Pagina's

woensdag 8 juni 2011

voor eigen rechter spelen is iets, dat we aan de Amerikanen moeten overlaten

Vandaag is de actie ‘Zet inbrekers te kijk’ van start gegaan. Deze actie is het initiatief van Vereniging Eigen Huis (VEH) waarmee ze de strijd wil aangaan met inbrekers. Op de bijbehorende website zijn zelfgemaakte foto’s van inbrekers online te zetten. Het is vanaf nu mogelijk om foto’s van inbrekers naar de website te uploaden . Aan het opsturen van het beeldmateriaal; is één voorwaarde: er moet een kopie van het aangifteformulier worden meegezonden. Aanleiding voor dit initiatief is het aantal inbraken dat volgens de VEH razendsnel toeneemt. De organisatie spreekt over bijna 80.000 inbraken per jaar; iedere 9 minuten wordt er ergens in Nederland ingebroken.

Velen van u zullen roepen dat dit een prima initiatief is. Velen van u vinden, dat een inbreker geen rechten meer heeft als hij/zij zonder uw toestemming uw huis betreedt. U heeft dan alle recht op excessief geweld te gebruiken, om de inbreker te laten merken dat hij/zij niet welkom is in uw woning. U heeft zelfs het recht, om foto’s te maken van de inbreker en die te plaatsen op een website van VEH. U heeft het recht… u heeft het recht… u heeft het recht…

Dat eigen rechtertje spelen komt de laatste jaren steeds vaker voor. Burgers nemen steeds vaker het heft in eigen hand en slaan er wild op los, als het ze even niet zint. Steeds vaker vinden burgers dat ze alleen maar rechten hebben en geen plichten. Vanuit het besef dat de regels en wetten die we in Nederland hebben, veel te links (‘te zachtzinnig’) zijn, nemen burgers het initiatief om iedereen klakkeloos te corrigeren. Je ziet het bijna dagelijks op vrijwel elke autosnelweg; wanneer een automobilist iets doet, wat een ander niet zint, wordt-ie vrijwel direct gecorrigeerd. Niet zelden ontaardt dit in een vuistgevecht langs de snelweg. De politie doet toch niets, dus dan doen we het zelf maar, vindt Telegraaf-lezend Nederland.

Uw Opinie Paultje zal er geen doekjes om winden: Een website waarop inbrekers te zien zijn, kan niet. Als we allemaal voor eigen rechter gaan spelen, dan kunnen we beter alle regels en wetten die we in dit land hebben, over boord smijten en rond gaan lopen met pistool, kapmes of zwaardere wapens op zak. Dan krijgen we Amerikaanse taferelen, waarbij vrijwel iedere huizenbezitter een vuurwapen in huis heeft, dat niet zelden in verkeerde handen belandt. Niet zelden wordt het vuurwapen in de VS gebruikt, om anderen te corrigeren. En niet zelden vallen daarbij doden; soms tientallen mensen, waarvan meer dan driekwart onschuldig. In de VS is het de normaalste zaak van de wereld, om een vuurwapen te bezitten.

Toegegeven; de kans dat een inbreker, die jouw huis binnen dringt, wordt gepakt, is in Nederland erg klein. En toegegeven; een ongevraagde gast op jouw eigen terrein, is zelden een leuk gevoel. En toegegeven; het is behoorlijk schrikken, als er zich iemand in jouw huis bevindt, die daar eigenlijk niet thuis hoort. En toegegeven; je mag je eigen bezittingen verdedigen. Maar zal een website een inbreker ervan weerhouden ongevraagd bij jou binnen te komen? Of beeldmateriaal van die inbreker helpt als afschrikmiddel, is maar zeer de vraag. Bovendien; wanneer wilde je die foto eigenlijk maken? Ga je eerst de foto maken en dan tot actie over? Vraag je de inbreker eerst even strak in de lens te kijken, alvorens je de inbreker overmeestert? Een inbreker breekt in, als jij er niet bent. Of als je ligt te slapen. De inbreker zal de webcamera snel door hebben en verwijderen, of vluchten. Bovendien moet je uitkijken, dat de website door inbrekers niet wordt gezien als een soort trofee:’Kijk mij eens; dat is mijn klus!’. Onder inbrekers zal een soort wedstrijd ontstaan, waarbij de website als maatstaf geldt. Het lost dan niks op; het verergert de zaak alleen maar. En de hoop van VEH dat politie en Justitie harder gaan lopen, is niet veel meer dan een illusie.

Misschien moeten we als samenleving eens ophouden met het wegzetten van mensen in hokjes en vakjes. Ophouden met discriminatie en zorgen voor wat respect voor de medemens. Op het IJsland van vóór de kredietcrisis kwam vrijwel geen inbraak voor. Op het hele eiland is geen gevangenis te vinden. Geen politiecel of wat ook van dien aard. Oorzaak: iedereen op het eiland had werk. Iedereen had inkomen en dus was er geen noodzaak, om een ander van zijn bezittingen te beroven. In de ideale wereld van uw Opinie Paultje komt het wellicht in Nederland ook ooit zover; iedereen heeft werk. Niemand wordt buitengesloten op basis van ras, geaardheid, kleur of geloof. Er is acceptatievermogen. Iets, wat er nu niet is in Nederland. Het vandaag verworpen bestuursakkoord is daar een mooi voorbeeld van. De VVD wil van alle sociale werkplaatsen af. Mensen met een arbeidshandicap moeten maar thuis gaan zitten en niet door de Overheid gefinancierd werk doen in een sociale werkplaats. De sociale werkplaats is een linkse vinding en alles wat links is, is per definitie al verkeerd. Het wegcijferen van mensen met een arbeidshandicap werkt acties als inbreken juist in de hand. Een inbreker breekt immers in, om aan geld te komen. Maar zo ver wordt bij de VVD niet nagedacht. Nadenken is ook te links. Kritisch zijn is te links. En links zijn mag niet meer in Nederland.

Voor eigen rechter spelen is per definitie fout. Zonder enige discussie. We gaan daarmee terug naar de tijden van het Wilde Westen. De hele wereld verafschuwt die Amerikaanse levensstijl van het respectloos met elkaar omgaan. Als een werknemer niet tevreden is over zijn arbeidsovereenkomst, dan schiet hij zijn collega´s en zijn werkgever gewoon overhoop. Praten doen de Amerikanen niet meer; ze schieten elkaar meteen lek. Ondertussen zijn we in Nederland hard op weg, diezelfde kant op te gaan. Bij iedere inbraak geldt eigenlijk maar één boodschap: bel direct de politie en laat die het oplossen. En mocht de inbreker zich in jouw huis bevinden, als jij er ook bent, dan geldt de boodschap van het overmeesteren, vastbinden en overdragen aan de politie. Er is niets simpeler dan dat. Verder is voor eigen rechter spelen iets, dat we maar aan de Amerikanen moeten overlaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten