Pagina's

zondag 10 juli 2011

Jacht naar sensatie kan je ondergang betekenen

Vandaag verschijnt de laatste editie van News of the World. De sensatiekrant – in Nederland vergelijkbaar met De Telegraaf – ging ten onder aan zijn eigen succes; Het luisterde honderden, zo niet duizenden telefoons af van prominente en niet-prominente Britten. Zo ook de telefoon van Milley Dowler; een 13-jarig meisje dat eerst was verdwenen en later vermoord werd teruggevonden. Door de telefoon te hacken van Dowler, leek het, alsof het kind nog steeds in leven was.De familie koesterde hoop, maar werd een illusie armer toen haar levenloze lichaam werd gevonden. Het veroorzaakte een golf van verontwaardiging bij de Engelsen. Een volk, dat inmiddels toch wat gewend was. Tot in het Lagerhuis werden er vragen gesteld en uiteindelijk trok de eigenaar van de krant, mediamagnaat Rupert Murdoch, er de stekker uit. Alsof het probleem daarmee was opgelost.

Dat het probleem daarmee niet is opgelost, zal helder wezen. Alsof er ineens een einde komt aan de sensatiepers. De andere twee sensatiekranten, The Sun en The Mirror (eveneens eigendom van Murdoch) zijn net zo erg en blijven gewoon bestaan. The News of the World is nu aangeschoten wild; maar het opheffen van deze krant wil niet zeggen dat de sensatiepers nu zal gaan inbinden. In tegendeel; er is een concurrent minder. Maar het blijft nog steeds interessant hoeveel geld een acteur verdient en of die prinses al zwanger is, of niet.

Natuurlijk reflecteren wij Nederlanders dat ook meteen aan onze situatie; Kan iets dergelijks ook in Nederland gebeuren? Veel kranten en krantendeskundigen (ja, die zijn er) menen van niet. De Nederlandse pers is niet zo op sensatie uit. Is iedereen de hetze rond het jongetje Ruben vergeten? Het jochie overleed als enige de vliegramp bij Tripoli, in mei 2010. Vervolgens ontstond er een walgelijke hetze om het jongetje Ruben te volgen, waarna De Telegraaf (wie anders?) het voortouw nam en het jochie op zijn ziektebed belde. De Nederlandse pers filmde vervolgens alles, wat er nog over was van de 70 omgekomen Nederlandse passagiers; vliegtickets, dagboeken, foto’s en andere bezittingen. Actualiteitenrubriek EenVandaag ging hierin nog het verst; Journaliste Esther Verboom zocht de dode moeder van Ruben op YouTube op en vertoonde het filmpje in haar verslag. DE moeder speelde in een bandje en dat flmpje stond op de videowebsite. Weg privacy; niets dan alleen maar respect voor de dode. Het is te hopen dat deze Esther Verboom wordt ontslagen en nooit meer ergens anders aan de bak komt. Walgelijk!

VVD-leider en minister-president Mark Rutte (let op: VVD!) meende tijdens zijn wekelijkse persconferentie afgelopen vrijdag dat situaties als bij News of teh World in Nederland niet kunnen voorkomen. De Nederlandse pers heeft respect voor anderen en schrijft stukken van hoge kwaliteit, zo meende de VVD’er. Hij heeft makkelijk praten: de grootste krant van Nederland, De Telegraaf, staat immers aan zijn zijde. Want het is De Telegraaf, die overmatig veel aandacht geeft aan rechtse partijen als de VVD en talloze interviews afneemt van PVV-leider en dictator in spe Geert Wilders. Het is De Telegraaf, die de hetze startte tegen de PvdA en zijn huidige partijleider, Job Cohen. Het is De Telegraaf, die niet alleen via de krant, maar nu ook via liefst twee televisiezenders (WNL en PowNed) onophoudelijk negatief is over eigenlijk alles wat linkse partijen doen of zeggen. Het is De Telegraaf, die mensen beïnvloed in hun politieke mening. Rechts-populistische partijen als PVV en VVD krijgen overmatig veel aandacht; linkse partijen komen bij de grootste krant van Nederland nauwelijks aan bod. Slechts artikelen en brieven van lezers, waarin kritiek wordt geuit op de linkse partijen, komen aan bod. Net als News of the World en andere Britse sensatiekranten, is de politiek in Nederland wel degelijk bang voor De Telegraaf.

De eeuwige jacht naar sensatie kan je ondergang betekenen. Niet alleen zal de familie van Milley Dowler een forse schadevergoeding tegen News of The World eisen (alsof daarmee het meisje weer tot leven wordt gewekt); tientallen bekende Britten bereiden inmiddels zelf ook een rechtszaak voor tegen The News of the World. Claims, die onder druk van de publieke opinie en daarmee de politiek waarschijnlijk wel zullen worden toegewezen. Maar het opheffen van The News of the World is dus niet het einde van een tijdperk. Het is ook niet het begin van het tonen van respect voor elkaar en de Britse politiek blijft onophoudelijk verweven met de sensatiepers. Heb je de sensatiepers aan je zijde, dan scoor je zonder problemen. Dat geldt voor het Verenigd Koninkrijk; maar ook in Nederland. De sensatiepers kan je genadeloos afmaken en verkiezingen voor je beslissen. Onafhankelijke journalistiek bestaat niet meer. Niet in Engeland; maar ook niet in Nederland.

Dus we zullen het verschrikkelijke nieuws van De Telegraaf nog wel even moeten blijven slikken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten