Pagina's

zondag 12 juni 2011

Turkije heeft Geert Wilders helemaal niet nodig

“Erdogan is een gevaarlijke Islamlist van het ergste soort”. Dat zijn niet de woorden van uw Opinie Paultje, maar woorden die uit de mond van Journaalpresentatrice Astrid Kersseboom kwamen, tijdens het NOS Journaal van 1800u, uitgezonden op zaterdag 11 juni 2011. Kersseboom citeerde (hoe kan het ook anders?) Geert Wilders, maar het kwam eruit, alsof de NOS het zelf vond. Het was een beschamende vertoning, waarmee de NOS maar weer eens aangaf wel erg partijdig te zijn. Eerder riep Wilders namelijk, dat de NOS erg partijdig is en dat werd vrij vertaald als ‘te links’ en ‘te links’ mag tegenwoordig niet meer in Nederland. De NOS was niet te links, maar wilde eerder niet teveel aandacht schenken aan een gevaarlijke Limburger, van het ergste soort. Maar de aandachtsgeile blondine uit Venlo dacht daar anders over en bleef populistische kritiek spuien, totdat de NOS van iedere scheet die hij liet, een live verslag maakte. Het probleem van gisteren lag ‘m niet zozeer bij Erdogan, maar bij de NOS, die steeds opnieuw een podium geeft aan Geert Wilders. Ze citeren Wilders’ uitspraken keer op keer, om de nationalist te laten zien, dat ze echt niet links zijn. Waar Erdogan erg mild was in zijn bewoordingen richting Wilders, was Wilders snoeihard in zijn reactie naar de Turkse premier. Maar Erdogan lacht er alleen maar om.

Recep Tayyip Erdogan is vandaag voor een derde termijn herkozen als premier van Turkije. Het land wil al jaren lid worden van de Europese Unie, maar veel landen in de EU (waaronder Nederland) staan daar op z’n zachtst gezegd wat huiverig tegenover. Niet alleen vanwege de mensenrechtensituatie in het land. Maar ook, omdat een groot deel van de Turken Islamitisch is en onder andere diezelfde Geert Wilders heeft Westerlingen aangepraat, dat elke Islamiet per definitie een bedreiging is voor de Westerse samenleving. Hij noemde in het verleden herhaaldelijk de rechten van vrouwen en homo’s, die in streng-Islamitische landen nog altijd met voeten worden worden getreden. “Vrouwen en homo’s zijn in Islamitische landen zoals Turkije niet meer dan voetveeg; criminelen”, zo stelde Wilders. Maar welke partij is momenteel in de Eerste Kamer rg afhankelijk van een partij, die homo’s haat en vrouwen niet veel meer rechten geeft dan het aanrecht? Precies, dat is diezelfde PVV van blondine Wilders. In de Eerste Kamer is een partij die Moslims haat (PVV), afhankelijk van een partij die vrouwen en homo’s haat (SGP) - hoe leuker wil je de politiek hebben? Maar dat vertelt de NOS er niet bij, want dan zijn ze ineens partijdig. Alsof een gevaarlijke uitspraak als deze citeren, niet partijdig is.

Recep Tayyip Erdogan is van huis uit streng Islamitisch, maar gaf in het interview voorafgaand aan Wilders’ doorgeslagen reactie aan, dat hij tegenstander is van extremisme. De Turkse premier vindt dat extremisme niet goed is voor het land, waar het extremisme vandaan komt. Hiermee wees hij niet direct naar Wilders, maar naar extremisme in het algemeen. Maar onder het motto ´Wie de schoen past, trekke hem aan´ voelde Wilders zich echter direct aangesproken en begon onmiddellijk zijn gal te spuwen. Verder wilde de Turkse premier er niet veel woorden aan vuil maken. Hij concentreert zich liever op het opbouwen van zijn land; het wonder aan de Bosporus. Turkije is in de laatste jaren opgestoomd in de vaart der volkeren. Het land is in Bruto Nationaal Product (voor de Wilders stemmers onder ons: dat is het besteedbaar inkomen van alle Turken tezamen) gemeten de 17de economie ter wereld; één plaats achter Nederland. Turkije is wel lid van de G20, een groep van de 20 belangrijkste economieën ter wereld. En hoewel Nederland op de 16de plaats staat (één plaats hoger dan Turkije) mag Nederland alleen aanschuiven als het militairen naar Irak of Afghanistan stuurt. Nederland mag alleen komen als het wordt uitgenodigd door Frankrijk; de Turken komen gewoon. En terwijl Wilders’ PVV Nederland steeds verder terug trekt achter de dijken, streven de Turken de extremisten uit de Lage Landen in een hoog tempo voorbij. Terwijl Wilders zijn gal blijft spuwen over dat verschrikkelijke Turkije met zijn vreselijke Moslim-bevolking, halen de Turken ondertussen zelf hun schouders op: “Laat maar waaien, die blonde mafketel daar op die dijk. Wij weten gelukkig beter”. Als één van de weinige Moslimlanden heeft Turkije zich zelden of nooit druk gemaakt over de idiote uitspraken van Wilders. Zelfs met het uitkomen van de bioscoopkraker Fitna – waar de hele wereld in een soort ingehouden angst naartoe leefde – bemoeiden de Turken zich niet of nauwelijks met deze hype. Tot ongenoegen van producent, scenarioschrijver en regisseur Wilders. Misschien realiseren de Turken zich als geen ander, dat Wilders spreekt vanuit een onderbuikgevoel en niet vanuit de feiten. Turkije heeft onder Erdogan de laatste jaren bewezen dat het als geen ander een brug kan slaan tussen het kapitalistische Westen en de streng-Islamitische landen in het Oosten. Amerikaanse presidenten liepen (en lopen daarom nog steeds) de deur plat bij Erdogan. De laatste keer dat er een Amerikaanse president op het Catshuis was, dateert uit 2003; George W. Bush (die andere gevaarlijke gek). In 2005 kwam Bush nog even 24 uur naar Limburg.

Turkije kent 68 miljoen inwoners en zou met aansluiting bij de EU de tweede economie van Europa worden. Nog vóór Frankrijk (55 miljoen) en het VK (52 miljoen). Jammer, dat extremisten als Wilders niet verder kijken, dan hun neus lang is, want er is geen land ter wereld waar zoveel vrouwen in topfuncties zitten, als in Turkije. Terwijl Nederland nog steeds worstelt wie nou de eerste vrouwelijke premier, c.q. minister-president moet worden, had Turkije die in de jaren ’90 van de vorige eeuw al: Tansu Ciller was van 1993 tot 1996 de eerste vrouwelijke minister-president van Turkije; voorloper van Erdogan. Talloze Turkse vrouwen in Nederland bezetten hoge posities, of zijn voor zichzelf een bedrijf gestart. Als er één allochtoon volk is, dat perfect is geïntegreerd in Nederlandse samenleving, dan zijn het de Turken wel. Maar dat onder de aandacht brengen, doet afbreuk aan Wilders’ vervreemde wereldbeeld.

Ondertussen realiseren de Turken zich ook wel, dat het land steeds belangrijker wordt in de regio. Met dank aan Edogan. Turkije groeit als kool, nu het open staat voor Westerse investeringen en zich liberaal heeft opgesteld naar de Islam. Afgelopen jaar (2010) groeide de Turkse economie met liefst 9%. Dat is een getal, dat we alleen nog maar uit China kennen. Turkije heeft bewezen op eigen kracht ook wel te kunnen overleven. Het heeft de Westerse kritiek, met name die van populisten als Wilders helemaal niet nodig. Erdogan maakt er ook niet veel woorden meer aan vuil. Hij haalt zijn schouders op en lacht alleen maar. Europa is immers in een zware economische crisis beland. Niets van te merken in Turkije. Sterker nog; Turkse investeerders willen aartsvijand Griekenland graag uit de schulden helpen door enkele Griekse eilanden op te kopen. Zo komt Turkije alsnog een beetje bij de Europese Unie. Maar de Griek die dat toe laat, zal waarschijnlijk worden onthoofd. Land verkopen aan de Turken is in Griekenland een doodzonde.

Is dan alles zo perfect in Turkije? Is het dat allemaal koek en ei aan de Bosporus? Nee, dat hoort u Opinie Paultje niet zeggen. De Turken houden er nog altijd een bedenkelijke democratie op na; spreken over politieke of militaire verliezen uit de (recente) geschiedenis, is in het land nog altijd strafbaar. Schrijvers van boeken of stukken in de krant belanden met enige regelmaat in de gevangenis. Turkije kent nog altijd een sterke militaire leiding, die de militairen in de jaren ’50 van de vorige eeuw de macht grepen. De macht van de militairen is de laatste jaren weliswaar sterk teruggebracht, maar de regering is nog steeds erg afhankelijk van wat generaals willen. Gevangenissen in het land zijn overvol en de gevangenen worden behandeld als beesten. Ook willen de Turken liever niet worden herinnerd aan de Armeense genocide, waarbij de Turken in 1915 enkele honderdduizenden Armeniërs ombrachten, omwille van hun geloof en etnische afkomst. Over dit onderwerp beginnen betekent in Turkije een garantie voor een jarenlange gevangenisstraf, wegens staatsondermijning. Turkije heeft niet alleen erg veel moeite met het verleden, maar ook het heden. De regering van Erdogan sloot en sluit nog steeds de laatste jaren grote bevolkingsgroepen in het zuiden van het land af van water, door dammen in rivieren te bouwen. De grote steden profiteren hiervan; de inheemse bevolking, die er vaak al honderden jaren woont, moet noodgedwongen verkassen.

Erdogan is vandaag voor een derde termijn herkozen. Hij zal verder gaan op de ingeslagen weg en als Nederland niet oppast, draait de economie van Turkije over een paar jaar beter, dan die van Nederland zelf. Dan is Turkije Nederland voorbij gestreefd als dan 16de of misschien wel 15de economie ter wereld. Bang voor de Turken hoeven we al lang niet meer te zijn. We moeten ze juist omarmen.

Turkije heeft Geert Wilders dus helemaal niet nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten