrijgezelle boeren, dan dat ze zich door De Telegraaf de wet laten voorschrijven.

Misschien moeten ze bij De Telegraaf gewoon eerlijk wezen – en dat is best lastig in rechtse kringen – en gewoon toegeven dat De Telegraaf graag een graantje meepikt van de jaarlijks 1 miljard euro belasting- en reclamegeld die bij de Nederlandse Publieke Omroep wordt verdeeld. De Telegraaf is altijd een fel voorstander geweest van het opheffen van de verzuiling in Hilversum; geen 20 verschillende omroepen meer met leden, een directeur en een secretariaat; maar één omroep naar BBC-model. De Telegraaf is het altijd eens geweest met Wilders en zijn PVV, dat de Nederlandse Publieke Omroep moet worden omgeheven. Sinds De Telegraaf met PowNed en WNL deelneemt aan diezelfde Publieke Omroep en dus jaarlijks 2/20ste deel van 1 miljard euro op zijn rekening mag bijschrijven, hoor je ze daar in Amsterdam-West niet meer over. Ook hoor je ze niet over de inmenging van een externe organisatie als De Telegraaf in zo op publieke omroepen als WNL of PowNed. Natuurlijk zijn het zelfstandige stichtingen met hun eigen stichtingsbestuur; maar het Telegraaf-concern heeft er wel een aardig dikke vinger in de melk te brokkelen; de afkorting WNL staat voor Wakker Nederland (een slogan van De Telegraaf) en PowNed komt voort uit de website geenstijl.nl, onderdeel van De Telegraaf. U weet wel; die krant die altijd op de barricades stond omdat de PvdA teveel in de melk te brokkelen zou hebben bij de NOS en de VARA. Misschien hebben ze in Amsterdam-West wel een bord voor hun kop. En niet zo’n kleintje ook, want ze zijn bij De Telegraaf inmiddels behoorlijk gefrustreerd omdat Nederland in hun ogen veel te links is. Als grootste krant van Nederland met de meeste lezers en dus het grootste bereik wilden ze dat roer omgooien. En dat is ze nog gelukt ook. Feitelijk heeft één bedrijf de hele samenleving in Nederland bepaald. Maar troost je; het is van korte duur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten