Pagina's

maandag 25 juli 2011

De nieuwe manier van debatteren

Vrijdag 22 juli 2011 gaat in Noorwegen de boeken in als de zwartste dag uit de geschiedenis van het land. Vrijdag 22 juli 2011 vond op het eilandje Utoya, zo’n 30 kilometer van de hoofdstad Oslo, een massaslachting plaats. Een idioot schoot 85 jongeren in de leeftijd van 14 tot 25 jaar door. Jongens en meisjes, die het door deze maniak niet werd gegund verder te leven, omdat ze te gast waren op een bijeenkomst van de Arbeiderspartij. De Arbeiderspartij is al jaren de grootste partij in Noorwegen en bracht de Noren veel voorspoed en welvaart. Noorwegen; een land waar anders nooit iets gebeurd, omdat het land rust uitstraalt. Een land, waar iedereen elkaar accepteerde; of je nu links, rechts, zwart, bruin of geel was… in Noorwegen vond je de rust, waarnaar je verlangde. Niemand van de 4,5 miljoen Noren had verwacht, dat er onder hen een gek zou rond lopen, als Anders Breivik, die ultra-rechtse sympathieën heeft. Een man, die in koelen bloeden een einde maakte aan het leven van 85 jongeren op het eiland Utoya; en nog eens 7 volwassenen een uur eerder in het centrum van Oslo.

Zo langzamerhand vraag je je als aardbewoner nog af, waar het in deze wereld heen moet. Je vraagt je af, waar dat kleine beetje respect voor elkaar is gebleven. Waarom moeten mensen dood, omdat ze een bepaald geloof aanhangen? Omdat ze een bepaalde politiek aanhangen? Omdat ze lid willen zijn van een bepaalde partij? Omdat ze ergens bij willen horen? Omdat ze niet populistisch zijn? Waarom kunnen we elkaar niet gewoon respecteren voor wie we zijn? Voor de ideeën die we hebben om deze wereld beter te maken en te houden? Waarom hebben we extremisten als Breivik, die fel gekant is tegen alles wat niet-Noors is. Hij is tegen de Islam en ziet de komst van Moslims naar Europa als een nieuwe kolonisatie. Waarom accepteren we dat rechts-populisten als Geert Wilders het vuurtje alleen maar aanwakkeren? Natuurlijk, we kunnen de PVV onmogelijk verantwoordelijk houden voor de moord op 91 Noren. Wilders stuurde wel erg snel een tweet de wereld in, waarin stond dat de PVV meerouwde met de Noren, toen bekend werd, dat Breivik een trouwe PVV-volgeling was. Alleen de dader was verantwoordelijk voor deze gruweldaden; niemand anders. Maar het kan toch moeilijk worden ontkend, dat Wilders het vervreemde wereldbeeld van Breiik deelt. Wilders speelt in op (ongegronde) angsten en Breivik voelde zich dermate bedreigd, dat hij actie ondernam. Op z’n zachtst gezegd zou Wilders zijn partijprogramma eens flink onder de loep moeten nemen en op een paar punten moeten herzien. Zijn keiharde oorlogsretoriek naar Moslims en links brengt (foute) mensen op (verkeerde) ideeën. Het is de hoogste tijd voor enige zelfreflectie. Dit is namelijk het effect van zijn eeuwige strijd tegen de Islam en ‘links’. Het resulteerde in de moord op 84 onschuldige, doch ‘links’ denkende kinderen. Niet voor niets was Utoya (letterlijk) de kweekvijver van de Arbeiderspartij. Hier werden nieuwe ministers, staatsseceratrissen en premiers gescout en opgeleid. Hier richtte Breivik zijn grootste schade aan. Moslims en vooral ‘links’ zijn zowel Breivik als de PVV een doorn in het oog.

Breivik wist veel van Nederland en heeft in een manifest, dat hij achter liet op internet, de PVV en zijn leider Wilders de hemel in geprezen. U weet wel; Geert Wilders. De man die sinds jaar en dat met zijn vingertje in de richting van extremistische Moslims wijst. De ware extremisten blijken nu uit zijn eigen gelederen te komen. De ware extremisten zijn door hem en zijn partij opgehitst en opgejaagd, voor eigen politiek gewin. De PVV doet niet veel meer dan de terrorist Breivik: het doet aan een totale heksenjacht. Het jaagt op Moslims, want Moslims worden sinds de aanslagen in New York gezien als de as van het kwaad. Moslims zijn per definitie terroristen; Moslims worden voor de PVV gezien als de bron van alle problemen.

En zolang je dat verhaal maar blijft herhalen, dan gaan mensen dat vanzelf geloven. Als je zelf ook nog eens geloofd in dat verhaal, dan is de chaos helemaal compleet. Het hele verhaal rond extremistische Moslims is een compleet verzonnen verhaal, dat is gebaseerd op onderbuikgevoelens. De feiten liggen anders. Het VARA-programma Zembla toonde dit in de zomer van 2009 al aan, door de tekst uit de bioscoophit Fitna te kraken. Na diepgaand onderzoek bleef er geen spaan heel van de loze uitlatingen van schrijver, producent en regisseur Geert Wilders. Natuurlijk verwees de dictator in spe direct naar het ‘rode karakter’ van Zembla: Zembla wordt uitgezonden door de VARA. De VARA is PvdA en dus per definitie al fout. Maar nu gaat ook het Algemeen Dagblad in op de uitlatingen van Wilders, die angst zaait onder de bevolking door te roepen dat alle aanslagen in de wereld door Moslims worden beraamd en gepleegd. Het Algemeen Dagblad noemde vandaag een onderzoek van Interpol, waaruit bleek dat er het laatste jaar 250 aanslagen zijn beraamd of gepleegd. Bij slechts 3 daarvan waren Moslims betrokken. Veel gevaarlijker zijn de einzelgängers. Zij tekenden voor meer dan de helft van de door Interpol onderzochte aanslagen of pogingen daartoe.

Mensen die alleen een aanslag voorbereiden en uitvoeren, zijn vandaag de dag veel gevaarlijker. Er hebben 1,5 miljoen mensen gestemd op de PVV en er hoeft er maar één tussen te zitten, die dezelfde ideeën heeft als Breivik en de vlam slaat ook in Nederland in de pan. Breivik was namelijk een groot fan van Wilders (die heb je er blijkbaar ook tussen zitten) en aanbad de Partij voor de Vrijheid. U weet wel: de partij, die zelfs het KNMI wil opheffen omdat het vindt, dat er teveel mensen werken met een linkse signatuur. De partij, die zowat alles afschaft of verbiedt, waarbij de PvdA betrokken is of mensen, die linkse denkbeelden hebben. Die partij, die ons allemaal dom wil houden met het afschaffen van theaters, muziekstukken en het verkleinen van de omroepen. Die partij heeft blijkbaar nog fans… aanbidders… Breivik was er één van.

Om de schade te beperken haastte Wilders zich, met het veroordelen van Breiviks actie. De PVV wil geen mensen vermoorden. De Grote Geert schreeuwde in een verklaring van niet meer dan 140 tekens dat de PVV niet voor staat, waar massamoordenaar Breivik voor staat. Maar Breivik dacht nou juist hetzelfde, als het partijprogramma van de PVV. Breivik had een hekel aan Moslims en beschouwde de sociaal democratische Arbeiderspartij als de bron van ale kwaad. Net als Wilders en zijn PVV de Moslims en de PvdA als bron van alle kwaad beschouwen. Breivik las veel over Nederland; wist veel over het politieke klimaat in Nederland en bracht zijn plan in Noorwegen ten uitvoer. Vanuit het besef dat daar op Utoya jongeren waren, die de nieuwe ministers en misschien wel de nieuwe pemier van Noorwegen had kunnen worden, moesten die jongeren dood. Daarnaast wilde hij de Arbeiderspartij een harde klap toebrengen. Dat laatste is in ieder geval gelukt. Nu gaat uw Opinie Paultje de PVV niet beschuldigen van moord; noch is de PVV hoofdelijk verantwoordelijk of aansprakelijk voor wat Breivik heeft gedaan. Toch is de PVV een aanjager van het vuurtje. Wilders heeft de afgelopen jaren mensen wijs gemaakt, dat de grootste bedreiging voor de wereldvrede van Moslims kwam; anders wel van links (en het is niet aannemelijk dat hij die toon gaat matigen, nu er 93 doden zijn te betreuren; schade, aangericht door een volgeling). Er hoeft maar één idioot tussen de 1,5 miljoen PVV-stemmers te zitten, die soortgelijke ideeën heeft als de Noorse PVV-fan, en de vlam slaat in de pan. Moeten we daar op gaan wachten in Nederland? Moeten er eerst doden gaan vallen onder PvdA’ers, vóór we beseffen dat het gedachtegoed van de PVV gevaarlijk is? Sinds vrijdag 22 juli 2011 is het partijprogramma van de PVV zelfs levensgevaarlijk. Het brengt mensen op ideeën. Levensgevaarlijke ideeën.

Het is niet te verwachten van Wilders zijn toond gaat matigen. Ook nu de roep vanuit de publieke opinie daarom groot is. Als Wilders zijn oorlogsretoriek gaat matigen, dan verliest hij kiezers en potentiële stemmers. Zijn oorlogsverklaring naar de Islam en de daarmee gepaard gaande keiharde strijdtaal zijn nou juist zijn belangrijkste wapens. Ondertussen geloven PVV-stemmers nog altijd in hun Grote Leider. Maar Geert Wilders is in Nederland verheven tot een heilige en kritiek op hem of zijn taalgebruik wordt als linkse retoriek beschouwd. Dat de PVV met deze affaire zetels gaat verliezen in de peilingen, is hoogst ongwaarschijnlijk. Het vervelende met PVV-stemmers is nog altijd, dat er nauwelijks een fatsoenlijke discussie met ze kan worden gevoerd. Wilders ontloopt daarmee een debacle voor zijn PVV en de strijd tegen de Islam. Het beste wat hij nu kan doen, is een tijdje stil blijven. Dat geldt niet alleen voor hem, maar ook voor zijn aartsvijand: de PvdA. Beiden moeten de aanslagen in Noorwegen niet gaan misbruiken voor eigen politiek gewin. Vooral deze laatste zin is waarschijnlijk tegen dovemansoren gezegd, want zowel GroenLinks-kamerlid Tofik Dibi als PvdA-leider Job Cohen hebben zich inmiddels scherp uitgelaten over de verhouding tussen de PVV en de massamoordenaar Breivik. Dibi wil een debat in de Tweede Kamer en Cohen meende dat politici voorzichtig moeten zijn met hun taalgebruik.

Breivik is een duidelijk voorbeeld van het nieuwe debatteren. Na de dood van Pim Fortuyn riepen mensen slechts naar elkaar, dat ze elkaar de dood in wensten, als ze het niet met elkaar eens waren. Doodsbedreigingen waren de laatste jaren aan de orde van de dag. Zelden werden ze ten uitvoer gebracht (godzijdank). Dat is nog vrij onschuldig, bij wat Breivik deed en wat de PVV voorstaat. Breivik bedreigt niemand met de dood; hij schiet iedereen overhoop, die naar zijn mening te slap is voor Moslims, een slap immigratiebeleid voorstaat of links is (of alle drie tegelijk).

Laten we met elkaar debatteren over elkaars politieke standpunten. Debatteren en als een oud-Hollands gebruik in het midden uitkomen en een standpunt vormen. Een standpunt dat links, noch rechts is. Laten we de handen ineen slaan en juist in deze gure rechtse tijden de koppen bij elkaar steken en vooral met elkaar praten over een oplossing. Elkaar met de dood bedreigen, schelden, aanslagen plegen of moorden horen niet thuis in het politieke debat. Nooit geweest; zal ook nooit zo worden. Daar zal zelfs de PVV het met een PvdA’er eens zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten